Anne Marie Martin: Parcursul profesional

Anne Marie Martin: Parcursul profesionalAnne-Marie Martin s-a mutat cu familia in Marea Britanie in anul 1969, la varsta de sase ani, pentru a reveni in Romania prima data abia la trei ani dupa Revolutie.

Imediat dupa ce a terminat studiile liceale a ales sa lucreze, convinsa fiind ca adevaratele deprinderi si competente in domeniu se acumuleaza prin practica. Si-a continuat educatia profesionala universitara abia cativa ani mai tarziu.

“In primii zece ani ai experientei mele pe taramul muncii am participat la numeroase traininguri, in diferite sectoare de activitate, deoarece managementul e management, cel mai interesant este sa studiezi diferitele tipuri de management, sa acumulezi cat mai multe cunostinte”, isi aminteste Anne-Marie Martin.

Si-a croit calea treptat de la job-uri de incepator pana la cele de middle management, la varsta de 25 de ani. S-a alaturat apoi afacerilor de familie, iar, dupa ce a lucrat in diferite departamente pentru a intelege afacerea, a ajuns in functie de conducere.

Abia in acel moment m-am hotarat sa-mi continui studiile universitare si sa ma perfectionez ca si manager, urmand cursurile British Institute of Management. De asemenea, am invatat enorm din functia mea de CEO al Camerei de Comert Britanico-Romane”.

Cu toate acestea, Anne-Marie Martin considera ca mai are multe de invatat in ceea ce priveste meseria pe care o practica si este convinsa ca acest proces de cunoastere va dura toata viata.

In functia de CEO esti la fel de bun ca si oamenii pe care ii ai alaturi

In calitate de manager, Anne-Marie Martin declara ca adopta un stil consultativ, deschis, bazat pe munca in echipa si pe fair-play. Nu accepta sub nicio forma “dictatura”, desi recunoaste ca in unele cazuri este nevoie de mana dura.

“In functia de CEO esti la fel de bun ca si oamenii pe care ii ai alaturi, iar o echipa puternica face diferenta. Orice CEO care crede ca totul se invarteste in jurul lui se afla, cu siguranta, la locul nepotrivit”.

Intrebata in legatura cu pasiunile si hobby-urile sale, Anne-Marie Martin declara ca cea mai mare pasiune a sa este familia, sotul si cei doi copii cu nume romanesti, Lia, de 17 ani, si Alin, de 13 ani.

“Copil fiind, atunci cand eram intrebata ce vreau sa devin atunci cand voi fi mare, raspunsul meu era mereu acelasi: mama”.

La aceasta se adauga pasiunea pentru tot ce inseamna arta, cultura, politica, activitati sociale sau organizarea de evenimente.

CEO-ul Camerei de Comert Britanico-Romane incearca sa-si petreaca vacantele in locuri cat mai diferite pentru a invata cat mai mult si a cunoaste culturi noi. Cu toate acestea, cele mai multe vacante le petrece la casa familiei din sud-vestul Frantei, in apropierea Spaniei, la poalele Muntilor Pirinei.

“Acolo mi-am petrecut intreaga vacanta de vara. Peisajul este superb, atmosfera foarte linistita, iar mancarea in acea zona a lumii este delicioasa; o combinatie excelenta intre cultura franceza si cea spaniola si un loc potrivit pentru a petrece o perioada de relaxare. Este zona unde a luat nastere Fauvismul, iar arta si cultura sunt puternic intiparite in ethos-ul si atmosfera generala a acelei zone”.

Romanii doresc o recompensa imediata, vor totul si vor totul acum

Prima oara cand s-a reintors in Romania, Anne-Marie Martin marturiseste ca a trait un adevarat soc cultural.

“Totul era gri, trist, sumbru, exact asa cum auzisem, dar complet diferit de ceea ce-mi aminteam din vremea copilariei mele aici, cand bunicii imi ofereau un mediu calduros si fericit”.

Desi se considera cetatean britanic, are un simt puternic al radacinilor sale si a locului in care s-a nascut. Nu poate insa sa nu observe deosebirile si asemanarile dintre romani si britanici.

“Daca acum douazeci de ani romanii au renascut practic, din acest punct de vedere, englezii au o istorie culturala mult mai vasta. Acesta este motivul pentru care mentalitatile sunt diferite. Romanii doresc o recompensa imediata, vor totul si vor totul acum”.

Apreciaza la britanici faptul ca sunt mult mai deschisi, au o formare liberala si accepta mult mai usor idea de diferenta intre oameni, iar datorita felului lor de a fi poate face ceea ce face azi. Remarca, de semenea, ca discutiile care se tin in Romania pe teme sociale, rasiale, saracie, dezvoltare personala, sunt mult in urma celor din Marea Britanie.

“In ceea ce priveste felul de a munci sau de a ne bucura de timpul liber, consider ca atat romanii, cat si englezii au de fapt aceleasi aspiratii in viata, suferim si ranim la fel; experientele de viata nu sunt atat de diferite intre o tara si alta”, adauga Anne-Marie Martin.

Strainii, interesati de investitiile in Romania

Strainii, interesati de investitiile in RomaniaActivitatea pe care o desfasoara la Camera de Comert Britanico-Romana are ca scop promovarea intre diferite grupuri guvernamentale sau neguvernamentale, intre companii private si organizatii sociale, culturale si caritabile, care impreuna pot contribui la imbunatatirea comertului si a investitiilor in cele doua tari.

Astfel a observat ca investitorii straini sunt foarte interesati sa-si inceapa noi afaceri in Romania, iar oportunitatile exista fara indoiala. Cu toate acestea, considera ca problema cea mai mare in acest moment este lipsa lichiditatilor si a fluiditatii in domeniul financiar.

“Economia tarii se dezvolta intr-un ritm alert si exista, in mod clar, potential de succes in domeniul investitiilor din moment ce Romania va primi peste 30 de miliarde euro pana in anul 2013”.

Totodata, CEO-ul Camerei de Comert Britanico-Romane considera ca afacerile cu cele mai mari posibilitati de dezvoltare vor fi cele care activeaza in domeniul telecom, internet, infrastructura, agricultura si sectorul energetic. De asemenea, este de parere ca britanicii pot oferi expertiza in domenii precum management de proiect pe teme de mediu, training in afaceri si resurse umane.

Anul 2009 va fi unul dificil, mai ales in primul semestru

Anne-Marie Martin este de parere ca problemele create de criza economica au afectat Romania intr-o masura mult mai mare decat ne-ar fi lasat politicienii sa credem in timpul campaniei electorale. Ca argument, ne aduce statisticile care arata ca in ultimele luni s-au inregistrat scaderi considerabile in domniul investitiilor, ceea ce a dus si la scaderea previziunilor pentru ratele de crestere in anul 2009 de la 9 la suta la 2-3 la suta.

Astfel, anticipeaza ca anul 2009 va fi unul extrem de dificil, mai ales in primul semestru, cand problemele cash flow-urilor vor influenta cu siguranta activitatea companiilor.

Din nefericire, febra alegerilor in Romania a intarziat reactia si luarea de masuri in ceea ce priveste criza financiara mondiala. Am simtit panica si e pacat pentru ca asta va incetosa oarecum judecata celor ce vor lua decizii in acest sens".