1. Traiti si lasati pe altii sa traiasca

1. Traiti si lasati pe altii sa traiasca

Cu totii ar trebui sa ne ghidam dupa acest principiu, sustine Papa Francisc, care poate fi regasit intr-o expresia romana similara: "Mergi inainte si lasa-i si pe altii sa faca la fel".

Pe contul tau de Twitter Papa a scris ca "Cea mai mare amenintare a zilelor noastre este singuratatea celor oprimati de lacomie".

Sursa foto: Mediafax Foto.

2. Fiti deschisi cu ceilalti

2. Fiti deschisi cu ceilalti

Suveranul Pontif indeamna oamenii sa fie deshisi si generosi fata de ceilalti, intrucat, spune el, "daca te inchizi in tine, risti sa devii egocentric. Iar apa statuta devine putreda".

Acelasi mesaj apare si pe contul de Twitter al papei, @Pontifex: "Uneori ne putem lasa absorbiti de noi insine. Doamne, ajuta-ne sa ne deschidem inimile in fata celorlalti si sa le fim de folos celor vulnerabili", scrie Papa Francisc.

Sursa foto: Mediafax Foto.

3. "Actionati cu calm"

3. "Actionati cu calm"

Suveranul Pontif indeamna oamenii sa procedeze cu calm in viata. De altfel, cand preda literatura pentru elevii de liceu, acesta folosea exemplul unui roman argentinian scris de Ricardo Guiraldes, in care protagonistul, Don Segundo Sombra, isi analizeaza felul in care si-a trait viata.

Un mesaj postat pe contul de Twitter @Pontifex contine aceeasi idee: "Nimeni nu este mai rabdator decat Dumnezeu Tatal; nimeni nu intelege si nu stie sa astepta asa cum face El".

Sursa foto: Mediafax Foto.

4. "Consumerismul ne-a adus anxietate"

4. "Consumerismul ne-a adus anxietate"

Papa enunta ideea unui mod sanatos de petrecere a timpului liber si spune despre consumerism ca "duce la anxietate". Suveranul Pontif sfatuieste parintii sa isi rezerve timp pentru a se juca cu copiii si sa inchida televizorul atunci cand stau la masa.

Papa Francisc a postat si pe contul de Twitter @Pontifex un mesaj care face referire la acest principiu: "O societate care abandoneaza copiii si batranii isi rupe radacinile si isi intuneca viitorul".

Sursa foto: Mediafax Foto.

5. Duminica e pentru familie

5. Duminica e pentru familie

Zilele de duminica ar trebui sa fie considerate zile de vacanta, spune Papa Francisc, care recomanda ca aceasta zi a saptamanii sa fie petrecuta cu familia.

Suveranul Pontif a postat mai multe mesaje pe contul sau de Twitter care fac referire la familie. Unul dintre ele spune ca "Familia este esentiala pentru sustinerea progresului uman si social".

Sursa foto: Mediafax Foto.

6. Fiti creativi cu cei tineri

6. Fiti creativi cu cei tineri

Oamenii ar trebui sa fie inovatori si sa creeze locuri de munca demne pentru tineri, sustine Papa Francisc. "Trebuie sa fim creativi cu cei tineri. Daca nu au oportunitati se vor apuca de droguri" si vor deveni vulnerabili la suicid.

Acesta nu este singurul mesaj al Papei in care isi arata sustinerea pentru tineri. "Dragi tineri, nu fiti mediocri; viata crestina ne provoaca prin multe idealuri", a scris acesta pe contul de Twitter.

Sursa foto: Mediafax Foto.

7. Respectati natura

7. Respectati natura

Papa Francisc indeamna la respect si grija fata de natura, spunand ca degradarea mediului este "una dintre cele mai mari provocari cu care ne confruntam". "Cred ca o intrebare la care nu ne gandim: Nu cumva umanitatea comite un act de suicid prin modul tiranic in care foloseste natura?", explica el.

Sursa foto: Mediafax Foto.

8. Nu mai fiti negativi

8. Nu mai fiti negativi

Papa indeamna la o atitudine pozitiva si spune ca "nevoia acuta de a vorbi despre altii arata o incredere scazuta in sine". Suveranul Pontif spune ca oamenii ar trebui sa se ingrijeasca de ei atunci cand se simt slabi in loc sa-i vorbeasca de rau pe altii, completand ca "renuntarea la lucrurile rele este sanatoasa".

Un mesaj similar a fost postat si pe contul de Twitter @Pontifex: "Nu trebuie sa cadem intr-un vortex al pesimismului. Credinta poate muta munti".

Sursa foto: Mediafax Foto.

9. Nu faceri prozelitism

9. Nu faceri prozelitism

Respectarea credintei celorlalti presupune absenta prozelitismului religios, precizeaza Papa Francisc. "Cel mai rau dintre toate este prozelitismul religios, care paralizeaza: Vorbesc cu tine pentru a te convinge. Nu. Fiecare om dialogheaza, in primul rand cu propria identitate. Biserica creste prin atractivitate, nu prin prozelitism", spune Papa.

De altfel, un mesaj postat pe contul de Twitter al Papei explica adevaratul scop al existentei bisericii: "Biserica prin natura ei, e misionara. Ea exista pentru ca fiecare barbat si femeie sa il poata intalni pe Isus".

Sursa foto: Mediafax Foto.

10. Lucrati pentru pace

10. Lucrati pentru pace

Indemnul la pace a fost un mesaj constant enuntat public de suveranul pontif. "Traim in vremuri de razboi", spune el, iar "apelul la pace trebuie sa fie strigat. Uneori pacea da impresia linistii, dar ea nu este niciodata linistita, ci intotdeauna proactiva" si dinamica, adauga Papa Francisc.

Papa a aratat ingrijorare pentru situatia din Orientul Mijlociu prin mai multe postari de pe contul sau de Twitter. "Cer tuturor oamenilor de buna credinta sa ni se alature astazi in ruga pentru pacea din Orientul Mijlociu".

Sursa foto: Mediafax Foto.

Sursa foto: Mediafax Foto