Valoarea medaliei de aur pentru sportivii romani

Valoarea medaliei de aur pentru sportivii romaniJocurile Olimpice de la Beijing au intrat pe ultima suta de metri. Multi dintre castigatori au fost deja desemnati, iar pe langa statutul simbolic de semizei, acestia vor primi recompense materiale in functie de performante, dar si de tara pe care o reprezinta.

Chiar daca valoarea aurului olimpic este nepretuita pentru sportivi, indiferent de tara din care provin, autoritatile nationale si sponsorii rasplatesc aceasta performanta in mod diferit.

In ceea ce-i priveste pe olimpicii romani, Agentia Nationala pentru Sport anunta faptul ca statul se va implica in premierea castigatorilor unei medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing oferind pentru aceasta distinctie suma de 70.000 de euro.

La aceasta se adauga si premiile oferite de catre COSR ( Comitetul Olimpic si Sportiv Roman): 10.000 de euro si o masina evaluata la 20.000 de euro. De asemenea, clubul la care este inregistrat sportivul ii va oferi acestuia 35.000 de euro

Cei mai premiati sportivi la Jocurile Olimpice

Cei mai premiati sportivi la Jocurile OlimpiceCele mai greu de monitorizat sunt, cu siguranta, castigurile sportivilor din Statele Unite ale Americii. Oficialii USOC ( Comitetul Olimpic al Statelor Unite) au declarat faptul ca sportivii premiati cu o medalie de aur vor primi 25.000 de dolari, in timp ce pentru argint si bronz, acestia vor fi recompensati cu 15.000, respectiv 10.000 de dolari, castigurile fiind de aproximativ cinci ori mai mari decat cele de la Olimpiada din Atena.

Cu toate acestea, sportivii americani vor primi sume imense din contractele publicitare semnate cu brand-uri de prestigiu, fiecare sportiv medaliat la Olimpiada avand cel putin un sponsor.

Cei mai bine rasplatiti sportivi de la Jocurile Olimpice vor fi, cu siguranta, concurentii tarii gazda. Decisi sa surclaseze Statele Unite, atat in ceea ce priveste numarul medaliilor obtinute, cat si a recompenselor oferite sportivilor medaliati, oficialii chinezi au declara ca o medalie de aur va valora mai mult de un milion de lire, iar profiturile sportivilor vor fi scutite de plata impozitului pe venit.

Aceasta impresionanta suma provine din mai multe surse. Fundatia unui filantrop om de afaceri din Hong Kong ofera, din anul 1984, fiecarui medaliat cu aur, un kilogram de aur si 50.000 de lire, la care se adauga sumele oferite de Guvernul Chinei si de Administratia Generala a Sportului. Autoritatile iau in considerare, de asemenea, idea de a oferi in viitor fiecarui medaliat cu aur la Jocurile Olimpice o anumita suma anuala, pe viata.

Statele lumii si "valoarea" aurului olimpic

Statele lumii si "valoarea" aurului olimpicVladimir Putin, primul ministru al Rusiei, a declarat in timpul vizitei sale la Beijing, cu ocazia Festivitatii de Deschidere a Jocurilor Olimpice, ca premiile oferite in acest an medaliatilor se vor dubla fata de editia trecuta a competitiei, care a avut loc la Atena.

Astfel, o medalie de aur va fi rasplatita cu 100.000 de euro, una de argint cu 60.000 de euro, in timp ce medaliatii cu bronz vor primi 40.000 de euro.

In ceea ce priveste Marea Britanie, Comitetul Olimpic si Guvernul nu acorda niciun fel de premiere. Sumele, care pentru Jocurile Olimpice de la Sydney s-au ridicat la un total de 200.000 de lire sterline, provin de la sponsorul principal, ele impartindu-se intre sportivi si cluburi sau scoli de provenienta. Premiul pentru medalia de aur se imparte intre sportivul olimpic si clubul sau, suma incasata net de performer fiind in jur de 1.000 lire sterline.

Pentru prima oara, Republica Dominicana si-a anuntat intentia de a-i rasplati material pe potentialii medaliati la Jocurile Olimpice. Felipe Payano, ministrul Sportului, a declarat ca recompensele vor varia intre 90.000 si 200.000 de dolari, la care se va adauga o masina.

De asemenea, antrenorii si oficialii care s-au ocupat de pregatirea lotului olimpic de 25 de sportivi vor primi 30.000 de dolari pentru fiecare medalie de aur castigata. Cu toate acestea, sportivii din acesta tara nu au castigat decat doua medalii in istoria Jocurilor Olimpice: una de aur la atletism, in 2004, iar cealalta de bronz, la box, in 1984.

Premiile olimpicilor de la Beijing

Premiile olimpicilor de la BeijingPolonezii isi vor rasplati o medalie de aur cu 55.000 de euro si o masina in valoare de 15.000 de euro, in timp ce medaliatii cu argint si bronz vor primi 41.700 de euro, respectiv 27.800 de euro.

Totodata, pentru componentii echipelor campioane la stafeta (atletism sau inot), echipaje (canotaj, yachting), suma alocata castigatorilor va reprezenta 75 la suta din cea prezentata anterior. De asemenea, pentru echipele de volei, handbal sau hochei pe iarba se aloca o suma totala, pe echipa, de 222.500 de euro pentru aur, 181.000 de euro pentru argint si 139.000 de euro pentru bronz.

Pentru medalia de aur, Guvernul din Ungaria va acorda aproximativ 60.000 de euro, in timp ce membrii unei echipe vor incasa o suma de 40.000 euro.

Sportivii din Belgia vor primi 50.000 de euro (impozabili), pentru o medalie de aur, aceeasi suma ca si la Jocurile Olimpice din 2004.

Chiar daca o medalie de aur este de nepretuit pentru un sportiv, se pare ca Abhinav Bindra (foto), tragatorul indian in varsta de 24 de ani si castigatorul medaliei de aur in proba de pusca aer comprimat, va fi cel mai bine rasplatit din punct de vedere financiar. Cel care a devenit eroul unei natiuni de 1,1 miliarde de persoane va primi cateva zeci de milioane de euro.

Valoarea medaliei olimpice de aur in diferite tari:

Valoarea medaliei olimpice de aur in diferite tari:

  • Japonia : 19.000 de euro
  • Coreea de Sud : 28.000 de euro
  • Canada : 14.000 de euro
  • Germania : 15.000 de euro
  • Singapore : 530.000 de euro
  • Republica Kargaza: o renta viagera lunara de 400 de euro
  • Croatia: 30.000 de euro
  • Indonezia: 71.000 de euro