Ponderea esteticii dentare pe piata

Ponderea esteticii dentare pe piataPiata serviciilor stomatologice este inca slab exploatata in Romania si puternic fragmentata, fiind dificil de evaluat din cauza numarului mare de companii ale caror venituri nu sunt facute publice.

“Din pacate, la momentul actual in Romania nu exista agentii care sa poata cuantifica valoarea pietei serviciilor stomatologice, spre deosebire de cele corespunzatoare tarilor mai dezvoltate in domeniu, unde piata este una ce functioneaza sub autoritatea unei piete compacte. Majoritatea jucatorilor din domeniu sunt reprezentati de firme de marime mijlocie, cu 2-3 cabinete intr-un oras, care nu se pot constitui intr-o entitate cu acoperire regionala sau nationala”, declara Oana Taban (foto), managing partner al clinicii Dent Estet.

Cu toate acestea, Alexandru Brezoiesc, presedinte la Colegiul Doctorilor Dentisti, a observat o crestere in valoare a pietei de 10-15% in prima jumatate a anului 2009, fata de acceasi perioada a anului trecut.

Un segment distinct in acest domeniu este reprezentat de serviciile de estetica dentara, care detin proportii diferite in cadrul activitatii cabinetelor si clinicilor de profil. Ele pot varia intre 70-80 % la Dent Estet, 65%, la Velvet Dental Clinics, si pana la 20%, in cazul Dental Med si Prima Dent.

Presedintele Colegiului Doctorilor Dentisti declara ca ponderea detinuta de serviciile de estetica dentara este de aproximativ 10% la nivel national, insa precizeaza ca toata activitatea medicului dentist trebuie sa raspunda si cerintelor de fizionomie ceruta de pacient.


Evolutie diferita pe timp de criza

Evolutie diferita pe timp de crizaIntr-un an marcat de criza financiara mondiala, veniturile jucatorilor din segmentul serviciilor de estetica dentara a evoluat, de asemenea, in mod diferit.

Astfel, Olivia Bugaciu(foto), director de dezvoltare la Velvet Dental Clinics, declara ca aceasta categorie de servicii a cunoscut o crestere a cererii la clinica pe care o conduce, ajungand sa detina o pondere de 65% din totalul veniturilor inregistrate si considera ca evolutia pozitiva este determinata in primul rand de o continua informare in domeniu, pe care pacientii o solicita tot mai des.

“In clinicile Velvet Dental nu s-a simtit deocamdata nicio atenuare a solicitarii pentru aceste servicii. Consider ca, deocamdata, intreg sectorul medical privat este unul dintre cele mai putin afectate de criza economica”, adauga Olivia Bugaciu.

Efectele crizei financiare nu sunt resimtite nici in cererea de servicii oferite de Dent Estet, chiar daca s-a obeservat o oarecare transformare a nevoilor si cerintelor celor care trec pragul clinicii, cererea de astfel de servicii cunoscand o crestere de 25-30% in ultimul an.

"Spre deosebire de alti jucatori din economie, serviciile medicale, indiferent de natura acestora, au avantajul de a avea o continuitate in cerere, intrucat sanatatea este si va fi mereu cel mai de pret bun al nostru, indiferent de situatia economica existenta", adauga Oana Taban.

O crestere a cererii a fost inregistrata Dental Med, Mariana Oancea, director executiv al clinicii evidentiind insa influenta factorilor sezonieri in evolutia cererii de astfel de servicii.

Asadar, sezonul estival reprezinta un varf al cererii pentru tratamentele de estetica dentara si in special pentru tratamentele de albire a dintilor.

“In ceea ce priveste segmentul esteticii dentare, la clinica stomatologica DentalMed, s-a observat o crestere cu aproximativ 40% fata de perioada similara a anului trecut".

Pe de alta parte, Irina Gherghina de la Prima Dent evidentiaza faptul ca evolutia solicitarilor de astfel de tratamente nu a avut modificari semnificative in ultimul an

Efectele crizei se fac simtite asupra intregii activitati din cabinet, nu doar asupra acestui tip de tratamente”, completeaza Irina Gherghina.

In acelasi timp, dr. Cosmin Ulman, de la clinica stomatologica Trident, a observat faptul ca pacientii sunt mai precauti in alegerea tratamentului potrivit, variabila economica jucand un rol mai important acum.








Cele mai scumpe si extravagante servicii

Cele mai scumpe si extravagante serviciiPrintre cele mai scumpe servicii oferite de clinicile stomatologice in ceea ce priveste estetica dentara, se regasesc restaurarea danturii cu coroane ceramice pe suport zirconiu sau integral zirconiu, realizate prin frezare computerizata. In clinicile Velvet, o coroana ceramica pe suport zirconiu sau integral zirconiu costa 1600 lei.

Tot aici, se incadreaza si aparatele dentare linguale Incognito, invizibile, datorita aplicarii lor pe partea orala a arcadelor dentare Pretul unui astfel de aparat poate ajunge la 4500 euro pentru ambele arcade.

La DentalMed, cel mai scump serviciu in domeniul cosmeticii dentare este pachetul de albire, care contine sedinta de periaj profesional, detartraj cu ultrasunete, airflow si albire cu Lampa cu Accelerator de Albire. Pachetul are o valoare de 2.100 de lei, iar tratamentul se desfasoara pe parcursul a 3 sedinte a cate 10 minute fiecare.

Cele mai extravagante servicii ale clinicilor de stomatologie sunt tatuajele dentare si bijuteriile dentare.

Pretul tatuajelor dentare difera in functie de materialul aplicat pe dinte, printre care se regaseste aur de 22 de carate, diamant de 1.8 mm cu pretul de 450 lei sau zirconiu de 200 de lei.

“Pentru ca rezultatul sa fie cat mai bun, pacientul care doreste un tatuaj dentar opteaza initial si pentru o albire profesionala cu laser care costa 1900 de lei, avand si un periaj si un detartraj cu ultrasunete”, declara Olivia Bugaciu.

Cele mai solicitate servicii sunt insa cele de albire si detartraj.

Estetica dentara in Romania vs strainatate

Estetica dentara in Romania vs strainatateIn ceea ce priveste diferenta dintre felul in care este perceput acest tip de servicii in Romania fata de strainatate, Irina Gherghina considera ca tot ce tine de activitatea stomatologica e privit ca tratament de lux la noi in tara.

“Majoritatea pacientilor, aproximativ 90%, apeleaza la serviciile noastre din cauza unei urgente dureroase. Estetica dentara ocupa, asadar, ultimul loc in poderea cererilor de servicii stomatologice la PrimaDent.

De aceeasi parere este si Cosmin Ulman, care considera ca in Romania, o tara mult mai putin dezvoltata in ceea ce priveste serviciile de estetica dentara decat multe tari din Europa sau America, pacientii sunt deseori oameni high class, cu un anumit statut cultural si economic.

In acelasi timp, Olivia Bugaciu este de parere ca, atat noile tehnologii care au fost implementate in cabinetele stomatologice din Romania, cat si pretul scazut al acestor servicii fata de alte tari europene, au dus la cresterea interesului romanilor fata de estetica dentara.







Evolutie

EvolutieIn ceea ce priveste evolutia acestui segment de piata, parerile jucatorilor in domeniu sunt impartite. Astfel, Mariana Oancea isi exprima increderea in cresterea cererii, determinata de imbunatatirea nivelului educatiei denature.

“Standardele tot mai ridicate in ceea ce priveste cerintele pacientilor legate de estetica dentara, ne indreptateste sa credem ca acest segment este in ascensiune, in ciuda situatiei economice globale”, adauga Olivia Bugaciu.

La fel de optimista este si Oana Taban, ea bazandu-se pe studiile de specialitate, care arata ca nivelul serviciilor stomatologice din Romania va evolua in urmatorii 20 de ani mai mult decat a facut-o in ultimii 50 de ani, urmand tendintele practicilor in domeniu din America.

De asemenea, considera ca directia strategica care trebuie abordata vizeaza implementarea in permanenta a unor programe de specializare in domeniul stomatologic si obtinerea unui raport calitate-pret favorabil clientilor, cu un indice al nivelului calitatii variabil, obligatoriu in continua crestere fata de cel al preturilor, in conditii de criza sau nu.

"Mergand pe acest principiu, evolutia acestui segment de piata este inevitabil una progresiva", completeaza Oana Taban.

Irina Gherghina este insa de parere ca, in perioada urmatoare, nu va avea loc o modificare importanta a cererii de astfel de servicii comparativ cu restul manoperelor stomatologice.