Ce este brunch-ul?

Ce este brunch-ul?Brunch-ul, un concept aparut in Marea Britanie, la sfarsitul secolului 19 (1896), reuneste intr-o singura masa mic-dejunul si pranzul – asa cum arata, de altfel, si etimologia cuvantului - breakfast & lunch.

“Un termen american, pentru cei care vor in ziua libera de duminica sa se scoale mai tarziu si sa manance bine si diversificat”, arata reprezentantii Crowne Plaza.

Brunch-ul incepe, de obicei, intre 11:30-12:00 si poate continua pana dupa-masa tarziu, in jurul orei 16:00.

“Partea frumoasa a unui brunch consta in faptul ca nu are o durata fixa, este o masa pentru care nu trebuie sa te trezesti foarte devreme dimineata si o poti prelungi cat vrei, pana dupa pranz”, sustine Sylvia Petre, proprietara Carol Parc.”Pentru mine brunch-ul este insa mai mult decat o simpla masa, este social gathering, o activitate sociala, o modalitate de a petrece timp alaturi de cei dragi fie acestia prieteni sau familie”, adauga aceasta.

Brunch-ul reprezinta totodata si entertainment, care, in majoritatea cazurilor, inseamna muzica live de cea mai buna calitate.

Cine sunt clientii de brunch?

Cine sunt clientii de brunch?“Expati, obisnuiti cu acest concept, dar in ultimii ani tot mai multi romani cu venituri peste medie, patroni sau angajati la multinationale, adica oameni extrem de ocupati care au nevoie de acest tip de relaxare”, sustin reprezentantii Crowne Plaza. “Acesti clienti vor sa aiba intreaga duminica pentru ei, multi ramanand la club dupa brunch, pentru piscina sau masaj, petrecand cam 70 % din timpul zilei in hotel”.

Tinand cont de faptul ca brunch-ul traditional are loc duminica, "clientii fideli" ai acestui concept il reprezinta familiile, care identifica in brunch o modalitate extrem de placuta de a petrece timp alaturi de cei dragi, intr-un mediu rafinat si o atmosfera relaxanta.

”A inceput ca in segment adresat familiilor in special, dar s-a transformat repede intr-un trend pentru tineri”
, sunt de parere reprezentantii Athenee Palace Hilton. “Ideea de brunch este asociata cu duminici relaxante, lenese, intalniri cu prietenii, mancare din belsug, sampanie, suc de portocale, pentru a continua petrecerea de cu o seara inainte sau doar o masa linistita in cuplu, citind ziarul”.

In ultima vreme se remarca insa cresterea popularitatii brunch-urilor de business, care devin din ce in ce mai solicitate si apreciate de mediul de afaceri local.

"To be fashionable nowadays we must brunch"...

Ce contine un brunch?

Ce contine un brunch?“In primul rand ceea ce se mananca de obicei la micul dejun: cereale cu lapte, iaurturi, croasanti, omleta etc. Apoi sunt standurile de inghetata si de clatite, dar pot fi mereu adaugate lucruri noi: statie de paste, statie de preparate sanatoase, fresh etc”, sustin reprezentantii Crowne Plaza.

De aceeasi parere sunt si reprezentantii Athenee Palace Hilton, care subliniaza faptul ca un brunch “trebuie sa acopere tot ce inseamna breakfast si lunch: omlete, salate, peste, branzeturi, supe, salad bar, fructe de mare, selectie de paine, deseturi etc”. Si, evident, “cu cat oferta este mai variata cu atat mai popular devine locul”. “Iar sampania si sucul de portocale nu trebuie sa lipseasca”, mai puncteaza reprezentantii Hilton.

In plus, Sylvia Petre subliniaza faptul ca, “fiind un melanj intre mic dejun si dejun, brunch-ul are o serie de reguli nescrise care trebuie respectate. Exista un echilibru bine stabilit intre felurile de mancare sarate si dulci, bufetul rece si cald sunt obligatorii, precum si produsele de patisserie”.

Si nu in ultimul rand, asa cum ii sta bine unei locatii care se respecta, exista numeroase influente din tendintele internationale, aduse fie de catre managementul hotelului, fie de catre Chef-ul restaurantului, prin care se incearca, constant, diversificarea si modernizarea conceptului.

Carol Parc Hotel

Carol Parc HotelLocatie: restaurantul Poem;

Reprezentantii Carol Parc sustin ca sunt adeptii zicalei nemtesti Klein aber fein, adica “putin dar gustos”, produsele servite in timpul brunch-ului fiind adevarate delicatese. Dintre specialitati amintim: somon marinat in sirop de artar, preparat in casa, cu crème fraîche; langusta cu trufe negre si alge japoneze, crema de coniac Martell si piper rosu; terina de foie gras piept de bibilica si porumbel cu fistic, invelist in Parma, servita cu dulceturi alese, dulceata de ceapa rosie si sos de otet balsamic; muschi de vitel de lapte cu sos de vin porto; semifreddo cu migdale, coniac Martell, espresso si ciocolata Valrona.

Trebuie precizat faptul ca in perioada ianuarie-februarie 2008 oferta de brunch la Carol Parc nu va fi disponibila, aceasta re-fiind propusa incepand cu luna martie a acestui an.

Pret: In luna decembrie 2007 a fost de 59 euro de persoana;

Crowne Plaza

Crowne PlazaIn afara de produsele obisnuite aferente micului dejun, la Crowne Plaza veti gasi un stand special de paste, un altul cu specialitati de carne care se pregateste in fata clientului, dar si multe altele.

“Incercam ca in fiecare duminica sa facem specialitati dintr-o anume zona a lumii. De exemplu, in aceasta duminica vom face un brunch italian pornind de la faptul ca in acesata perioada se desfasoara carnavalul de la Venetia”, au declarat reprezentantii hotelului.

In oferta de brunch propusa de Crowne Plaza mai sunt incluse: pachetul de bauturi (cafea, ceai, apa minerala, sucuri, vin alb si rosu, sampanie), un loc de joaca pentru copii supravegheati de baby sitter, cu clovni si multe jucarii, muzica live etc.

Intercontinental

IntercontinentalLocatie: Corso Brasserie;

Concept brunch:“A taste of Sunday”;

Sunday Brunch-ul din incinta Corso Brasserie este accesorizat cu live jazz, o superba priveliste spre boulevard, un loc de joaca special amenajat pentru copii si, bineinteles, o selectie senzationala de preparate.

Dintre specialitati amintim: fructe de mare; peste cu crevete "tigru" (o specie de crevete gigant); baby shrimps; salau marinat cu sos de mustar si miere; crema de mango pe pat de fructe;

Pret: 150 lei de persoana;

Athenee Palace Hilton

Athenee Palace HiltonConcept: brunch continental, cu specialitati italienesti, romanesti, selectie de fructe de mare, lobster si creveti, stridii, salate, selectie de salamuri, specialitati din carne, omlete, croisante, salate de fructe, moussuri de fucte, ciocolata etc.

In pret mai intra sampania, vinul casei, freshul de portocale, apa, cafeaua etc, precum si muzica live si spatiul special amenajat pentru copii.

Pret: 175 lei de persoana;

JW Marriott Bucharest Grand Hotel

JW Marriott Bucharest Grand HotelLocatie: restaurantul Cupola;

Concept brunch: "Market Place"

Meniul propus de restaurantul Cupola este foarte variat si bogat, incluzand o varietate de fructe de mare, stridii, foie gras, prajituri si dulciuri.

Si tot la dispozitia clientilor exista un “live station”, adica un “desk de preparare a unor sortimente pe loc”, conform reprezentantilor hotelului. Bineinteles ca din oferta unui hotel atat de luxos precum Marriott nu putea sa lipseasca sampania si muzica live.

Pret: 170 lei de persoana;

Howard Johnson

Howard JohnsonLocatie: restaurantul Avalon;

Concept brunch: "Fusion Brunch"

Elegantul restaurant Avalon gazduieste cel mai spectaculos Fusion Brunch din Capitala…in fiecare duminica…incepand cu ora 12.

Printre specialitati se numara: sushi, teriaki beef, brouchette shrimps, Mumbay chicken, Gioza dumplings si lista poate continua.

Pret: 150 lei de persoana;