1 / 4

Piata de nisa

Piata de carte de lux din Romania se dezvolta timid, iar Amalia Buliga (foto), CEO Diverta, spune ca putem vorbi despre o astfel de categorie doar daca facem trimitere la cartile de import. In rest, intalnim tentative, insa nu putem face referiri care sa se compare cu cele editate in strainatate.

“In prezent, in magazinele Diverta avem peste 200 de titluri care depasesc valoarea de 699 lei, insa aceasta piata este foarte nisata, fiind vorba de titluri de colectie, carte de specialitatea, editii principes sau editii limitate”, completeaza Amalia Buliga.

Majoritatea acestor titluri sunt importate intr-un numar de ordinul zecilor, unele chiar cateva sute, in functie de domeniu si cerere. Titlurile aflate in editii limitate sunt importate intr-un numar de cateva exemplare (media fiind de 2 exemplare). De asemena, pentru anumite colectii sau editii limitate, se inregistreaza comenzi speciale.

Doua colectii de carti editate in tara, care se disting pe segmental de literatura economica, sunt Co-Lectia de Leadershp si Co-Lectia de Economie de la Publica, desi Bogdan Ungureanu, managerul executiv al editurii, considera ca nu publica colectii de lux, ci ambele reflecta modul in care apreciaza aspectul cartilor Publica, pe langa continutul lor.

Colectiile au inregistrat o cerere oarecum asteptata, datorata lipsei de pe piata romaneasca a unor autori precum JM Keynes, Paul Krugman, Joseph Schumpeter, George Akerlof sau Nouriel Roubini. Inca de la inceput, evolutia ei a fost buna, aceasta tendinta mentinandu-se constant pana in prezent si ocupand o pondere importanta in nivelul total al vanzarilor”, declara Ungureanu.

In Co-Lectia de Leadership, cel mai cerut titlu este “In fruntea revolutiei” de Gary Hamel, in timp ce, in Co-Lectia de Economie, cei mai ceruti autori sunt Paul Krugman si Nouriel Roubini.

Libraria online Libertas Publishing se remarca prin faptul ca are in oferta sa carti mai scumpe, editate in strainatate, dintre care multe nu se gasesc in librariile din Romania. Si in acest caz, datorita orientarii in special spre un singur domeniu, cererea cunoaste un trend ascendent.

“Cererea pentru cartea straina este in continua crestere, ceea ce ne-a determinat sa marim si sa diversificam acest domeniu. In curand, vom deschide o noua librarie virtuala, destinata exclusiv acestui segment de cititori”, spune Iulian Tanase, proprietarul Libertas Publishing.

Mai mult decat atat, cererea de titlurilor publicate de edituri straine depaseste in prezent 20% din cererea totala de carti, ceea ce reprezinta o crestere de peste 100% fata de sfarsitul anului trecut.

In ceea ce priveste cele mai cautate titluri, Iulian Tanase spune ca cititorii manifesta un interes in crestere pentru carti ce trateaza un subiect extrem de actual: crizele economice. Cateva titluri representative ar fi “America's Great Depression”, de Murray Rothbard, “Crisis Economics: A Crash Course in the Future of Finance”, de Nouriel Roubini, sau “FDR's Folly: How Roosevelt and His New Deal Prolonged the Great Depression”, de Jim Powell.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri