Set jetters

Set jettersNumarul turistilor - cunoscuti si sub denumirea de set jetters - care isi fac planurile de calatorie in functie de locurile in care au fost turnate productiile preferate, este in continua crestere, sustine Forbes. Incepand cu miile de fani ai baseball-ului ce merg anual in pelerinaj la Field of Dreams (Dyersville) si continuand cu legiunile de fanatici ai fictiunii ce se aventureaza in temerarele trasee Lord of the Rings din Noua Zeelanda, calatoriile pe platourile de filmare constituie intr-un adevarat trend in zilele noastre.

In momentul de fata, la nivel mondial, exista peste 100 de tour-operatori care promoveaza acest tip de turism, iar numarul lor creste vertiginos odata cu numarul set jetter-ilor si, implicit, cu fiecare decernare de Oscar-uri.

Set jetters

Set jettersFilmele de box-office reusesc sa puna orasele intr-o noua lumina, sa le confere o alura de noutate prin evidentierea unor locatii si epoci ce nu au fost exploatate pana atunci. New York City este, cu siguranta, unul dintre orasele care nu mai are nevoie de acest gen de publicitate, figurand in unele dintre cele mai faimoase productii, precum Breakfast at Tiffany's sau Taxi Driver.

Filmul American Gangster, produs anul trecut, se desfasoara in mare parte in Harlem-ul anilor '70 si poate trezi cu usurinta interesul pentru acest faimos cartier din nordul Manhattan-ului. Cu toate acestea, set jetter-ilor li se poate parea dificil sa regaseasca locatiile din film in Harlem-ul zilelor noastre. Actuala realitatea a New York-ului este mult mai evident in Sex and the City ce urmeaza a fi lansat in curand pe marile ecrane si pentru care au fost deja organizate numeroase tururi.

Stampede Trail, Alaska

Stampede Trail, Alaska
Decorul pentru filmul lui Sean Penn, o adaptare dupa cartea lui Jon Krakauer, ar putea fi luat, fara nicio indoiala, dintr-o brosura turistica din Alaska denumita: "Marea ta aventura in Alaska". Actiunea filmul se desfasoara in anii ‘30 si pune accentul pe calatoria unui aventuros miner de-a lungul durului traseu Stampede.

Biroul de turism din Fairbanks incearca insa sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste parcurgerea acestui traseu. "Stampede Trail este o zona aproape nelocuita, plina de insecte si, bineinteles, fara acoperire pentru telefoanele mobile". Trebuie mentionat, de asemenea, ca acest traseu traverseaza raul Teklanika, iar cei care vor sa-l parcurga ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte si sa-si aminteasca sfarsitul tragic al filmului.

Bruges, Belgia

Bruges, Belgia
In filmul lui Martin McDonagh, celebrul Colin Farrell joaca rolul unui ucigas platit, obligat sa petreaca mai mult timp decat si-ar dori in istoricul oras flamand, Bruges. Cunoscut si sub denumirea de "Venetia nordului" datorita numeroaselor canale si a bogatei sale mosteniri culturale, Bruges a fost invadat de turistii curiosi sa admire cladirile medievale pastrate impecabil pana in zilele noastre si celebrele muzeele de clasa mondiala.

Totodata, Bruges-ul gazduieste faimoase restaurante frantuzesti si belgiene, cum ar fi De Karmeliet, al carui bucatar-sef, Geert Van Hecke este primul chef flamand decorat cu trei stele Michelin.

Dunkerque, Franta

Dunkerque, Franta
Scena de patru minute filmata pe plaja Dunkerque a fost, cu siguranta, una dintre cele mai celebrate scene ale anului.

Cei care, inspirati de film, decid sa viziteze acest oras din nordul Frantei, au la dispozitie numeroase hoteluri si restaurante fermecatoare din care sa aleaga, dar si o sumedenie de tururi istorice cu accent pe evacuarea britanicilor, exact asa cum a fost ea descrisa in film.

De asemenea, turistii pot retrai celebra fuga a armatei britanice, intr-o plimbare cu bac-ul pe Canalul Manecii, pana la portul Dover.

Harlem, New York City

Harlem, New York City
Zilele celebrului Harlem din American Gangster in care impuscaturile sunt la ordinea zilei sunt, fara indoiala, de mult apuse.

Exista insa numeroase tururi istorice care introduc turistii in atmosfera acelor zile si a povestilor din trecut. Printre cele mai cunoscute se numara Harlem Heritage Tours, ce include calatorii la faimoasele cluburi de jazz si la reprezentatiile muzicale cu caracter religios si Harlem Week, ce se desfasoara in luna august, o adevarata incursiune in tot ceea ce are Harlem-ul mai bun – trecut, prezent si viitor.

Belgravia, Londra

Belgravia, Londra
Este foarte probabil ca povestea lui David Cronenberg, despre un emigrant rus, sa nu fi fost in totalitate adevarata dar, cu siguranta, nu a fost nici pura fictiune. Un numar impresionant de miliardari rusi si-au stabilit resedinta in exclusivistul cartier Belgravia. Cu toate acestea, este putin probabil ca luxosul cartier londonez sa puna la dispozitia vizitatorilor doar ferestre mici acoperite de cortine.

Cei care vor insa sa vada si altceva, au la dispozitie numeroase oferte, pe platourile de filmare londoneze care au gazduit nume mari ale cinematografiei, de la Alfred Hitchcock la Hugh Grant. Cel mai popular tur al momentului este (surpriza!) "See Harry Potter's England".

Lourdes, Franta

Lourdes, Franta
Povestea lui Julian Schnabel nominalizata la Oscar, care aduce in prim plan un celebru editor de revista ce paralizeaza din cauza unei boli rare, se desfasoara in Lourdes, un oras cu doar 15.000 de locuitori din sudul Frantei. Datorita importantei sale in plan religios, Lourdes atrage anual peste cinci milioane de pelerini si turisti.

Mai mult decat atat, Lourdes se mandreste deja cu locul doi, dupa Paris, in materie de hoteluri de lux, ajungand la impresionantul numar de 270. Aceasta nu reprezinta insa prima oara cand Lourdes este scena pe care se desfasoara un film ce ajunge cunoscut in lumea intreaga. Actiunea binecunoscutului The Song of Bernadette in regia lui Henry King s-a desfasurat in totalitate in acest mic oras francez si nu putem trece cu vederea faptul ca productia a obtinut nici mai mult nici mai putin de patru premii Oscar.

Paris, Franta

Paris, Franta
La Vie en Rose, filmul biografic al celebrei cantarete de origine franceza Edith Piaf este realizat in cea mai mare parte in Franta. Exista insa si cateva scene, memorabile de altfel, filmate in Palm Springs, California. Fanii cantaretei cu adevarat impresionati si intrigati de viata idolului lor care doresc sa retraiasca viata artistei ar trebui sa inceapa cu locul nasterii sale, rue de Belleville, situata in zona Menilmontant din Paris. In plus, nu au voie sa uite de faimoasa sala de concerte Paris Olympia si de mormantul celebrei cantarete din cimitirul Père Lachaise.

Cititi si alte articole de lifestyle pe www.yourmoney.ro - noi va recomandam:

1. Cele Sapte Minuni ale Lumii Moderne
2. 10 destinatii care nu trebuie ratate in 2008
3.
Cea mai frumoasa insula de pe Pamant