1. Paste in Poiana Brasov: o noapte costa chiar si 35 lei, iar sejururile de la 99 euro

1. Paste in Poiana Brasov: o noapte costa chiar si 35 lei, iar sejururile de la 99 euro

Hotelierii si proprietarii de pensiuni din Brasov au pregatit pachete turistice pentru Paste la preturi care incep de la 35 de lei de persoana pentru o noapte de cazare la pensiuni din Predeal sau de la 99 de euro de persoana un sejur de patru zile la o pensiune de trei margarete din Poiana Brasov.

Cea mai scumpa statiune din judetul Brasov ramane Poiana Brasov. Aici, la o vila de trei margarete tariful pentru o noapte de cazare este de 100 de lei de persoana, fara masa inclusa, cu posibilitatea inchirierii intregii vile, care are opt locuri disponibile, la pretul de 500 de lei pe noapte.

Hotelierii din Poiana vin cu diverse oferte, in special pentru familiile cu copii, pentru care au pregatit diverse surprize de Iepuras. De exemplu, la un hotel de patru stele preturile pornesc de la 121 de euro pentru un pachet cu trei nopti de cazare in camera dubla pentru o persoana si ajung la 248 de euro de persoana pentru cinci nopti de cazare in apartament. Turistii care aleg aceasta varianta vor fi intampinati in noaptea de Paste cu oua rosii, cozonac, pasca si vin rosu, iar copiii vor primi cadouri.

Sursa foto: Poiana Brasov vazuta de pe Vf. Postavaru/Shutterstock.com

2. Paste pe litoral: tarifele incep de la 50 lei/noapte

2. Paste pe litoral: tarifele incep de la 50 lei/noapte

Turistii care merg pe litoral de Paste se pot caza la preturi care incep de la 50 de lei de persoana la hotel de doua stele si de la 88 de lei la trei stele. Oferta nu e foarte bogata, hotelierii pregatindu-se in special pentru 1 Mai, cand estimeaza ca in jur de 30.000 de turisti vor ajunge la mare.

Cei care aleg sa mearga de Paste in statiunea Mamaia vor plati pentru o noapte de cazare 50 de lei de persoana la un hotel de doua stele, fara mic dejun inclus. Tarifele cresc la hotelurile de trei si patru stele, cu preturi care incep de la 88 de lei, respectiv 187 de lei de persoana pe noapte pentru minimum doua nopti de cazare, cu micul dejun si masa de Paste incluse, potrivit Mediafax.

La Eforie, preturile incep de la 60 de lei de persoana pe noapte, la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, pentru minimum doua nopti de cazare, si de la 328 de lei de persoana pe noapte la un hotel de patru stele, unde regimul de cazare este de demipensiune si include si un pranz festiv de Paste, "intampinare cu pasca, oua rosii si cozonac dupa slujba de Inviere", acces gratuit la piscina interioara, cu apa sarata din Lacul Techirghiol, fitness, sauna si jacuzzi.

Sursa foto: Plaja in Mamaia/Shutterstock.com

3. Paste in Moeciu: cazare de la 35 lei/noapte

3. Paste in Moeciu: cazare de la 35 lei/noapte

La o pensiune de doua margarete din Rasnov pretul de cazare pentru o persoana este de 45 de lei pentru o noapte, fara masa inclusa, turistii avand la dispozitie bucatarie utilata unde isi pot prepara singuri mancarea. Unitatea se poate inchiria unui grup, dar si individual.

Turisii pot beneficia de o oferta similara si la o pensiune de trei margarete din Moeciu de Jos, pretul fiind de 50 de lei pe noapte pentru o persoana, cu pachet pentru minimum patru nopti. Cei care nu vor sa aiba grija meselor se pot caza la un hotel de trei stele din Bran, unde pensiunea completa si masa festiva de Paste costa 185 de lei pe noapte pentru o persoana, cu un sejur de minimum doua nopti.

Si la Predeal turistii pot gasi preturi mici la cazare. Astfel, la o vila de doua margarete pretul pentru camera dubla matrimoniala este de 35 de lei pe noapte de persoana, iar camera dubla superioara costa 38 de lei pe noapte pentru o persoana. Tot in Predeal, la o pensiune de doua margarete de la Cota 1200 pachetul de Paste, cu minimum trei nopti cazare si masa festiva inclusa, porneste de la 60 de lei pe noapte de persoana.

Sursa foto: Peisaj in Moeciu/Shutterstock.com

4. Paste in zona Sibiului: de la 45 lei pentru un sejur traditional

4. Paste in zona Sibiului: de la 45 lei pentru un sejur traditional

Mancare traditionala, muzica populara, aerosoli naturali in preajma lacurilor sarate, dar si zapada - toate se regasesc in ofertele de Paste ale unitatilor de cazare din judetul Sibiu, la preturi cuprinse intre 45 lei si 500 de lei pe noapte de persoana.

Pentru perioada 18-21 aprilie, cel mai mic pret din judet este 45 de lei cazarea pentru o noapte, la o cabana din Ocna Sibiului, iar cel mai mare, peste o suta de euro pe noapte de persoana, la un han din cadrul Muzeului in aer liber din Dumbrava Sibiului.

La Paltinis, tarifele la cazare sunt cuprinse intre 50 de lei de persoana pe noapte, intr-o unitate unde se ofera doar cazare, si 1.170 de lei de persoana pe sejur, la un hotel de patru stele. Pe langa trei nopti de cazare, demipensiune si masa festiva, hotelul ofera turistilor "program de divertisment", acces nelimitat la un club pentru copii si la Spa si wi-fi gratuit.

Sursa foto: Telecabina/Shutterstock.com

5. Paste in Baile Tusnad: cat costa un sejur la apa termala

5. Paste in Baile Tusnad: cat costa un sejur la apa termala

Cele mai scumpe pachete de Paste in statiunea Baile Tusnad costa 730 de lei de persoana si cuprind trei nopti de cazare. Turistii vor fi intampinati cu palinca si kurtos kalacs, vor avea un pranz unguresc, iar in noaptea de Inviere, dupa slujba de la bisericile catolica si ortodoxa din statiune, vor fi asteptati cu oua rosii. Meniul de Paste va fi traditional, cu oua rosii, sunca, preparate din miel, urda si cas de la ciobanii din imprejurimi, cozonac si pasca.

Ofertele unui alt hotel din statiune, de trei stele, incep de la 320 de lei pentru o persoana pentru trei zile si doua nopti, cu demipensiune si masa festiva de Paste, si ajung la 435 de lei pentru trei nopti de cazare si patru zile, cu acelasi regim. Oferta include folosirea unui bazin terapeutic nou amenajat, cu apa sarata si, la fel ca la toate hotelurile din Baile Tusnad, turistii au acces gratuit la piscina, sauna uscata si umeda, la terapii SPA si la salile de fitness.

La pensiuni, pachetele de Paste costa intre 300 de lei si 600 de lei de persoana, pentru o perioada de doua pana la patru nopti, in functie de gradul de confort si de durata sejurului. De asemenea, se pot inchiria case de vacanta la cheie, preturile variind de la 500 de lei pana la 1.500 de lei pe noapte, luandu-se in considerare numarul de camere si de persoane.

Principala atractie din Baile Tusnad este Centrul Wellness, deschis in urma cu trei luni, dotat cu jacuzzi, bazin pentru copii, bazin cu apa termala, bazin de inot, bazin exterior, sauna finlandeza, infrasauna, sauna cu aburi, camera de sare, bar si bufet, care va avea un program prelungit in perioada Pastelui.

Sursa foto: Baile Tusnad/Shutterstock.com

6. Paste la Arieseni: all inclusive la 4 margarete, de la 550 lei

6. Paste la Arieseni: all inclusive la 4 margarete, de la 550 lei

La Arieseni, o pensiune de 4 margarete ofera turistilor pachete all inclusive cu trei nopti de cazare la pretul de 550 de lei si cu patru nopti de cazare la 650 de lei, ambele avand inclusa masa de Paste. Tot aici, o pensiune clasificata la doua margarete incearca sa isi atraga turistii cu alternativa traditionala a celebrului jacuzzi, respectiv ciubarul de lemn. Pensiunea ii imbie pe turisti la o baie "la ciubar" in aer liber, o inventie specifica zonei, considerata de localnici un "jacuzzi motesc".

La Rimetea, localitate cu populatie majoritar maghiara si cautata de turistii straini, pensiunile au preturi medii de 200 de lei de persoana pe noapte, pentru cazare si demipensiune. Astfel, o pensiune de trei margarete din Rimetea ofera turistilor care aleg sa petreaca Pastele in localitate un program care cuprinde vizite la manastirile din zona, dar si la Salina Turda, in Cheile Turzii sau la Cetatea Coltesti, obiective aflate in apropiere. De asemenea, proprietarii pensiunii vor pregati pentru turisti mancaruri traditionale din miel, vita, pasare sau porc.

Si la Vidra, o pensiune de trei margarete vine cu un program interactiv, pentru ca turistii sa nu se plictiseasca. Astfel, ei pot participa la vopsitul oualor in mod traditional sau la obiceiuri vechi care se pastreaza in zona, precum Craii sau Pragsorul. Aici, pachetul turistic costa 590 de lei pentru patru nopti de cazare, cu pensiune completa si masa speciala de Paste. Pensiunea, care are opt camere cu bai, poate fi inchiriata si integral, la un pret de aproximativ 2.000 de lei pe noapte.

Sursa foto: Rimetea/Shutterstock.com

7. Paste in Muntii Rodnei: pretul pentru pensiune completa

7. Paste in Muntii Rodnei: pretul pentru pensiune completa

La Hotelul Castelul Dracula din Pasul Tihuta, turistii pot opta, de Paste, pentru sejururi de trei zile si doua nopti la pretul de 85 de euro pachetul sau de patru zile si trei nopti, la pretul de 115 euro pachetul. Tariful include cazarea si masa, la care se adauga cina de bun venit, cina din Sambata Mare, dejunul festiv in Duminica Pastelui si cina festiva din aceeasi zi. Turistii pot asista la slujba de Inviere la Manastirea Piatra Fantanele, aflata in vecinatatea hotelului.

La un hotel de patru stele de pe malul lacului de acumulare de la Colibita, sejurul costa 800 de lei de persoana. Pentru suma respectiva, se ofera trei nopti de cazare in camera dubla sau apartament, toate mesele, masa speciala in noaptea de Inviere, cu oua rosii, drob de miel, miel la protap, tuica fiarta si masa speciala in ziua de Paste. De asemenea, oaspetii hotelului vor putea participa la un concurs de vopsit oua rosii, vor asista la un foc de tabara pe lac, vor avea parte de un spectacol folcloric si, daca vor dori, li se va asigura accesul la slujba de inviere la Manastirea Piatra Fantanele. La dispozitia lor vor fi toate facilitatile complexului - baza nautica, terenurile de sport, centrul SPA.

O pensiune de trei margarete din Muntii Rodnei poate fi inchiriata integral de grupuri de pana la 15 persoane. Pentru patru zile in regim de pensiune completa - cu doi litri de tuica din partea casei - pretul de inchiriere este de 5.760 de lei, echivalentul a 128 de lei pe noapte de persoana. Cei care doresc doar cazare si masa de Paste pot inchiria pensiunea la 78 de lei de persoana pe noapte.

Sursa foto: Peisaj cu Muntii Rodnei/Shutterstock.com

8. Paste in Bucovina: cat te costa o vacanta in trecut

8. Paste in Bucovina: cat te costa o vacanta in trecut

Preturile la pensiuni pentru un sejur de Paste in Bucovina sunt cuprinse intre 950 de lei si 1.900 de lei de persoana. Aici, turistii sunt imbiati cu produse traditionale, petreceri in aer liber, tur al manastirilor sau obiceiuri precum spalatul pe fata cu apa in care sunt oua rosii si bani.

La o pensiune de trei margarete din zona Radauti, pachetul turistic care include patru zile cu trei nopti de cazare costa intre 950 si 1.150 de lei si include vizite la manastirile din zona, dar si posibilitatea petrecerii timpului la echitatie sau tiroliana sau concurs de ciocnit oua de Paste. In noaptea de Inviere, turistii pot merge la slujba oficiata in zona sau la manastirile Sucevita sau Putna, iar in prima zi de Paste vor putea lua parte la o cina festiva imbracati in straie populare oferite de pensiune.

La Voronet, la o pensiune de patru margarete oferta de Paste pentru un sejur de cinci zile cu patru nopti de cazare este cuprinsa intre 1.100 si 1.300 de lei, in timp ce la o pensiune de patru margarete din Gura Humorului preturile sunt cuprinse intre 1.400 si 1.900 de lei de persoana pentru cinci zile cu patru nopti de cazare. Turistii sunt imbiati cu "mese imbelsugate" cu preparate traditionale bucovinene, vin, afinata, pasca si cozonac, dar si petreceri in aer liber, cu berbecut la protap si concerte folclorice.

Sursa foto: Manastirea Sucevita/Shutterstock.com

9. Paste cu udat fetele: sejur in "Poarta Apusenilor"

9. Paste cu udat fetele: sejur in "Poarta Apusenilor"

In judetul Cluj, pensiunile agroturistice din comuna Sancraiu, considerata "Poarta Apusenilor", ofera turistilor un program special de Paste.

Vincze Istvan, reprezentantul retelei agroturistice care gestioneaza pensiunile, spune ca pentru perioada 19-22 aprilie la pensiunile din Sancraiu cazarea costa 130 de euro de persoana, pret pentru care turistii vor avea parte de un program special. Astfel, in sambata dinaintea Pastelui, ei pot participa la pregatirea oualor pentru vopsit, iar duminica turistii care doresc pot asista la slujba de la Biserica Reformata, urmata de o excursie la Valeni cu carute trase de cai si de vizitarea bisericii fortificate, cu tavan casetat, din secolulul al XIII-lea.

In ziua de luni, conform obiceiului din Ardeal, turistii pot merge "la udat" la fetele din comuna, apoi intr-o excursie prin cheile Vaii Stanciului, la cascada Valul Miresei de la Rachitele, aflata la o distanta de sase kilometri. De asemenea, din meniul traditional nu vor lipsi preparatele din miel.

Sursa foto: Peisaj in Muntii Apuseni/Shutterstock.com

10. Paste in Valea Ghimesului: vacanta plina de traditii la 100 de euro

10. Paste in Valea Ghimesului: vacanta plina de traditii la 100 de euro

De departe, Valea Ghimesului este pastratoarea traditiei in forma cea mai pura. Aici, de Paste, obiceiurile religioase ajung sa se imbine cu traditiile populare, nealterate de secole, iar peisajul intregeste farmecul vietii simple, de la tara.

Presedintele Asociatiei Pensiunilor Turistice din Valea Ghimesului, Prejmer Fulop, spune ca preturile sunt de 100 de euro de persoana pentru un pachet de patru zile si trei nopti, bogat in evenimente.

Astfel, in Vinerea Mare, turistii vor fi primiti cu palinca si kurtos kalacs, iar cina va fi traditionala, cu mancare de post, iar sambata ei vor avea ocazia sa vada si sa participe, daca doresc, la pregatirea mancarii pentru masa festiva de Paste: oua incondeiate, miel umplut, cozonaci si paine de casa coapta in cuptor de caramida, la foc cu lemne. Seara, toata lumea merge la biserica, la slujba de Inviere, cu cate un cos in care au fost asezate bucate traditionale, pentru a fi sfintite, iar la intoarcerea la pensiune fiecare va gusta din ele.

Duminica, dupa micul dejun, turistii vor face o plimbare cu carutele trase de cai pana la capatul satului, unde se vor aduna in jurul focurilor de tabara si vor gusta slanina de casa afumata, carnati si palinca. Cina va fi traditionala, acompaniata de muzica populara live, si se va prelungi pana in zori, cand, potrivit obiceiului, barbatii vor stropi fetele si femeile ca sa fie frumoase si proaspete tot anul, fiind rasplatiti cu oua incondeiate, cozonaci, prajituri, palinca si vin.

Sursa foto: Peisaj montan in Bucovina/Shutterstock.com

Sursa foto: Oua de Paste/Shutterstock.com