Echitatia, sport cu traditie in Romania

Echitatia, sport cu traditie in RomaniaIn Romania, echitatia poate fi practicata in toate zonele tarii, in cele 14 herghelii care ofera cursuri de calarie, dar si in cadrul cluburilor sportive. Cu toate acestea, activitatea nu este atat de cunoscuta si raspandita la noi in tara, in comparatie cu state precum Anglia, Franta sau Germania.

“Inainte de a-mi deschide herghelia, am fost si in Franta, intr-o localitate aflata la 40 de kilometri de Lyon, unde sunt patru centre de echitatie, la o comunitate de 25.000 de locuitori”, declara Vlad Iftime, proprietarul Cai de Vis.

Situatia nu a fost dintotdeauna in stadiul actual, tara noastra avand traditie in domeniu, cu rezultate foarte bune la concursurile internationale in perioada interbelica, dar si putin dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

In acea perioada, Romania era la inaltimea unor tari precum Franta, Germania sau Anglia, insa efectele instalarii regimului comunist au inceput sa se simta in anii '60”, declara Florin Potmol, instructor la Complexul Sportiv Baneasa.

El isi aminteste ca, pana la sfarsitul anilor`70, la cursurile de echitatie continuau sa vina doar persoane educate, descendentii unor familii de nobili, cu studii in strainatate, iar antrenorii erau foarte bine pregatiti si faceau parte din vechea scoala.

In schimb, Romania are o pondere foarte mare a hergheliilor de stat, toate acestea fiind administrate de catre R.N.P – Romsilva.

“Suntem una dintre putinele tari din Europa care mai are herghelii de stat in numar atat de mare. In general, toti vecinii nostri si nu numai au privatizat hergheliile traditionale”, declara Ancuta Constantin, administratorul hergheliei Mangalia.

Echitatia, transfer de energie intre cal si calaret

Echitatia, transfer de energie intre cal si calaretEchitatia este un sport, dar, in acelasi timp, si o activitate recreativa care reuseste sa-i deconecteze pe cei care au aceasta pasiune. Poate fi invatat la orice varsta si practicat oricand, indiferent de sezon, daca herghelia sau complexul sportiv beneficiaza de un teren special, acoperit.

“Echitatia te ajuta in primul rand sa dobandesti incredere in tine. Cand vezi ca esti la inaltime si conduci un animal nobil de 400-600 de kilograme, este ceva de vis. In plus, iti dezvolta foarte mult capacitatea de coordonare, rabdare, autocontrol, controlul emotional si disciplina”, este de parere Vlad Iftime.

Aceeasi parere este impartasita si de Ancuta Constantin, care considera ca echitatia presupune comunicare, armonie si intelegere perfecta intre cal si calaret, iar in momentul in care aceste trei dezidente sunt atinse, incepe adevarata legatura care presupune un mare simt al raspunderii din partea calaretului, generozitate si supunere din partea calului.

“Multe persoane fac echitatie pentru recreere intrucat, dupa o ora petrecuta calare prin padure, reusesc sa se detaseze de grijile de zi cu zi, pleaca alti oameni”, completeaza Florin Potmol.

De asemenea, el subliniaza beneficiul adus de aceasta activitate copiilor de 4-5 ani, care dobandesc curaj, devin mult mai calmi si mai calculati si se dezvolta armonios din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, nu trebuie pierdut din vedere pericolul la care acestia sunt supusi in cazul in care antrenorii nu sunt profesionisti si nu se ocupa indeaproape de ei.

"Exista si o terapie binecunoscuta in alte tari care foloseste caii, pentru persoanele cu handicap. Din 7 martie vom incepe si noi astfel de programe, urmand sa vedem rezultatele", declara Traian Lapuste, sef Herghelia Beclean.

Echitatia este un sport care consuma foarte multa energie, comparabil cu boxul, dar cel mai interesant aspect este evidentiat de testele care aratat ca, in timp ce un cal pierde intr-o sedinta 10-15 puncte energetice, calaretul castiga 100-120, deci exista, fara indoiala, un transfer de energie intre cei doi.

Cai de milioane de euro

Cai de milioane de euroPreturile la care sunt evaluati caii de rasa ajung la milioane de euro, in functie de pedigree, dar mai ales de performantele deosebite obtinute in competitiile internationale.

Nu exista rase scumpe si rase ieftine; sunt doar exemplare scumpe si exemplare ieftine, astfel ca in orice rasa pot fi cai foarte bine cotati cu preturi foarte ridicate”, declara Vlad Iftime.

Totodata, el evidentiaza faptul ca la rasa Lipitan, sumele vehiculate pentru un cal nu vor fi la nivelul celor pentru cai de obstacole sau viteza, oricate rezultate ar avea, iar acest lucru se intampla deoarece concursurile de atelaj nu sunt asa de mediatizate ca celelalte. Totusi, un Lipitan de la scoala de calarie de la Viena, cea mai cunoscuta din lume, poate ajunge la 1 milion de euro.

De asemenea, un aspect extrem de important in formarea unui cal valoros este antrenamentul continuu, priceperea si experienta antrenorului.

“Din acest punct de vedere, omul sfinteste locul. Un antrenor priceput poate forma in timp un cal valoros prin antrenament. Cel mai cunoscut cal la noi in tara a fost Tam-Tam, multiplu castigator la concursurile internationale, pentru care s-a oferit o suma de patru milioane de euro”, isi aminteste Florin Potmol.


Investitia initiala totala ajunge la 300.000-400.000 euro

Investitia initiala totala ajunge la 300.000-400.000 euroPentru a deschide o afacere in domeniu este nevoie in primul rand de pasiune, timp si dedicatie, dar si de multe cunostinte tehnice si pregatire.

“Nu e o gluma, se poate ajunge usor la accidente nedorite. Acest sport este absolut echitabil, cum ii tratezi si ii ingrijesti asa ii ai si exact atat iti ofera si ei”, considera Vlad Iftime.

La toate acestea se adauga investitia baneasca, astfel incat, conform lui Ancuta Constantin, pentru achizitia unui cal de rasa se poate lua legatura cu orice herghelie din tara, iar pentru harnasamente specifice activitatii dorite de proprietar se poate lua legatura cu producatorii si distribuitorii autohtoni din tara.

Asadar, investitia initiala totala ajunge la 300.000-400.000 euro, pentru un efectiv initial de maxim 15 cai. “Proprietarul trebuie sa aiba insa capacitatea financiara de a sustine si a dezvolta afacerea pana la rentabilizare”, adauga Iftime.

In ciuda valorii ridicate a investitiei totale, pasiunea pentru cai poate deveni o afacere profitabila in Romania.

“Daca la inceput nu aveam mai mult de 5-10 clienti pe instructor, acum, chiar si in perioada de iarna, fiecare instructor de la Complexul Sportiv Baneasa pregateste 25-30 de clienti pe saptamana, iar profiturile sunt pe masura”, declara Florin Potmol.

De asemenea, el a constatat cresterea numarului de pasionati de echitatie in ultimii ani, cei mai multi fani ai acestui sport fiind copiii si femeile care vin in numar mult mai mare decat barbatii la club.

Un alt aspect subliniat de Traian Lapuste este acela ca, in Romania, activitatea unei herghelii traditionale nu ar genera profit.

"Tocmai pentru a deveni profitabili am gandit si realizat si alte activitati anexe, cum ar fi servicii de cazare in pensiune si organizare de excursii", adauga Traian Lapuste.



Herghelia Cai de Vis

Herghelia Cai de VisCai de Vis este o herghelie aparuta din pura pasiune, o afacere de suflet deschisa pentru pasionatii de echitatie din vara anului trecut.

“Ideea mi-a venit in timpul unei plimbari calare intr-o duminica de toamna, acum mai bine de trei ani, si reprezinta pentru mine o activitate facuta din pasiune pentru cai fara nici un gand de castig imediat”, isi aminteste Vlad Iftime.

A inceput lucrarile in anul 2006, a cumparat terenurile de la mostenitorii familiilor nobile care au trait in acele zone, Moruzi si C.A.Rosetti, si a inceput amenajarea cu toate facilitatile necesare unei herghelii moderne.

Inca de la inceput a fost fascinat de frumusetea zonei aflata la granita dintre judetele Suceava si Botosani, cu lunca Siretului, trei baraje de acumulare si aproximativ 20.000 hectare de padure, dar si de incarcatura emotionala a regiunii in care au trait patru familii de vita regala si in care pot fi gasite si astazi tot atatea conace, dintre care unul face parte din patrimoniul UNESCO.

Acum herghelia are un efectiv de paisprezece cai, toti facand parte din rasa Lipitan.
“Este o rasa deosebit de placuta la lucru si la aspect si am considerat ca se pliaza cel mai bine pentru domeniul nostru, dar suntem si intr-o negociere pentru a cumpara doi cai pursange arab, care trebuie sa recunosc ca reprezinta un mic capriciu de-al meu”, marturiseste Vlad Iftime.

La “Cai de Vis”, clientii pot alege intre cursuri complete de echitatie academica, dresaj, obstacole atat pentru incapatori, cat si pentru avansati. De asemenea, cei doritori de experiente inedite pot opta pentru turism ecvestru prin zonele din vecinatate unde pot vedea manastiri deosebite, lacuri, paduri, sau plimbari cu caleasca.

Printre serviciile suplimentare se numara si cazare, pescuit, vantoare, organizare de evenimente, produse ecologice din ferma proprie, tabere pentru copii si, de asemenea, pensiune pentru cai.
Pana in acest moment, investitia la herghelia Cai de Vis s-a ridicat la aproximativ 800.000 euro, dar dezvoltarea acestui complex nu se opreste aici.

“Vrem sa terminam constructia pentru partea de teren de antrenament acoperit, sa nu mai depindem de vreme si un teren de tenis de camp. De asemenea, ne-am propus consolidarea locului pe piata prin imbunatatirea serviciilor oferite si diversificarea lor, dar si participarea la competitiile nationale.

Cel mai scump exemplar al hergheliei are o valoare de 12.000 euro, iar restul lotului variaza intre 5.000-8.000 euro - cei maturi si 1.000-1.500 euro - cei mai mici de un an.

Tarif: 40 lei/o ora de echitatie


Herghelia de la Mangalia

Herghelia de la MangaliaHerghelia de la Mangalia este situata la mai putin de cinci sute de metri de plaja ce leaga statiunile Saturn si Venus si dateaza inca din anii 1926-1928, cand se incep primele lucrari la constructiile pentru cabaline, iar la inceputul anului 1929 se populeaza cu 44 de cabaline Iepe Mame si 5 Armasari Pepinieri.

S-a ales aceasta locatie pentru rasa Pur Sange Arab atat datorita conditiilor climatice, care se aseamana cu cele din tarile de origine, cat si datorita influentei exercitate de Marea Neagra. Calul Pur Sange Arab, prin eleganta si pedanta lui, este un cal de sa, agrement si sport.

Efectivele de cai cresc numeric si cantitativ la Mangalia, odata cu trecerea timpului. Astfel, la aceasta data, in herghelie se afla in ingrijire un numar de 350 de cai de rasa Pur Sange Arab. De asemenea, herghelia mai dispune si de un hipodrom modern, cu o pista de gallop lunga de 1.840 metri, o pista de trap de 1.370 metri si un teren de obstacole.

Printre serviciile puse la dispozitia clientilor se numara pensiune completa pentru cai (la pretul de 10 euro/zi), cursuri de echitatie, plimbari cu trasura, inchirieri baza materiala pentru filmari si videoclipuri si vizitarea hergheliei si a atelierelor acesteia.


Complexul Sportiv de la Baneasa

Complexul Sportiv de la BaneasaIn Capitala, cei pasionati de echitatie pot practica acest sport la clubul sportiv de la Baneasa, infiintat in 1999. Acesta ofera servicii dintre cele mai variate, de la pensiune, antrenament, scoala de calarie, proba completa, vanzari de harnasamente si pana la transporturi de cai in tara si peste hotare.

Foarte multe persoane din Bucuresti, pasionate de echitatie, isi tin caii aici in pensiune, iar tariful pentru acest serviciu se situeaza intre 250 si 450 euro pe luna. In tot acest timp, caii beneficiaza de ingrijire, dar si de antrenament adecvat pentru mentinerea in forma.

Momentan, clubul dispune de cincizeci de cai de rase dintre cele mai variate, de la Ponei pana la Pur Sange Arab, iar cel mai scump dintre ei este evaluat la un pret de 15.000-20.000 euro.

Tarife: 45 minute/50 lei; 30 minute/40 lei




Herghelia Beclean

Herghelia BecleanHerghelia Beclean a fost infiintata in anul 1955 ca un Depozit de Armasari de Elita si a avut mai multe denumiri si proprietari de-a lungul timpului. Din 1980 are titulatura din prezent deoarece aici s-a produs o rasa autohtona, si anume Semigreul Romanesc de Transilvania, iar o rasa nu se poate produce decat intr-o herghelie.

In prezent, in Herghelia Beclean se gasesc aproximativ 280 de cai din rasele Semigreul Romanesc de Transilvania si Lipitan si se intalneste cu preponderenta Lipitanul negru, lucru mai rar intalnit in alte herghelii din lume.

Conform lui Traian Lapuste, costurile de intretinere ale hergheliei se ridica la 20.000 euro pe luna.

Printre serviciile oferite de herghelia de la Bistrita se numara cazare la pensiune de trei stele, crama, cursuri de echitatie si excursii de una sau mai multe zile calare in zona si inchirieri de trasuri pentru nunti.

Cei mai scumpi cai ai hergheliei au valori de zeci de mii de euro. " Avem patru armasari pepinieri, estimati la 50.000-60.000 euro fiecare si doua iepe negre cu care mergem la concursuri si care, daca vor confirma, vor putea ajunge, de asemenea, la o valoare foarte mare.

Fotografii: Vlad Iftime