Microparticulele

Microparticulele

Sunt materii microscopice aflate in suspensie in aer, adica cele din cauza carora se innegresc cu timpul cladirile din orase. Sunt de aproximativ 8 ori mai mici decat grosimea unui fir de par si cel mai nociv agent poluant pentru sanatatea umana. Provin din procese mecanice cum ar fi activitatile de constructie, particule fine rezultate la randul lor din arderea lemnului si a carburantilor (in special de motoare diesel), dar si din vapori industriali.

Agentia europeana pentru mediu (AEE) sustine ca 90% din locuitorii de la orase sunt expusi la aceste particule, adica mai mult decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii ( OMS).

Cele mai mici particule patrund in cele mai profunde ramificatii ale cailor respiratorii, dar si in sange. In afara de cancer, expunerea prelungita la microparticule poate sa genereze astm, alergii, maladii respiratorii si boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu recent, chiar si o expunere considerata slaba la microparticule creste riscul pentru bebelusi de a avea la nastere o greutate sub medie.

Ozonul

Ozonul

„Ozonul este un gaz puternic si agresiv”, afirma AEE, capabil sa distruga materiale, cladiri si tesuturi vii. Ozonul reduce mai ales capacitatea plantelor de a asigura procesul de fotosinteza si, in corpul uman, antreneaza „o inflamare a plamanilor si a bronhiilor”. Provine din reactiile chimice, sub efectul soarelui, si implica mai multi poluanti emisi in aer, precum oxizii de azot si compusii organici volatili (hidrocarburi, solventi).

Cele mai multe concentratii de ozon apar mai ales in perioada estivala, insa vantul poate sa deplaseze acest poluant la distante mari de regiunea in care a fost produs. De vina sunt transportul rutier, agricultura si industria manufacturiera, care produc cei mai nocivi agenti poluanti.

Oxizii de azot

Oxizii de azot

Sunt compusi din monoxidul de azot (NO) si mai ales de dioxidul de azot (NO2) si se formeaza in principal in timpul procesului de combustie, mai ales in motoarele automobilelor si in centralele termice.

Dioxidul de azot este cel mai nociv dintre cei doi pentru sanatatea umana. Pentru ca este produs de transportul rutier, agentul poluant distruge viata sanatoasa a oamenilor care locuiesc la oras. Este „un gaz iritant care genereaza hiperactivitate bronsica”, potrivit site-ului Ministerului Ecologiei din Franta, citat de Mediafax. Acest gaz creste frecventa si intensitatea crizelor de astm si poate favoriza anumite afectiuni pulmonare la copii.

Alti agenti poluanti atmosferici

Alti agenti poluanti atmosferici

Dioxidul de sulf produs de industrie declanseaza patologiile respiratorii si contribuie la aparitia ploilor acide, a benzenului care provine din arderea lemnului pentru incalzire. Acest gaz poate sa provina si din transport si este unul dintre compusii organici volatili cei mai nocivi, alaturi de amoniac (NH3), creat din reactia azotului cu hidrogenul.

Industria emite si metale grele - plumb, cadmiu, nichel, arsenic si mercur - care se acumuleaza in organism si pot afecta sistemul nervos, functiile renale, hepatice si respiratorii.