Cel mai bine se castiga din icoanele facute la comanda si pictarea bisericilor

Cel mai bine se castiga din icoanele facute la comanda si pictarea bisericilorAdriana Badea (foto) este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, specializata in arta religioasa. Picteaza icoane de diferite dimensiuni, pe lemn si pe sticla, dar si fresca pentru biserici.

In conceperea lucrarilor sale, incearca sa pastreze cat mai mult tehnica traditionala de pictura a icoanelor si foloseste doar lemn de tei, pe care i-l pregateste aceeasi persoana de ani de zile.

Intr-un interviu acordat Wall-Street, artista declara ca piata icoanelor si a obiectelor de cult este foarte putin dezvoltata in Romania si, mai mult decat atat, observa un declin al interesului pentru aceste segment de arta si isi exprima regretul ca “in strainatate se exploateaza fiecare oportunitate de a transforma chiar si o piatra in opera de arta sau obiectiv turistic”.

In plus, Adriana Badea constata si o scadere a numarului celor care isi doresc sa studieze acest domeniu in universitatile de arte plastice, intrucat daca nu dispui de resurse financiare nu poti exersa. Investitia este mai mare decat atunci cand urmezi cursurile altor facultati si consta in achizitionarea materialelor - hartie si culori –, dar si amenajarea unui spatiu de lucru si, ulterior, investitia in organizarea galeriilor.

“In aceasta meserie cel mai important element este pasiunea, la care se adauga un dram de talent si ani intregi de munca. Daca intrerupi exercitiul, ajungi in situatia in care mintea stie ce trebuie facut, insa mana nu mai asculta; daca faci pauze mari, ramai mereu la stadiul de incepator”, adauga Adriana Badea.

In plus, ea considera ca, in ciuda acestui context, in Romana se poate trai din aceasta arta, insa cei mai multi dintre artistii specializati in domeniu fac si fresca in biserici si au un venit fix, intrucat lucrarile se intind pe perioade lungi de timp, de pana la trei ani.

“Eu nu am vrut sa ma bazez niciodata doar pe veniturile obtinute din pictura, deoarece ar fi trebuit sa renunt la anumite standarde in viteza de a lucra cat mai multe icoane. Asadar, am colaborat multi ani in domeniul desenelor animate si in publicitate. Momentan am un curs de pictura la Centrul Cultural din Otopeni”, marturiseste Adriana Badea.

Mii de euro pentru o icoana vanduta in strainatate

Mii de euro pentru o icoana vanduta in strainatateMajoritatea icoanelor vandute in strainatate sunt achizitionate de persoane de alte religii decat cea ortodoxa, fiind pretuite pentru valoarea lor ca opera de arta, si nu ca obiecte de cult.

Un alt motiv pentru care prefera sa vanda in aceste tari este si acela ca, in tarile ortodoxe, cum ar fi Grecia, s-a format o traditie si o scoala a pictorilor de icoane; se picteaza un numar mare de icoane pentru turisti, aproape in serie, si se pierde din autenticitatea creatiei. “Multe dintre ele nu prezinta o contributie originala a artistului, devenind astfel sabloane”.

De asemenea, din acest motiv, preturile sunt mici, iar artistii din alte tari nu pot stabili preturi asemanatoare, intrucat nu ar acoperi nici costurile de creatie, iar aceasta situatie este intalnita si in Rusia.

“In acest context, am vandut mai mult in tari precum Norvegia, Germania sau Italia, acolo unde nu ma asteptam la inceput, pentru ca acesti oameni privesc icoanele ca obiecte de arta, in care decide sa investeasca”, marturiseste Adriana Badea, observand, in acelasi timp, faptul ca profilul clientilor nu este unul foarte bine conturat, insa sunt persoane care apreciaza arta si dispun de venituri medii spre mari.

Pretul difera in functie de modalitatea prin care este vanduta icoana - in cadrul expozitiilor sau la comanda -, durata de finalizare a lucrarii, dimensiune, tehnica si materialele folosite, astfel ca variaza intre 100 euro (pentru o icoana foarte mica) si mii de euro pentru compoziti complexe.

“Cel mai mult apreciez stilul de a picta al artistilor rusi”

Adriana Badea a descoperit din intamplare pasiunea ce avea sa se transforme pentru ea in meserie.

“Eu mi-am dorit intotdeauna sa studiez arte plastice, insa voiam sa ma specializez in creatie de textile, intrucat mi se parea interesant domeniul design-ului vestimentar, suna atractiv”, isi aminteste artista.

Nu a fost admisa in urma examenului de admitere, insa a trecut examenul de admitere la Facultatea de Arhitectura. In timpul anilor de facultate a descoperit un curs de arta religioasa la Casa de Cultura a Studentilor, a fost fascinata de pictura icoanelor si, in scurt timp, a invatat tehnica picturii atat pe lemn, cat si pe sticla.

Dupa ce a finalizat studiile universitare, a fost indrumata de specialisti in domeniu sa studieze si artele plastice, asa ca, mai tarziu a urmat studiile masterale, cu specializare in Arta Religioasa.

“In acest segment al artei nu exista tendinte; trebuie sa pastrezi canoanele pentru ca altfel creatiile devin obiecte de arta de inspiratie religioasa, si nu icoane. Exista insa stiluri diferite de a picta de la o tara la alta, elemente traditionale care se repeta in lucrarile artistilor unei natiuni”.

Cel mai mult apreciaza stilul de a picta al artistilor rusi, pentru ca s-a pastrat la standarde inalte odata cu trecerea timpului.

A cunoscut indeaproape stilul rusesc in 2007, atunci cand a participat la un periplu in Rusia, de la extremitatea vestica pana la cea estica, cu Transiberianul.

“Ne opream in diferite locuri, unde stateam cateva zile, organizam o expozitie cu vanzare, dupa care ne urcam din nou in tren si porneam spre urmatoarea destinatie”, isi aminteste artista.

Aventura a durat aproape trei luni, iar ultimile opriri au fost la Sankt Petersburg si Moscova.


Scurt CV Adriana Badea

Scurt CV Adriana BadeaNascuta: 18 ian. 1976, Bucuresti

Studii:
1998 - absolventa a Institutului de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti
2004 - absolventa a Universitatii Nationale de Arta Bucuresti – sectia design
2005 - membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania
- membra a Asociatiei de Arta Plastica Religioasa si Restaurare -Bucuresti
2007 - absolventa Master Universitatea de Arta Bucuresti - sectia arta religioasa

Expozitii colective in strainatate:
2001- “Arta romanesca Contemporana”, Deickmanske Biblioteck, Oslo, Norvegia
2002 - “Arta romanesca Contemporana”, Atena, Grecia
2003 - “Arta romanesca Contemporana”, Varsovia, Polonia,
“Arta romanesca Contemporana”, Praga, Cehia
2004 - “Accademia di Romania” - Roma, Italia,
- “Arta romanesca Contemporana” Moscova, Sankt Petersburg - Federatia Rusa
2005 - “Arta si Spiritualitate Romaneasca”, Muzeul de Etnografie Belgrad, Serbia
- “Arta romanesca Contemporana” - Strasbourg, Paris - Franta
2006 - “Arta si Spiritualitate Romaneasca”, Kiev-Ukraina, Sankt Petersburg-Federatia Rusa
2007 - “Arta si Spiritualitate Romaneasca”- expozitie itineranta: Astana, Karaganda, Alma-Ata
Kazakstan, Biskek - Kirghistan, Novosibirsk, Irkutsk, Habarovsk, Vladivostok,
Sankt Petersburg, Moscova -Federatia Rusa
- “Arta romanesca Contemporana” – UNESCO – Paris, Franta
2008 - “Arta romanesca Contemporana” - Eglise orthodoxe roumaine de Paris, Franta
2009 – ” Arta, Spiritualitate, Turism si Patrimoniu” – Brand, Austria

Premii:
2006 - Bursa Uniunii Artistilor Plastici din Romania