O piata de 80 de milioane de euro, in plina dezvoltare

O piata de 80 de milioane de euro, in plina dezvoltareUn studiu recent realizat de Hansen Office Furniture a evidentiat preocuparea tot mai intensa a companiilor romanesti cu privire la conceptul de office design, rezultatele fiind relevante pentru ritmul rapid de dezvoltare a companiilor romanesti si, in acelasi timp, suprinzatoare cu privire la modalitatile de informare, procesul decizional, criteriile de selectie si perceptia asupra implementarii unui proiect de office design.

"In prezent, piata romaneasca de design pentru spatii de birouri este in plina ascensiune. Acest lucru se datoreaza expansiunii companiilor deja existente pe piata sau intrarii unora noi – romanesti si straine deopotriva. Daca in anul 2006 valoarea pietei locale de mobilier de birou a fost estimata la 60 de milioane de euro, la finele anului trecut aceasta a ajuns la valoarea de 75-80 de milioane de euro. Si, avand in vedere ca anul acesta si anul viitor se vor finaliza mai multe cladiri de birouri, se estimeaza ca piata va avea o crestere anuala de 10-15%, pentru urmatorii 4-5 ani", declara Diana Blinda, Managing Partner al Hansen Office Furniture.

"Rata medie anuala de crestere din ultimii ani a fost de 5-7%, insa estimarile pentru 2008 si anii urmatori vorbesc de rate de cresteri care pot ajunge la doua cifre. Astfel, se estimeaza ca, pana in 2011, valoarea pietei de mobilier de birou din Romania va ajunge undeva la 100 – 120 de milioane de euro", subliniaza Bogdan Stanciu, responsabil Mobexpert Office.

O piata de 80 de milioane de euro, in plina dezvoltare

O piata de 80 de milioane de euro, in plina dezvoltareAcest interes al oamenilor de afaceri din Romania cu privire la serviciile de office design puse la dispozitie de producatorii de mobilier de birou este asadar unul recent.

"Zona serviciilor – inclusiv a celor de office design sau concept – a cunoscut o crestere importanta in ultimii 2-3 ani. Pot fi identificati cativa factori acceleratori in acest sens: atentia sporita acordata de companii imaginii lor, inclusiv in modul cum este aceasta sustinuta de amenajarea spatiilor de lucru, tendinta multinationalelor dar si a firmelor romanesti de a-si innoi mobilierul de birou intr-o perioada mai scurta de timp, dezvoltarea sustinuta a segmentului imobiliar de birou si cresterea ofertei de spatii de birouri de clasa A si B"
, mai puncteaza reprezentantul Mobexpert Office.

In ceea ce priveste criteriile de care tin cont oamenii de afaceri atunci cand aleg sa-si mobilize birourile sunt numeroase. "Majoritatea clientilor petrec 90% din timp la birou, de aceea au nevoie de un design care sa le confere confort, utilitate si eficienta maxima. Criteriile de selectie variaza de la client la client: raportul pret-calitate, brand, serviciile oferite de furnizor (transport, montaj, consiliere etc), timp de livrare", arata Mirela Alina Dumitru, director general InnOffice.

Tendinte in mobilierul de birou

Tendinte in mobilierul de birouSe pare ca, asemenea industriei fashion, si in acest domeniu al mobilierului de birou se poate vorbi de trenduri, tendinte in ceea ce priveste materialele, culorile si formele care predomina in anumite perioade. Exista insa si linii clasice, nuante si volume cu bun gust, a caror modernitate nu se pierde cu timpul. Alegerea depinde in totalitate de imaginea pe care doreste sa si-o promoveze compania si de impresia pe care vrea sa o lase celor ce-i trec pragul.

"Se recomanda ca mobilierul de birou sa fie realizat in culori complementare celor ale companiei, pentru a crea un contrast placut, proaspat, revigorant", puncteaza Diana Blinda.

In zona de office, se poate vorbi in 2008 despre o tendinta care impune culorile deschise, formele lejere si ansamblurile minimaliste. "Metalul rece – aluminiul, elementele cromate etc. – sunt foarte prezente in tot ce inseamna mobilierul pentru zona de birou", arata reprezentantul Mobexpert.

"Peretii gri si birourile prafuite de acum cativa ani au fost incet, incet inlocuite cu pete de culoare si forme din ce in ce mai indraznete. Designul minimalist, cu linii simple si elegante, este completat de atentia deosebita acordata detaliilor"
, explica Mirela Alina Dumitru.

Tendinte in mobilierul de birou

Tendinte in mobilierul de birou"Se poarta alb si negru, cu accente de rosu, verde sau oranj. In aceasta perioada sunt foarte apreciate insa culorile deschise pentru birouri (nu se mai poarta wenge!) si culorile puternice, vii, vesele pentru scaunele de birou (rosu, verde, oranj)", adauga Diana Blinda.

Oricare ar fi tendintele in materie de office design insa, exista anumite aspecte care nu accepta compromisuri. "Functionalitatea si ergonomicitatea raman foarte importante in segmentul de mobilier de birou. Astfel, ansamblurile au in vedere atat modul in care acestea sustin si fluidizeaza activitatea companiilor, cat si respectarea elementelor de design interior impuse de tendintele europene", arata Bogdan Stanciu, reprezentantul Mobexpert.

Intr-un astfel de context, gama de produse si servicii pe care firmele producatoare de mobilier de birou le pun la dispozitia clientilor sunt dintre cele mai variate si mai ingenioase, adaptate nevoilor si preferintelor tuturor.

Hansen Office Furniture

Hansen Office FurnitureHansen reprezinta in Romania mai multi producatori europeni de mobilier de birou si scaune: Della Rovere, Archiuti, CAIMI, ARES Line, HAG, Boss Design. Portofoliul companiei include birouri, mese de conferinte, receptii, fotolii si masute de cafea, scaune operative si manageriale, scaune de vizitatori, scaune de conferinta, partitionari.

Hansen Office Furniture ofera de asemenea solutii complete pentru amenajarea spatiilor de birouri: consultanta in amenajare, planificarea si optimizarea spatiului, precum si consultanta in bugetarea proiectului de mobilare, relocare si mobilier de backup pana la livrarea comenzii.

Conform reprezentantilor Hansen Office Furniture, cele mai bine vandute produse sunt mesele de intalniri/ conferinte, urmate in top de ansamblele speciale pentru receptii.

InnOffice

InnOfficeInnOffice ofera clientilor peste 15 colectii de mobilier de birou, create de arhitecti si designeri de prestigiu international, capabile sa raspunda oricaror exigente de natura estetica si organizatorica.

Colectiile InnOffice cuprind: birouri manageriale, mese de conferinta, receptii, sisteme operative si mobilier pentru call centers, scaune, fotolii si canapele ergonomice, pereti despartitori si echipati, tavane false.

Ca si servicii aditionale oferite de expertii InnOffice pot fi evidentiate: space planning, design interior, partitionare si optimizare open space, consiliere in stabilirea bugetelor pentru relocare.

Cele mai bine vandute colectii InnOffice sunt: MASTER (realizata dintr-un sistem fagure din pal si MDF, placat cu esenta naturala de wengé), CITY (manageriale), KOSMOS (operativ), ESEDRA (receptii).

Mobexpert Office

Mobexpert OfficeOferta Mobexpert Office propune solutii integrate de ansambluri de mobilier de birou si are in vedere modul in care acestea sustin si fluidizeaza activitatea companiilor. Aceasta cuprinde toate tipurile de mobilier si accesorii pentru birou care ar putea fi necesare unei companii, in orice stadiu de dezvoltare s-ar afla aceasta, si pune accentul pe mobilarea intregului spatiu.

In ceea ce priveste serviciile, Mobexpert ofera, in primul rand, consiliere in magazine prin echipele specializate care pot asista clientul in gasirea celei mai bune solutii pentru mobilarea propriilor birouri. Urmeaza, apoi, serviciile de transport si montaj. Exista, apoi, serviciile de buy back – prin care, dupa evaluare, preia mobilierul vechi al clientului in momentul in care acesta opteaza pentru reamenajarea birourilor sale. Un alt serviciu oferit clientilor– din ce in ce mai solicitat – este cel de concept. Echipa de specialisti Mobexpert Office defineste pentru client tipul de amenajare, mobilierul necesar, tipul de functionalitate in functie domeniul de activitate al clientului.

Cele mai bine vandute ansambluri de catre Mobexpert Office sunt cele destinate zonei operationale, receptiilor si scaunele, urmate indeaproape de ansamblurile destinate zonei directoriale.