Inceputurile Joc Bar Hoc

Inceputurile Joc Bar HocJoc Bar Hoc este un workshop de improvizatie ce-si propune ca, o data la doua saptamani, sa ofere doua ore de relaxare, de iesire din rutina cotidiana prin activitati specifice teatrului, destinate in primul rand oamenilor care isi dedica cea mai mare parte a timpului muncii.

Avand in vedere pasiunea pentru teatru si pentru oameni, Florina Anghel (foto), director al Asociatiei Culturale Alter Ego, a inceput in urma cu aproximativ un an planurile pentru un atelier de improvizatie, in care oamenii sunt indemnati sa fie diferiti, sa fie ei insisi. La aceasta s-a adaugat entuziasmul prietenilor si al cunoscutilor care, odata ce au vazut spectacolele in care juca, si-au exprimat admiratia pentru activitatea pe care o desfasura si dorinta de a participa la un eveniment placut, scos din peisajul cotidian.

De asemenea, peisajul spectacolelor din Bucuresti se limita la reprezentatii ale actorilor, workshopuri de improvizatie, destinate exclusiv profesionistilor - actori, regizori, scenaristi, studenti –, cursuri de teatru destinate in primul rand copiilor si o multime de traininguri pe teme diferite.

“Pornind de la aceste date si avand dorinta de a impartasi lucrurile pe care le stiu si care mie si colegilor mei ne-au folosit asa cum poate scoala nu a reusit, lucruri minunate care pot fi invatate si de altii, cu ajutorul improvizatie: bucuria jocului si a experimentarii. Nu imi doresc insa ca forma in care se intampla lucrul acesta sa fie un CURS, si in orice caz nu de actorie, pentru ca cei carora ma adresez nu doresc sa faca actorie. In plus, cateva metode si tehnici pe care le folosesc sunt imprumutate din alte domenii (psihologie, programare neuro-lingvistica, gandire laterala”, spune Florina Anghel.

Joc, improvizatie si cafea la Caf Alejandros

Asadar, a cautat o formula noua, lejera si scurta a ceea ce avea in vedere in care “jocul” este asociat cu o iesire inedita in oras, la o cafea, iar intalnirile in formatul actual au inceput in iulie, anul acesta.

Workshopul se desfasoara la Cafe Alejandros, o cafenea veche situata pe Calea Mosilor, unde Florina Anghel a gasit oameni tineri, foarte deschisi la colaborare, si extrem de increzatori in aceasta activitate. “Intentionam ca acest workshop sa devina o traditie aici, intr-o zona a Bucurestilor care inca respira traditie”, adauga Florina Anghel, cea care lucreaza in domeniul improvizatiei de mai bine de cincisprezece ani, cu adolescenti si tineri, la diverse niveluri.

In ceea ce priveste diferenta dintre metodele de lucru adoptate in lucrul cu cei mici, in comparatie cu adultii, dar si receptivitatea si reactiile aratate de acestia, Florina Anghel este de parere ca aceasta nu este prea mare si ca toti trebuie sa se bucure, in egala masura, de jocuri si ca “ un copil poate sa invete oricand un adult cum sa se joace cu seriozitate”.

In prezent workshopul are loc o data la doua saptamani, de obicei joia, si tine doua ore. De fiecare data insa, intalnirea se prelungeste cam jumatate de ora, atunci cand participantii uita sa-si mai consulte ceasurile. La solicitarea catorva persoane, se are in vedere, pe viitor, organizarea workshopului si in zilele de vineri sau sambata.

De asemenea, pentru a putea participa la workshop, este perceputa o taxa de 25 de lei, insa, daca lucrurile vor merge bine din punctul de vedere al unor potentiali sponsori, aceasta taxa va fi eliminata in viitor.

Profilul participantilor la Joc Bar Hoc

Profilul participantilor la Joc Bar HocCa profesionisti, cei ce participa la astfel de workshop-uri activeaza in domenii dintre cele mai diferite, de la cel juridic, economic-bancar, social, administrativ, IT si pana la cel medical.

Ca personalitate, acestia sunt oameni diferiti, dar care au in comun deschiderea si curajul de a experimenta, chiar daca unii vin trasi de maneca de un prieten sau o prietena fara a sti la ce sa se astepte.

“ De cele mai multe ori, la sfarsit, ii rog pe participanti sa-mi lase un feedback, cu pareri sau sugestii. Multi dintre ei au accentuat nevoia pe care o au de exercitii de relaxare, mai mult decat de exercitii de concentrare sau imaginatie, sau de alt fel”, povesteste Florina Anghel.

Astfel, fara a-si propune sa predea lectii de actorie si fara a avea pretentia de a spune lucruri nemaiauzite, coordonatoarea acestui program isi considera scopul atins daca reuseste sa-i faca pe acesti oameni sa uite, macar pentru cateva ore, de grijile de zi cu zi, de deadline-uri si de stereotipuri.

Beneficii

BeneficiiBeneficile unei activitati de acest gen sunt numeroase, ele fiind importante si folositoare atat pentru viata personala a participantilor, cat si pentru randamentul aratat de acestia la locul de munca.

“Fiecare om are dreptul sa fie extraordinar. Iar gloria nu vine numai cand invingi intr-o lupta rasunatoare. Poate insemna si depasirea unei limite, poate insemna si descoperirea unei slabiciuni sau a unei forte interioare. Poate insemna sa iti permiti sa te relaxezi atunci cand din spate te urmaresc nenumarate rapoarte, sedinte, cifre, grafice, termene-limita, clienti nemultumiti, cosmarul traficului si toate celelalte”, este de parere Florina Anghel, care ne prezinta cateva dintre opiniile celor care au participat, pastrandu-le insa dreptul la anonimat:

"M-am relaxat, am ras, m-a deconectat de griji";
"Foarte tare. Mi-am descoperit anumite limitari sau temeri",
"Creativ, inedit, superamuzant, infricosator, destresant. Ma simit f.f.f. bine dupa cele 2h 30 petrecute aici."

Utilitatea cea mai evidenta a acestor programe este pentru persoanele care lucreaza in PR, vanzari (aspecte legate de comunicare, vorbire, urmarirea scopului, perseverenta, atitudine corporala, asertivitate, incredere in sine) si cei care lucreaza in creatie (exercitii de imaginatie, creativitate, localizare, esentializare), management (coordonare, atentie distributiva, atentie la detalii, memorie, simtul umorului, rapiditate in gandire, viziune globala), dar oricare din aceste abilitati sau caracteristici sunt de folos oricui. Cu atat mai mult cu cat, pe unele dintre ele multi le poseda, dar pentru ca li s-a spus ca nu sunt potrivite pentru un context sau altul, sau pur si simplu ca nu le au, le-au negat sau uitat.

Doua programe noi

Doua programe noiPe de alta parte exista si alte doua programe care vor incepe cam in doua luni: unul va fi intensiv si va dura 5 zile (doua weekend-uri), cate 3 ore pe zi, iar celalalt va fi pe termen lung, de aproximativ sase saptamani, o data sau de doua ori pe saptamana, cate o ora si jumatate.

“Daca workshopul pune accent mai mult pe partea de relaxare si voie buna, celelalte doua programe se concetreaza mai mult pe aspectele utile ale improvizatiei, fara ca workshopul sa fie inutil, iar celelalte plictisitoare”, precizeaza Florina Anghel.

In aceste programe, Florina Anghel va avea in vedere efectuarea unor exercitii mai ample de relaxare si de eliminare a unor blocaje, dezvoltarea creativitatii, comunicarii, lucrului in echipa si a gandirii laterale. Intrucat de cele mai multe ori gandim in tipare, improvizatia si jocul deschid calea spre solutii noi, neasteptate, indraznete.

Interesul companiilor pentru astfel de programe

Interesul companiilor pentru astfel de programeIntrebata despre interesul companiilor pentru astfel de programe oferite angajatilor, Florina Anghel declara ca nu a abordat inca acest aspect, dar ca intentioneaza sa prezinte aceste workshopuri companiilor, in aproximativ o luna.

“Am credinta ca aceste programe vor prezenta interes atat prin continutul lor (in stadiul de intentie se afla si un concurs intre aceste companii, la sfarsitul unei anumite perioade, care sa incheie rotund si placut aceste programe), cat si prin faptul ca firmele care doneaza Asociatiei 2% din impozitul pe profit pot beneficia de aceste programe”.

Pe de alta parte, echipa a fost deja invitata la Braila, unde vor organiza un program intensiv de trei zile, anul viitor in ianuarie sau februarie, urmatoarea perioada fiind una incarcata pentru Florina Anghel, marcata de proiecte internationale in Ungaria, Slovenia, Italia si Germania.