Salsa este un mix de miscari complexe

Mariana, Account Manager pentru un publisher online din Romania, si Cosmin, Sales & Seminar Specialist in cadrul unei firme de brokeraj de top, formeaza un cuplu si fac parte din grupa de cursanti incepatori ai scolii de dans Academia de Baille Latino.

Ceea ce i-a determinat in urma cu doua luni sa participe la cursurile lui Wilmark a fost o seara petrecuta in Club Salsa 3 si atmosfera pe care au intalnit-o acolo, faptul ca toata lumea dansa si se simtea bine, indiferent de statutul social sau de activitatea pe care o desfasoara in fiecare zi.

Nu exista sentimentul de superioritate, participantii socializeaza si zambesc, formand o mare familie. Imaginati-va studenti, doctori, brokeri, oameni din publicitate, ingineri constructori, profesori, dansatori, functionari simtindu-se excelent, dansand si socializand”, descrie Cosmin atmosfera din sala de dans.

De asemenea, Mariana marturiseste ca au inceput cursurile pentru ca, desi considera ca este extrem de usor sa faci acest lucru mai ales cand esti intr-un club, inconjurat de prieteni, a observat ca e destul de greu sa dansezi doar miscandu-te pe ritmul muzicii atunci cand vine vorba de salsa.

“Salsa e cu totul altceva, nu doar o simpla miscare. E un mix de miscari complexe, uneori mai lente, alteori mai alerte. Parca tot timpul te regasesti intr-un film care imbina secvente romantice, politiste, de comedie, iar finalul este intotdeauna cat se poate de neasteptat”, marturiseste Mariana.

De asemenea, participa la aceste cursuri intrucat considera ca anumite calitati deprinse prin salsa ii ajuta in activitatea pe care o desfasoara la birou in fiecare zi. Mariana, o fire deschisa, prietenoasa si comunicativa, crede ca prin dans nu a facut decat sa-si dezvolte si mai mult aceste calitati care ii sunt extrem de utile.

Totodata, Cosmin marturiseste ca asteapta cu nerabdare fiecare zi de curs pentru a dansa deoarece ii da o stare de spirit care il ajuta sa uite de tot stresul acumulat in timpul serviciului. “Si in timpul zilei cand am multa treaba simt ca am spor mai mare cand fredonez melodii de salsa, care ma ajuta chiar sa tratez totul cu mai putina incordare si mai multa relaxare”.

In acelasi timp, cei doi considera ca aceasta experienta reprezinta un adevarat ajutor pentru cei care nu sunt foarte sociabili, intrucat te ajuta mult din acest punct de vedere. Cunosti oameni noi si dezvolti relatii profesionale, uneori chiar de business, iar acest lucru vine natural pentru ca oamenii de acolo sunt deschisi si comunicativi.

Imi doream sa lucrez la zacamintele de petrol din Columbia

Wilmark Rizzo Hernandez a urmat sfaturile parintilor de a invata inginerie la Facultatea de petrol si Gaze din Ploiesti si asa a ajuns in Romania, in anul 1995, la varsta de saptesprezece ani.

“Totul era foarte clar pentru mine atunci. Imi doream foarte mult sa termin facultatea de inginerie, cu specializare pe industria de petrol si gaze, asa ca ideea nu era sa raman in Romania, ci sa ma intorc si sa lucrez la zacamintele petroliere din Columbia”, isi aminteste Wilmark.

Isi aminteste ca a ajuns in Romania toamna, cand totul i se parea gri. Inainte de a pleca la Ploiesti, prima noapte a petrecut-o in Bucuresti in apartamentul Ambasadei Columbiei. Chiar si acum mai tine minte sentimentul de teama care il incerca, nestiind daca va reusi sa se adapteze intr-o tara straina, atat de diferita de cea in care traise pana in acel moment.

Din prima zi in care a ajuns in Romania i-a lipsit ceva. Muzica. Dansul si traditiile columbiene.

Fiecare tara este caracterizata de oameni, iar in America Latina oamenii canta si danseaza pe strada, indiferent de meseriile pe care le au, iar acest lucru se vede in atitudinea lor si in felul in care se comporta”, este de parere Wilmark.

Aici nu a gasit bucuria latino-americana, veselia pe care o intalnea in fiecare zi si in orice perioada a anului in Columbia, din acest motiv si-a deschis scoala de dans, pentru a le putea oferi si romanilor acelasi lucru.

Academia de Baile Latino si Star Entertainment

Academia de Baile Latino si Star EntertainmentIn timpul facultatii insa lucrurile s-au schimbat si a inceput sa se apropie de activitatea pe care o desfasoara astazi.

“De cand eram mic, parintii mei au incercat sa-mi dezvolte latura artistica, asa ca mi-a placut mereu sa pictez, sa dansez, m-am inscris la diferite cursuri de arta si am inceput sa iau acest hobby mult mai in serios”.

In fiecare week-end mergea in singurul club latino de la acea vreme intrucat il facea sa se simta mai aproape de casa. Intre timp, a inceput sa-i invete pe cei care veneau acolo sa danseze, a creat coregrafii in club, oamenilor le placea, asa ca s-au format trupe tot mai mari de cursanti. Acela a fost momentul in care i-a venit idea de a-si deschide o scoala de dans organizata, pe care sa o promoveze pe internet intrucat informatia era foarte greu de transmis catre un numar mare de oameni si avea nevoie de o metoda de comunicare cu acestia.

Desi considera ca o persoana nu are nevoie de foarte multe lucruri in afara de un spatiu liber, nedecorat atunci cand isi deschide o scoala de dans, Wilmark a mers de la inceput pe premisa ca detaliile fac diferenta. Nu a facut nici un compromis in ceea ce priveste calitatea, chiar daca nu avea concurenta la acea vreme.

M-am gandit totusi ca lumea nu trebuie sa vada acest concept latino ca fiind ceva ieftin sau kitsch. Asadar, era nevoie de un anumit tip de oglinzi si parchet pentru a dansa, sunet de calitate si dotarea video pentru documentare. A existat deci o mica investitie care la acea vreme s-a ridicat la valoarea de aproximativ patru mii de euro”, declara Wilmark.

Activitatea de la Academia de Baile Latino a fost completata mai tarziu de Star Entertainment, pentru a oferi clientilor un pachet intreg de servicii si nu doar servicii de animatie, mc si dansatori. La acestia s-au adaugat specialisti de sunet, scena, precum si alti dansatori de dansuri latino lansati de academia de dans, care trebuiau promovati intr-un cadru aparte.

Astfel, Star Entertainment ofera de cele mai multe ori servicii corporate, dar participa si la evenimente si petreceri private.

Pasiuni si hobby-uri

Pasiuni si hobby-uriIn copilarie isi dorea sa devina pilot de avioane, un vis creionat de mama lui care ii spunea ca astel va ajunge sa cunoasca intreaga lume. Copilul de atunci nu a urmat spusele mamei. Nu a ajuns pilot, ci dansator, prezentator, coreograf si manager de agentie.

Asadar, cea mai mare pasiune a sa a devenit si meseria pe care o practica in fiecare zi. Insa o pasiune mai mare, cea mai recenta din viata lui, este copilul.

“Petrecem foarte mult timp impreuna, mergem la piscina, la cursuri de inot, ne plimbam, ne jucam acasa si mergem in vacante.”

La acestea se adauga gadgeturile; il fascineaza orice inseamna tehnologie noua si marturiseste ca nu este deloc interesat de ultimele aparitii in ceea ce priveste automobilele sau de fotbal.

Tara natala, Columbia, s-a transformat in destinatia lui preferata atunci cand vine vorba de vacante, avand acolo posibilitatea de a alege dintr-o varietate de locuri turistice.

Gasesti acolo tot ceea ce iti doresti, de la zapada pana la soare, mare si palmieri. Cartagena se afla in nordul Columbiei, este un oras colonial foarte bine intretinut, iar aici se petrece de luni pana duminica, indiferent de perioada anului”.

Ii place, de asemenea, faptul ca este o tara in care fiecare oras are un carnaval o data la doua saptamani. Pentru el sunt momente speciale in care toata lumea iese pe strada sa se distreze.

De asemenea, incearca de cativa ani sa organizeze un festival si in Romania.

“Totul a inceput atunci cand am vrut sa petrecem o vacanta in Romania, la Vama Veche. Am inceput de 6 ani sa facem iesiri acolo pentru a organiza Vama Veche Salsa Week”.

La fiecare editie a evenimentului participa artisti din strainatate, latino-americani, si trupe de dansatori. Anul trecut au participat 200 de persoane care au stat toata saptamana si 500 care au venit doar in weekend, sa danseze, sa se distreze si sa ia parte la petrecerile traditionale in stil latino-american.

“Au fost si concursuri de salsa, unde invitam specialisti din strainatate, dansatori de la concursuri internationale. Anul acesta perechea din scoala noastra de dans a castigat pentru prima data in concursul de salsa si va merge in Statele Unite sa reprezinte Romania la World Salsa Championship. Este o onoare pentru noi pentru ca incepem sa fim considerati ambasadori ai salsei ca si tara”, adauga Wilmark.

In Romania ma simt acasa

Dupa aproape cincisprezece ani de cand traieste in Romania, Wilmark declara fara sa ezite ca aici se simte acasa, in timp ce Columbia a devenit destinatia ideala pentru vacante.

“Aici e locul meu, sotia mea e romanca, copilul meu s-a nascut in Romania. Imi este dor de Columbia si imi face placere sa merg acolo oricand am ocazia. Am venit acum o saptamana din vacanta, ne-am distrat foarte bine, dar cand sunt acolo mi-e dor de Romania”.

Ii lipseste tot ceea ce a construit aici, ii este dor sa munceasca alaturi de dansatorii lui si sa mergem la spectacole.

Recunoaste insa ca sunt si aspecte negative pe care le-a observat in Romania, printre acestea numarandu-se o oarecare comoditate a oamenilor si o reticenta in a incepe sa faca ceva cu adevarat.

“Am observat acest lucru in special la barbati. Vad insa la femei cu totul si cu totul altceva, satisfactia de a obtine ceea ce isi doresc prin munca proprie; se straduiesc mult mai mult decat barbatii si au parte de o satisfactie mult mai mare in acest sens”, remarca Wilmark.

Vreau sa fiu un promotor al muzicii salsa

In schimb, din punctul de vedere al dansului, Wilmark declara ca a fost placut impresionat inca de la inceput de rapiditatea romanilor de a invata stiluri si miscari noi. A predat in tari precum Italia, Germania sau Bulgaria si remarca faptul ca romanii au nevoie de jumatate din timpul necesar germanilor, de exemplu, pentru a-si insusi o noua miscare.

Fiind unul dintre initiatorii acestui stil de dans in Romania, si deschizand prima scoala de dans latino-american, cea mai mare dorinta a lui Wilmark este aceea de a mari comunitatea iubitorilor acestui gen de muzica, dar si a dansatorilor.

Asa a hotarat ca trebuie sa ajute si alti oameni; asadar, structura academiei este conceputa astfel incat cursantii care ajung instructori pot deveni independenti, pot deschide propriile lor scoli de dans, cu scopul de a creste comunitatea.

“Eu vreau sa fiu de fapt un promotor al muzicii salsa. De cand m-am hotarat sa raman in Romania, munca mea s-a indreptat spre acest aspect prin muzica, dans si cultura si incerc sa fac tot posibilul pentru a aduce America Latina un pic mai aproape pentru cei care apreciaza acest stil”.

Chiar daca preda stiluri de dans dintre cele mai diverse, precum Columbian Style, New York, Mambo, Salsa Puertoricana, Salsa Cubana, merengue, cumbia, bachata, cha-cha sau raggaeton, salsa este ritmul cel mai apropiat de inima lui. Ii place pentru ca este un dans cu traditie, care a aparut in 1912 si are o multitudine de variatiuni in functie de tara si cantaret.

Este un stil foarte variat si cuprinde multe detalii care te fac sa fii tu artistul pe scena. Nu este un gen muzical care te obliga la anumite miscari, tu esti cel care interpretezi muzica, cel care conduce partenera si, in urma anumitor semnale, cei doi parteneri trebuie sa se completeze pe scena”.