1 / 9

Cele Sapte Minuni ale lumii

Nu se stie exact de unde a pornit nebunia Celor Sapte Minuni ale lumii. Istoricul Herodot mentionase versiunea sa in manuscrisele din secolul 3 i.Hr, insa acestea nu s-au pastrat pana azi. In secolul 3 d.Hr, Callimachus din Cyrene a mentionat existenta acestor Minuni, fara a le nominaliza insa. Topul final pe care il cunoastem pana astazi ii apartine lui Antipater din Sidon.

Aparut in 140 d.Hr, lista cuprinde Gradinile Suspendate din Babylon, Marea Piramida din Giza, Statuia lui Zeus din Olympia, Templul lui Artemis din Ephesus, Mausoleul de la Halicarnasus, Colosul din Rhodos si Farul din Alexandria. Ultima Minune nu a fost mentionata de Antiper, care a preferat Poarta Zeitei Ishtar din Babylon, insa Farul din Alexandria s-a impus pe lista din simplul motiv al diversitatii geografice, existand deja o Minune babyloniana.

In secolele 20 si 21, numeroase liste au nominalizat posibile variante ale unui nou top modern al celor Sapte Minuni cunoscute global. Americanii au furnizat o varianta unanim acceptata, realizata cu ajutorul unor experti, in care apar, in mod suprinzator, si cateva simboluri americane: Empire State Building, Golden Gate Bridge, Canalul Panama.

Cele Sapte Minuni ale Lumii ModerneArticole recomandate