Piata marcata de sezonalitate

Piata marcata de sezonalitatePe segmentul de piata al calatoriilor pentru luna de miere, criza s-a simtit in ceea ce priveste nivelul bugetelor alocate vacantei. Cu toate acestea, nu s-a inregistrat o scadere semnificativa a cererii, cuplurile tinand destul de mult la traditia plecarii in luna de miere, potrivit Simonei Veteleanu (foto), director general TravelBiz.

“Ca mai toate bugetele alocate vacantelor, si cele pentru luna de miere au fost reduse, in general, insa fiind vorba de o ocazie speciala, scaderea nu a fost atat de mare ca in cazul vacantelor obisnuite”, adauga Simona Veteleanu.

In schimb, Sorin Stoica, CEO al agentiei de turism Eturia, declara ca bugetul alocat de catre clienti pentru luna de miere s-a pastrat la acelasi nivel, comparativ cu anii in care Romania nu era lovita de recesiune, si nu a sesizat o diferenta majora din acest punct de vedere.

"Consider ca este un tip de vacanta care nu sufera fiindca e legat de un eveniment unic in viata, casatoria, iar oamenii fac eforturi pentru a nu renunta la acest rasfat", adauga Sorin Stoica.

Pe lista efectelor crizei asupra acestui sector de piata, Sorin Vaduvoiu, director executiv Perfect Tour, adauga evaluarea mult mai atenta a ofertelor si oportunitatilor.

In plus, directorul general TravelBiz spune ca perioada aleasa nu depaseste, in majoritatea cazurilor, o saptamana, maxim 10 zile, insa subliniaza faptul ca aceasta era tendinta generala si inainte de perioada de criza.

De obicei, durata lunii de miere depinde si de destinatia aleasa. Pentru statiunile aflate la 1-4 ore de zbor durata medie este de o saptamana, iar pentru cele mai departate, durata medie este de 12 -13 nopti”, completeaza Sorin Vaduvoiu, care marturisese ca foarte rar a a cunoscut clienti cu 30 de zile vacanta in luna de miere.

Mai mult decat atat, Simona Veteleanu subliniaza caracterul puternic de sezonalitate al cererii pentru acest tip de servicii. Astfel, in general, inceputul de an este ceva mai slab pe nisa calatoriilor destinate lunii de miere, din cauza optiunilor reduse de destinatii calde, cu plaje si a costurilor mari pe care le presupune plecarea in astfel de destinatii indepartate.

“Cu toate acestea, insa, sunt destul de multe cupluri care vor sa beneficieze de tarifele reduse din perioada de dupa sarbatori sau de apropierea Zilei Indragostitilor si care aleg sa faca luna de miere in aceasta perioada”, adauga Veteleanu.

Astfel, reprezentantul Perfect Tour a declarat ca agentia de turism pe care o conduce a inregistrat o crestere de 20% a cererii pe acest segment , fata de aceeasi perioada a anului 2009.

Si Sorin Stoica declara ca Eturia a raportat un avans de 30% al cererii pe fondul infiintarii unei divizii destinate calatoriilor cu ocazia lunii de miere.

Cititi in slideul urmator care sunt cele mai cautate destinatii pentru luna de miere.



Tendinte: Cele mai cautate destinatii

Tendinte: Cele mai cautate destinatiiPe fondul crizei, tendinta clientilor cu venituri medii este de a se renunta la destinatiile scumpe precum Tenerife, Maroc sau Dubai, in favoarea celor mai accesibile, deservite de obicei de chartere - insulele grecesti, Turcia, Spania.

Cei care prefera sa mearga, totusi, in locatii mai scumpe, fie se orienteaza catre perioadele considerate “low season” – de exemplu, pentru Dubai au avut mai multe cereri decat de obicei in perioada de vara -, fie scurteaza perioada de sedere.

Cea mai mare scadere se inregistreaza in segmentul de client “low cost", care in acest moment prefera sa renunte la luna de miere sau sa o amane, iar daca pleaca in vacanta totusi, prefera vacantele cu bugete foarte mici in Romania, Grecia sau Bulgaria”, completeaza proprietara TravelBiz.

Pe de alta parte, daca luam drept referinta segmentul exclusivist, de lux - Maldive, Mauritius, Dubai, Rep. Dominicana, Kenya - in ciuda unei relative scaderi, bugetele alocate continua sa fie destul de mari, iar destinatiile vizate, cele foarte exotice.

In general, destinatiile preferate pentru luna de miere sunt cele calde, cu plaja, iar agentiile prefera sa conceapa pachete personalizate pentru astfel de ocazii, tocmai pentru a corespunde dorintelor si bugetul clientilor.

“Din ofertele standard, insa, interesul a fost indreptat in special catre pachetele de Dubai-vara (intrucat in aceasta perioada preturile sunt foarte joase pentru aceasta destinatie), Creta si Tenerife”, spune Simona Veteleanu.

De asemenea, ea adauga ca se prefera variantele de sejur de 7 nopti, cu mic dejun si transport cu avionul, la care se adauga decorarea speciala a camerelor si diverse alte oferte sau facilitati speciale, in functie de locatia aleasa.

La lista celor mai cautate destinatii, reprezentantul Perfect Tour adauga nume precum Caraibe, Thailanda, Maldive si Bali, iar Sorin Stoica (foto) spun ca cele mai cautate pachete turistice pentru anul 2010 au fost Republica Dominicana, Maldive, Bali, Mauritius, Thailanda, Zanzibar.

Descoperiti in slide-urile urmatoare oferte de pachete turistice pentru luna de miere.


Luna de miere in Maldive

Luna de miere in Maldive• Luna de miere in Maldive la Lhaviyani Atoll - Hotel Kuredu Island Resort & Spa 4* - Perfect Tour
Tarif: de la 1.365 euro/persoana/pachet, cazare in bungalow cu demipensiune
Durata: Pachet de 7 nopti
Transport cu avionul, plecari din Germania
Transfer de la/la Male - 246 euro/persoana

• Anantara Veligandu Resort*Spa 5* - Eturia
Tarif: 2.210 euro/cuplu
Durata: Pachet 8 zile
Transport cu avionul

• Meeru Island Resort 4* - Marshal Turism
Tarif: de la 1575 euro/persoana/pachet, loc in Land Villa
Durata: Pachet de 7 nopti
Servicii incluse:
- bilet de avion Frankfurt – Maldive - Frankfurt, pe compania Condor:
- transferul de / pana la aeroport
- Sport: posibilitatea practicarii urmatoarelor sporturi: volei pe plaja, fotbal, tenis de masa, dart, biliard
- Beauty & Wellness: spa

Sursa foto: maldive.com

Luna de miere in Bali

Luna de miere in Bali• Nusa Dua - Hotel The Laguna Resort & Spa Nusa Dua 5* - Perfect Tour
Pret: de la 1.311 euro/persoana/pachet, loc in camera dubla cu vedere la gradina
Durata: Pachet de 14 nopti
Cazare: Resortul are 271 camere cu iesire spre lagune

• Secret Beaches, hotel 5* - Eturia
Tarif: 11.320 euro/ cuplu/sejur
Durata: 12 zile
Transport cu avionul inclus

Sursa foto: concierge.com

Luna de miere in Cuba

Luna de miere in CubaFrenezia atinge punctul maxim in toiul unui cha-cha-cha plin de ritm, insa plajele si peisajul rural sunt linistite, ceea ce fac din Cuba destinatia perfecta pentru iubitorii de plimbari sau inot, pentru amatorii de distractie, ori pentru cei care nu doresc altceva decat sa fumeze un trabuc bun la umbra unui palmier.

• Sejur exotic in Cuba - Hotel Paradisus Princesa del Mar 5* - TravelBiz
Tarif: de la 99 euro/noapte
Servicii incluse:
- cazare / persoana / zi;
- masa: All Inclusive.

Nu sunt incluse:
- bilet avion Bucuresti - Havana - Bucuresti (pret informativ: incepand de la 729 euro/ pers. dus-intors, fara taxe de aeroport);

• Luna de miere in Cuba la Varadero - Breezes Bella Costa 4* - Perfect Tour

Pret: de la 1689 euro/ persoana/ loc in camera dubla/ pachet cu bilet de avion si all inclusive
All Inclusive
Transport: Plecari cu avionul din Germania.

• Hotel, Nacional de Cuba 5* - Voyager

Tarif: 1185 euro/persoana/sejur
Durata: 8 nopti

Tariful include:
- bilet de avion Bucuresti - Havana
- transferurile aferente
- 3 nopti de cazare in Havana la Hotel Nacional De Cuba 5* cu mic dejun
- 5 nopti de cazare in Varadero la Hotel Playa Caleta 4* cu regim de masa all inclusive

Tariful nu include:
- taxa de aeroport (~320 eur/pers)
- vizitele la obiectivele turistice
-taxa de viza



Sursa foto: wikipedia.org

Luna de miere in Thailanda

Luna de miere in Thailanda• Insula Koh Samui Touch, a treia ca marime a Thailandei, hotel de 4* sau 5*, mic dejun - Eturia
Pret: 2.760 euro/cuplu/sejur
Durata: 8 zile
Transport cu avionul

Aflati mai multe despre cat cheltuiesc romanii care isi petrec vacanta in Thailanda.

Sursa foto: wikipedia.org

Republica Dominicana

Republica Dominicana• Vacanta exotica in Republica Dominicana - Hotel Barcelo Bavaro Palace 5* - Travel Biz
Tarif de la 101 dolari/persoana/noapte

Servicii incluse:
- cazare / persoana / noapte;
- All Inclusive.

Nu sunt incluse: transportul.