Criterii de evaluare

Criterii de evaluareCercetatorii au analizat 57 de tari cu cele mai performante economii din lume, pe baza a patru criterii ale competitivitatii: economie, eficienta guvernamentala, eficienta mediului de afaceri si infrastructura.

Pentru al saisprezecelea an consecutiv, Statele Unite s-a clasat pe prima pozitie a topului, in ciuda crizei financiare si a puternicului impact asupra economiei.

Jumatate dintre pozitiile din Top 20 sunt detinute de tari europene, in timp ce tarile in curs de dezvoltare precum China si Qatar continua sa castige teren in fata rivalilor din Vest.

#1 Statele Unite

#1 Statele UniteLoc in 2008: 1
PIB/cap de locuitor: 32.454 euro
Cresterea Pib-ului: 1.1%

Rang de competitivitate/categorii
Economie: 1
Eficienta guvernului: 20
Eficienta afacerillor: 16
Infrastructura: 1

In ciuda problemelor aparute in sectorul financiar, Statele Unite ale Americii ramane in topul listei investitiilor directe, atat din partea investitorilor nationali, cat si internationali.

Cu toate acestea, dificultatile pe care le intampina guvernul, deciziile si noile reglementari privind afacerile pot reduce pe viitor gradul de competitivitate al acestei tari.

#2 Hong Kong

#2 Hong KongLoc in 2008: 3
PIB/cap de locuitor: 32.454 euro
Cresterea Pib-ului: 2.5%

Rang de competitivitate/categorii
Economie: 3
Eficienta guvernului: 2
Eficienta afacerillor: 1
Infrastructura: 19

Rolul Hong Kong-ului de centru financiar pentru regiunea de sud a Asiei ii ofera un avantaj enorm fata de rivali, in ceea ce priveste competitivitatea.

Pana acum, tara nu s-a confruntat cu problema somajului, atat de grav resimtita in alte regiuni, insa cresterea cheltuielilor guvernamentale si accesul dificil la credite ar putea afecta atat sectorul privat, cat si pe cel public.

#3 Singapore

#3 SingaporeLoc in 2008: 2
PIB/cap de locuitor: 34.349 euro
Cresterea Pib-ului: 1.1%

Rang de competitivitate/categorii
Economie: 8
Eficienta guvernului: 1
Eficienta afacerillor: 4
Infrastructura: 8

Singapore a pierdut un loc in topul celor mai competitive tari ale lumii in 2009, pierzand teren in fata principalului competitor din regiune, Hong Kong.

Criza financiara mondiala a dus la blocarea multor investitiilor directe, iar scaderea veniturilor obtinute de companiile care ofereau servicii financiare a afectat balanta de cont curent a tarii.

Pentru a creste competitivitatea, guvernul investeste in dezvoltarea si imbunatatirea standardelor sistemului educational.

#4 Elvetia

#4 ElvetiaLoc in 2008: 3
PIB/cap de locuitor: 29.607 euro
Cresterea Pib-ului: 1.6%

Rang de competitivitate/categorii
Economie: 13
Eficienta guvernului: 3
Eficienta afacerillor: 3
Infrastructura: 4

Scandalul evaziunii fiscale la gigantul UBS a afectat sistemul bancar elvetian, insa Elvetia se mentine in top pentru serviciile financiare pe care le ofera.

Reglementarile guvernamentale si eficienta comunitatii oamenilor de afaceri raman in continuare avantajele imbatabile ale acestei tari.

#5 Danemarca

#5 DanemarcaLoc in 2008: 4
PIB/cap de locuitor: 25.720 euro
Cresterea Pib-ului: -1.0%

Rang de competitivitate/categorii
Economie: 23
Eficienta guvernului: 4
Eficienta afacerillor: 2
Infrastructura: 6

Forta de munca specializata, reglementarile guvernamentale permisive si o comunitate locala de afaceri extrem de competenta sunt doar cateva dintre caracteristicile care claseaza Danemarca in topul preferintelor investitorilor.

Chiar daca valoarea monedei nationale a scazut simtitor in ultima perioada, specialistii considera ca aceasta se va stabiliza mult mai repede decat cele ale tarilor din regiune.