1 / 5

Microparticulele

Sunt materii microscopice aflate in suspensie in aer, adica cele din cauza carora se innegresc cu timpul cladirile din orase. Sunt de aproximativ 8 ori mai mici decat grosimea unui fir de par si cel mai nociv agent poluant pentru sanatatea umana. Provin din procese mecanice cum ar fi activitatile de constructie, particule fine rezultate la randul lor din arderea lemnului si a carburantilor (in special de motoare diesel), dar si din vapori industriali.


Agentia europeana pentru mediu (AEE) sustine ca 90% din locuitorii de la orase sunt expusi la aceste particule, adica mai mult decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii ( OMS).


Cele mai mici particule patrund in cele mai profunde ramificatii ale cailor respiratorii, dar si in sange. In afara de cancer, expunerea prelungita la microparticule poate sa genereze astm, alergii, maladii respiratorii si boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu recent, chiar si o expunere considerata slaba la microparticule creste riscul pentru bebelusi de a avea la nastere o greutate sub medie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri