De la stiinte juridice, la economie

De la stiinte juridice, la economieIn copilarie isi dorea sa devina altceva in fiecare zi, iar mai tarziu a facut o pasiune pentru domeniul juridic, dorindu-si sa studieze la Facultatea de Drept din Budapesta. In ultimul moment s-a razgandit si a optat pentru Universitatea de Economie, iar alegerea s-a dovedit a fi una extrem de inspirata. Astazi, Zsolt Szalay este cunoscut ca fiind un manager cu fler, care a reusit sa aduca o noua viziune la MOL Romania, mai moderna, bazata pe transparenta.

Atunci cand vorbeste de stilul sau de management, de felul in care conduce MOL Romania, Zsolt Szalay sustine ca este ghidat de filosofia conform careia trebuie sa verifice el insusi realitatea pentru a sti ce si cat sa ceara de la echipa sa, intrucat aceasta este calitatea ce diferentiaza un simplu manager de un lider in adevaratul sens al cuvantului. La acesta se adauga selectia atenta a personalului, astfel incat sa creeze o echipa competitiva, care sa-si doreasca o imbunatatire continua, atat a calitatilor profesionale, cat si a eficientei pe care o arata in cadrul companiei.

Vreau sa inspir energie oamenilor cu care lucrez, sa-i fac sa-si doreasca mai mult, sa nu se complaca in situatia din prezent, ci sa se dezvolte in fiecare zi. Vreau sa dau echipei mele impulsul si nevoia de a fi consecventi si performanti in actiunile lor, nu as dori ca ei sa se multumeasca azi cu succesul de ieri”, declara Zsolt Szalay.

Work hard, play hard

Chiar daca se bucura de putin timp liber, Zsolt Szalay prefera sa-l petreaca impreuna cu familia si aplica in acest caz deviza “work hard, play hard”. Atunci cand munceste, isi propune sa fie cat mai eficient, iar timpul liber prefera sa-l petreaca departe de grijile cotidiene de la birou, facand o delimitare clara intre viata profesionala si cea personala.

De asemenea, pentru a se relaxa, managerul face si sport, in special jogging, in amintirea anilor in care practica inotul si handbalul la categoria de profesionisti in Ungaria.

De la visul de a deveni o vedeta rock, la pozitia de CEO

De la visul de a deveni o vedeta rock, la pozitia de CEOMuzica il acompaniaza mereu, mai ales cand este la volan, iar stilurile se schimba in functie de stare, chiar daca genurile pe care le asculta cu cea mai mare placere sunt rock-ul si hard-rock-ul.

“In copilarie am luat lectii de muzica penru cativa ani, fiind influentat de membrii familiei mele, toti foarte talentati in domeniu. Pe atunci visam sa ajung star rock si sa cant intr-o formatie. Eram fascinat de legatura ce se realiza in timpul unui concert intre cantareti si publicul lor, de felul in care, prin muzica, gesturi si atitudine, reuseau sa creeze o atmosfera incarcata de energie”, isi aminteste Szalay.

Acesta este motivul pentru care, chiar si azi, nu ezita sa mearga la concerte de cate ori are ocazia iar, dintre cantaretii romani, declara ca ii asculta pe cei de la Holograf sau Vama, dar si pe Loredana.

Relaxare fara telefonul mobil

Relaxare fara telefonul mobilChiar daca recunoaste ca nu mai are aceeasi rabdare atunci cand vine vorba de citit, mai ales la primele pagini ale unei carti, ultima opera literara citita de managerul expat de la MOL Romania este una in care este prezentata istoria romanilor, deoarece isi doreste sa cunoasca mai multe cu privinta la evolutia acestei tari, pentru a intelege anumite aspecte ale mediului ce-l inconjoara.

In ceea ce priveste calatoriile, Szalay declara ca cel putin odata pe an, sau odata la doi ani, se retrage int-un loc in care nu are retea la telefonul mobil, conexiune la internet, sau orice alta legatura cu mediul in care isi petrece celelalte zile ale anului de dimineata pana seara. “Acest loc nu trebuie neaparat sa fie departe, poate fi chiar foarte aproape; ideea este sa ma relaxez pentru o saptamana sau doua intr-un mediu nou si complet diferit”.

Nu este usor sa traiesti intr-o tara straina

Obisnuit sa traiasca in tari diferite, pentru anumite perioade de timp, se poate spune ca Zsolt Szalay se incadreaza in tiparul celor care se simt ca acasa in orice colt de lume ar fi. A experimentat aceasta situatie in tari precum Elvetia si Franta, iar acum a venit randul Romaniei si prefera sa nu se gandeasca niciodata la lucrurile ce-i lipsesc din tara natala, Ungaria.

“Nu afirm faptul ca este usor sa traiesti intr-o tara straina dar, uneori, poate fi chiar mai dificil sa locuiesti in propria ta tara. Pana la urma, acest aspect depinde de alegerea fiecaruia”, spune Szalay.

Acelasi lucru se intampla si atunci cand vine vorba de oameni. Nu face nicio diferenta intre nationalitati si prefera sa-i priveasca pe fiecare in parte, ca pe individualitati, sa-i respecte pentru ceea ce sunt si sa invete cate ceva de la fiecare.

Ceea ce conteaza cel mai mult pentru mine este ca o anumita persoana sa fie de incredere. Am prieteni de diferite nationalitati, iar cand am locuit in Franta, lucram cu oameni de 25 de nationalitati diferite. Fiecare era insa deschis fata de idei noi si de noi experiente de munca”, crede seful MOL Romania.

Cum vede Szalay romanii

Cum vede Szalay romaniiCu toate acestea, Szalay spune ca a observat la romani anumite calitati care l-au surprins in mod placut inca de la inceput. Printre acestea se numara faptul ca multi dintre angajatii lui cunosc mai multe limbi straine, reusind sa vorbeasca fluent si sa se descurce in diferite situatii.

“ Admir aceasta calitate deoarece, chiar daca invat limba romana, de multe ori mi se pare dificil sa ma fac inteles, asa ca, limba engleza, de exemplu, faciliteaza comunicarea dintre noi”

La aceasta, managerul de la MOL Romania adauga faptul ca, romanii sunt, in general entuziasti si pasionati de ceea ce fac, o trasatura ce nu prea se regaseste in randul celorlalte nationalitati din Europa Centrala si de Est.

Si daca vorbim de calitati, nu putem ignora si anumite defecte pe care romanii le au in general, Zsolt Szalay lasand sa se inteleaga doar unul dintre ele: “ In perioada petrecuta in companiile din Germania am invatat ca un deadline este stabilit pentru a fi respectat cu strictete.”

Despre CSR

Despre CSREste cunoscut faptul ca, MOL Romania, ca si companie, este implicata in numeroase programe de CSR, atat pentru protejarea mediului inconjurator, cat si pentru sustinerea artistilor si a sportivilor talentati.

Pe langa toate acestea, Szalay se implica si personal in actiuni de responsabilitate sociala. Astfel, un anumit procent din salariul sau este directionat in fiecare an catre un spital de copii din Budapesta. De asemenea, in urma cu doua saptamani, a participat la o actiune caritabila cu scopul de a strange fonduri pentru cei afectati de inundatii, iar sumele au fost transferate intr-un cont si vor ajunge la acele persoane.

Pe de alta parte, Zsolt Szalay este de parere ca fiecare in parte este responsabil pentru imbunatatirea mediului in care traieste, pentru separarea produselor din plastic de cele din hartie sau metal si apoi reciclarea lor. “In asta cred cu tarie si este ceea ce incerc sa-i invat pe copii mei. Chiar daca sunt mici inca, aceste practici le sunt familiare.”

In ceea ce priveste mediul de afaceri din Romania, Szalay este de parere ca perioada prin care trecem este una extrem de favorabila proceselor de dezvoltare de mare anvergura. “ Cu toate acestea, intr-o economie mereu in schimbare, trebuie sa fii extrem de atent atunci cand iei o decizie, pentru ca aceasta te poate mentine in top si asta este tot ce conteaza. Uneori managerii tind sa adopte strategii pe termen lung si sa nu se abata de la ele, dar cine poate prezice ce se va intampla cu exactitate in urmatorii 4-5 ani, intr-o economie ce cunoaste momentan un ritm de crestere atat de alert? Trebuie sa fii capabil sa iei decizia corecta in fiecare zi.”