6 / 11

De la prepararea aluatului de pizza la carma unei mari firme de comunicare

Dupa ce a castigat o bursa in Belgia, in timp ce era studenta la Academia de Studii Economice, Manuela Necula, sefa Ogilvy, s-a intors in Romania cu gandul sa se angajeze in publicitate. Insa, in 1993, “erau trei-patru agentii, fiecare avea 5-6 angajati si nimeni nu avea nevoie de oameni”.


A avut norocul sa citeasca un anunt in ziar. Scria ca un “restaurant de sistem american” cauta manager.


“Mi-am zis <<Hai sa vedem despre este vorba>>. Am fost la interviu, l-am luat si am plecat la training jumatate de an la PepsiCo (in acea perioada franciza Pizza Hut era detinuta de compania americana) in Polonia”, afirma Manuela Necula (44 de ani), cea care din 2005 este directorul general al Ogilvy Romania, al treilea grup de comunicare de pe piata locala, cu afaceri de 58,7 milioane de euro anul trecut.


A urmat o perioada in care a invatat ce trebuie sa faca in bucatarie, cum sa faca pizza, cum sa serveasca clientii, ba chiar sa spele cu mopul.


“Am invatat cateva lucruri extrem de practice, unele usor amuzante. Pentru ca intr-un astfel de sistem treci prin toate etapele. De exemplu, faptul ca un chelner bun nu pleaca niciodata cu mana goala cand se intoarce la bucatarie. Si la petrecerile cu prietenii dupa ce toata lumea aduce mancarea, eu mereu mai strang cate ceva de pe undeva. Este un reflex. Lucruri minore, dar amuzante”, explica managerul.


Iar pizza, bineinteles, ca a invatat sa faca, dar in sistemul de restaurant american. “Sa spun ca m-au invatat sa gatesc e mult spus. Cand m-am intors de la training, parintii mei m-au intrebat: «Ei bine, acum ne faci si noua o pizza?». Nu pot, le-am spus. «Pai cum, ai stat sase luni si nu ai invatat sa faci o pizza». Le-am spus ca am invatat sa fac, dar ca ne trebuie ingredientele la un anumit standard, ne trebuie un cuptor de un anumit tip si cu un sistem de temperaturi in care sa tinem pizza 30 de secunde intr-un loc, 30 de secunde in altul. «Nu avem acest sistem, regulile sunt specifice Pizza Hut. Nu pot sa fac o pizza acasa», le-am mai spus. Am invatat sa fac pizza de la zero, dar in sistemul acesta, care nu se poate aplica nicaieri pentru ca este inventat de ei. Cine poate sa faca asa ceva acasa? Nimeni. Din pacate, nu am invatat sa gatesc la Pizza Hut”, explica managerul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri