Capitalele financiare ale lumii

Capitalele financiare ale lumiiLa realizarea studiului Global Financial Centers Index au participat mai mult de 1.200 de specialisti din industria serviciilor financiare, criteriile urmarite fiind: usurinta accesului la capital, sistemul de reguli si conditii, stabilitatea politica, salariul mediu, suma taxelor si impozitelor platite de catre companii, calitatea serviciilor, profesionalismul si talentul personalului. Acestea constituie deci principalele aspecte care trebuie imbunatatite, in cazul acelor metropole care aspira, la randul lor, la o pozitie intre primele zece orase – elita ale pietei financiare.

De la ultimul raport, publicat in septembrie 2007, singura modificare la nivelul primelor zece clasate o reprezinta rocada dintre Tokyo si Sydney, care ocupa pozitile 9, respectiv 10, anul acesta.

Vest-europenii si nord-americanii se confrunta cu o concurenta tot mai acerba in ultimii ani din partea Asiei, Hong Hong si Singapore ocupand pozitiile 3, respectiv 4 in acest top, in timp ce puternicele metropole chinezesti, Shanghai si Beijing castiga din ce in ce mai mult teren in domenii precum cel bancar sau al investitiilor, conform BusinessWeek.

10. Sidney

10. SidneySidney ramane, in continuare, in elita primelor zece, datorita unui standard de viata extrem de ridicat si al avantajului pe care il are pe pietele vorbitoare de limba engleza.

Orasul australian a profitat din plin de boom-ul de pe piata asiatica, transformandu-se intr-un centru financiar de top. In ciuda relativei sale izolari, Sidney se remarca prin capacitatea de a atrage profesionisti de talie mondiala, datorita, in principal, calitatii scenei sale culturale.

9. Tokyo

9. TokyoCapitala nipona si-a revenit treptat in urma crizei financiare din anii ’90, ajungand sa detina in prezent a doua cea mai importanta bursa din lume. Imense influxuri de capital, combinate cu servicii de cea mai buna calitate – este orasul cu cel mai mare numar de restaurante distinse cu stele Michelin din lume – transforma orasul intr-un castigator pe plan mondial.

Cu toate acestea, competitivitatea orasului ar putea sa scada in comparatie cu cea a celorlalte metropole asiatice din cauza dificultatilor intampinate de sistemul organizatoric financiar.

8. Chicago

8. ChicagoAl doilea centru financiar al Statelor Unite, dupa New York, Chicago ocupa aceasta pozitie onorabila datorita competitivitatii si a eficientei mediului de afaceri in ansamblul sau.

Criza manifestata in ultimul timp pe plan financiar ar putea reprezenta un impediment in planurile orasului de dezvoltare in acest sens insa, atat timp cat cererea pentru servicii profesionale continua, Chicago va ramane in continuare inaintea rivalilor sai.

7. Geneva

7. GenevaAflat in apropierea lacului Geneva, frumusetea acestui oras elvetian contrasteaza cu multitudinea centrelor comerciale lipsite de culoare.

Cu toate acestea, Geneva reuseste sa ocupe un loc in primele zece cele mai tari centre financiare ale lumii datorita calitatii exceptionale a managementului investitiilor, a mediului bancar privat si a sistemului organizatoric extrem de competitiv.

6. Frankfurt

6. FrankfurtPerceptia de neglijenta si superficialitate ce plana asupra acestui oras german incepe sa se modifice, aspect care se datoreaza, in principal, abilitatii sale de a atrage profesionisti de top, precum si cresterii standardului de viata.

La aceste imbunatatiri remarcabile se adauga un important progres in ceea ce priveste calitatea si profesionalismul serviciilor financiare, conferind Frankfurt-ului un binemeritat loc 6.

5. Zurich

5. ZurichGazda celor mai importante institutii financiare ale lumii, Zurich si-a creat imaginea de lider in domeniul bancilor private si in managementul investitiilor.

Stabilitatea sistemului de reguli si binemeritata reputatie pe care o are in materie de confidentialitate, reprezenta atuurile incontestabile ale Zurich-ului in fata celorlalti competitori, fie ei si din aceeasi tara.

4. Singapore

4. SingaporeSingapore, cea mai mica tara din Asia de sud-est se lauda cu un sistem bancar de clasa mondiala si o infrastructura de invidiat. Orasul a fost, de asemenea, unul dintre putinele care au castigat puncte in Global Financial Centers Index, in principal, datorita unei imbunatatiri spectaculoase a serviciilor profesionale.

Totodata, Singapore a reusit sa atraga o sumedenie de investitori datorita taxelor extrem de mici percepute pentru infiintarea unei noi afaceri.

3. Hong Kong

3. Hong KongExplozia pe plan financiar a Chinei ii confera Hong-Kong-ului o deosebita putere si influenta in sfera economica. Locatia metropolei (in inima Asiei), remarcabila sa istorie pe plan financiar si sumele imense de bani, in continua crestere, pulsate pe aceasta piata, reprezinta tot atatea motive pentru ca Hong-Kong-ul sa-si adjudece un loc in top trei.

Pe langa toate aceste aspecte pozitive, trebuie remracta faptul ca cea de-a treia putere economica a lumii are si un punct slab, destul de important: fluctuatiile.

2. New York

2. New YorkCrizele financiare manifestate in ultima vreme nu au reusit sa afecteze serios competitivitatea New-York-ului, acesta amenintand tot mai mult pozitia de lider a Londrei.

Pentru prima oara, sectorul bancar new-yorkez l-a devansat pe cel londonez, dar problemele din domeniul financiar raman, in continuare, un factor de ingrijorare.

1. Londra

1. LondraUn capital de invidiat, abundenta de profesionisti de prima clasa si un mediu de afaceri extrem de stabil, reprezinta, fara indoiala, atuurile care au propulsat capitala britanica in topul celor mai tari centre financiare ale lumii.

Cu toate acestea, puternica nationalizare a guvernului britanic, taxa impusa investitorilor straini (in valoare de 39.000 euro) si infrastructura nemodernizata in ultima perioada, ameninta pozitia de lider a Londrei.