Idei de afaceri variate: de la ferme si livezi, la educatie si agrement

Idei de afaceri variate: de la ferme si livezi, la educatie si agrementIdeile celor 20 de finalisti abordeaza zone variate: agricultura (ferme si livezi), industria textila (prelucrarea lanii), educatie (tabere educative), prelucrarea lemnului, fabricarea materialelor de constructii si a mobilei, servicii (asistenta pentru persoanele varstnice), industria de agrement, domeniul alimentar (panificatie, dulceturi bio) sau plafar (plante medicinale). Propunerile au venit din partea a 10 persoane fizice, 6 ONG-uri, 2 intreprinderi individuale si 2 SRL-uri. Cititi in slide-urile urmatoare mai multe detalii despre proiectele finaliste.

Localitatile pentru care cei 20 de finalisti au propus idei de afaceri sociale sunt si ele la fel de diverse. Un numar record de idei a fost inregistrat pentru zona Bacaului: Comanesti, Moinesti, Zemes (6 proiecte finaliste).

“In etapa urmatoare, cei 20 de aplicanti selectati vor fi invitati sa participe la o serie de workshopuri sustinute de specialisti NESsT. In luna noiembrie a acestui an, planurile de afaceri ale celor 20 de finalisti vor fi evaluate, iar juriul va alege 10 castigatori. Fiecare dintre acestia va primi finantare nerambursabila pentru initierea afacerii. De asemenea, castigatorii vor beneficia de consultanta din partea expertilor Fabricat in Tara lui Andrei, timp de aproximativ un an, in domenii cheie pentru antreprenori: management financiar, legislativ, marketing si distributie. Astfel, afacerile fabricate in Tara lui Andrei vor avea un impact social vizibil prin locurile de munca pe care le creeaza si vor oferi un model de dezvoltare durabila pentru comunitatile din intreaga tara”, spune Mona Nicolici, head of community relations & social affairs Petrom.

Cand va urma o noua editie a competiei de afaceri sociale?“In momentul de fata ne concentram pe dezvoltarea celor 20 de finalisti Fabricat in Tara lui Andrei. In noiembrie vom selecta si premia cei 10 castigatori ai competitiei, dar drumul lor nu se incheie aici. In 2014 ei vor primi finantare nerambursabila pentru initierea afacerii. De asemenea, vor beneficia de consultanta din partea expertilor Fabricat in Tara lui Andrei, timp de aproximativ un an, in domenii cheie pentru antreprenori: management financiar, legislativ, marketing si distributie. Astfel, afacerile fabricate in Tara lui Andrei vor avea un impact social vizibil prin locurile de munca pe care le creeaza si vor oferi un model de dezvoltare durabila pentru comunitatile din intreaga tara.Pe langa finantarea celor 10 castigatori, vom incerca sa gasim sustinere financiara si pentru realizarea afacerilor propuse si de ceilalti 10 finalisti”, a adaugat Mona Nicolici.

Pana la urmatoarea editie Fabricat in Tara lui Andrei Petrom incurajeaza doritorii sa isi inscrie initiativele care rezolva probleme sociale in comunitatile lor intr-o alta competitie pe care Petrom o organizeaza. Aceasta se numeste Idei din Tara lui Andrei si e o competitie nationala de proiecte sustenabile cu finantari in valoare totala de pana la 160.000 euro, doar pentru anul 2013. Proiectul isi propune sa sprijine dezvoltarea durabila a comunitatilor locale din intreaga tara si sa incurajeze romanii cu spirit de initiativa sa munceasca pentru a aduce o schimbare majora in vietile celor din jur. Acestia isi pot inscrie proiecte in competitie intre 20 mai si 24 iunie.

Mai mult despre evolutia antreprenoriatului social in Romania, dar si despre strategia de CSR a Petrom aflati aici.

Plan pentru o microferma in Arges

Plan pentru o microferma in ArgesFinalistul din judetul Arges, Viorel Smarand, detine in prezent o microsera, creste vaci si are certificat de producator pentru a comercializa produsele rezultate. Viorel este antreprenor inca de la 14 ani, de cand se intretine prin propriile eforturi. El vede in produsele bio solutia pentru rezolvarea problemelor si dezvoltarea comunitatii in care s-a nascut si a crescut: comuna Babana.

Sursa foto slide-uri: FreeDigitalPhotos.net

Judetul Bacau- de la panificatie, la cresterea arborilor ornamentali

Judetul Bacau- de la panificatie, la cresterea arborilor ornamentaliS.C. Zedupan S.R.L din Zemes este singura societate care produce produse de panificatie in zona, pe o raza de 12 km. Maria si Costel Dudau, administratorii firmei, isi doresc extinderea activitatii, a gamei de produse, precum si angajarea persoanelor lipsite de specializare si calificarea acestora in domeniu. Prin extinderea activitatii, societatea ar putea continua eforturile sale in aceasta directie si impacta astfel pozitiv comunitatea.

Performant Serv Grup SRL din Zemes, a fost infiintata in 2001 pentru desfasurarea unor activitati de service auto, fiind urmata de deschiderea in 2008 a unui depozit de materiale de constructii si in 2012 de infiintarea unei spalatorii auto. Asociatii Performant Serv Grup provin din Zemes si au astfel o legatura de suflet cu localitatea, dorindu-si sa participe la dezvoltarea acesteia, valorificand resursele si potentialul local. Compania vrea sa dezvolte o pastravarie.

Habitat for Humanity
este o asociatie internationala care lucreaza alaturi de oameni de pretutindeni pentru a cladi case, comunitati si sperante pentru eliminarea conditiilor precare de locuire. Misiunea lor este de a dezvolta solutii de locuire simpla si accesibila si promovarea implicarii comunitatii astfel incat familiile vulnerabile economic si social sa rupa cercul vicios al saraciei. Pentru a-si indeplini cat mai eficient scopul, Asociatia Habitat for Humanity Comanesti si-a propus sa valorifice resursele existente in judetul Bacau in vederea producerii de materiale de constructii accesibile pentru familiile aflate in zone de risc sau care traiesc in conditii improprii de locuit.

Constantin Colceru este din Moinesti si are experienta de antreprenor si project manager in multiple proiecte ce vizeaza mediul, dar este si un membru activ al societatii civile, implicandu-se pana in prezent in multiple proiecte de voluntariat ce vizau localitatea sa. Constantin isi propune sa dezvolte o afacere care sa ofere asistenta persoanelor varstnice.

Intreprinderea individuala Ghencea Daniela ofera de 3 ani copiilor din Moinesti activitati afterschool si de petrecere a timpului liber. Treptat, afacerea a crescut prin crearea unui loc de joaca si prin diversificarea tipului de activitati pentru cei mici. Pornind de la resursele si oportunitatile din zona, intreprinderea individuala a gasit in agricultura o solutie la problemele sociale din judetul Bacau. Ideile de afaceri sociale propuse sunt canalizate spre doua domenii: prelucrarea lanii si cresterea arborilor ornamentali si a plantelor.

Sursa foto: foto76, freedigitalphotos.net.

Din Bucuresti in judetul natal pentru un business cu gavanoase

Din Bucuresti in judetul natal pentru un business cu gavanoaseGeorge Alexandru Ursu din Bucuresti are o experienta profesionala impresionanta in accesarea de fonduri structurale si de finantari pentru proiecte nationale si internationale de cercetare. Personal, George este foarte atasat de localitate, fiind nascut in judetul Bacau si isi doreste sa valorifice potentialul si resursele existente, sprijinind totodata si comunitatea, care se afla in una dintre zonele cele mai defavorizate din punct de vedere economic din Regiunea de nord-est. El vrea sa dezvolte un business cu gavanoase ( dulceturi si jucarii bio ).



Bihor- o microferma de capre

Bihor- o microferma de capreFinalista din Bihor este Fundatia Ruhama, care are ca grup- tinta persoanele si comunitatile aflate in situatie de risc. In beneficiul acestora deja administreaza o afacere sociala: Atelierul de Impletituri. Atelierul a creat locuri de munca pentru 4 persoane apartinand minoritatii rome din satul Tamasda, comuna Avram Iancu, si produce cosuri de nuiele impletite manual. Pentru a veni in intampinarea problemelor cu care se confrunta membrii comunitatii de etnie roma din zona Suplacu de Barcau, Fundatia Ruhama isi propune dezvoltarea unei microferme care sa creeze locuri de munca.

Constanta- microferma in Corbu

Constanta- microferma in CorbuFinalista din judetul Constanta, Carmen Lungu, este absolventa a Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala si a unui Masterat in Devianta si delincventa juvenila. Din 2006, Carmen este Director al Societatii Nationale de Cruce Rosie Filiala, Constanta. A initiat si a obtinut finantare pentru numeroase initiative sociale de-a lungul timpului. Ea vede in produsele bio solutia pentru rezolvarea problemelor si dezvoltarea comunitatii din Corbu.

Dambovita, afaceri cu lemn reciclat sau rumegus

Dambovita, afaceri cu lemn reciclat sau rumegusONG-ul finalist din judetul Dambovita, Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor, este o organizatie cu 20 de ani de activitate a carui obiectiv este includerea socio-profesionala a grupurilor vulnerabile. Expertiza in domeniu si spiritul antreprenorial al membrilor organizatiei s-au concretizat intr-un amplu proiect cu efecte pozitive asupra comunitatilor Moreni, Selaru, Manesti precum si ale membrilor acestora. Acesta isi propune sa faciliteze procesul de reintegrare socio-profesionala a consumatorilor recuperati de alcool si/sau droguri valorificand resursele existente in cadrul fiecarei comunitati, in cadrul unei fabrici de textile (Moreni), a unei fabrici de suc natural de mere (Manesti) sau a unei microintreprinderi de produse fabricate din plante medicinale (Selaru).

Echipa de management formata din tinerii antreprenori Cristian Branea si Silviu Andrei Petran
, are o bogata exprienta in domeniul proiectelor in sectorul non-profit, dar si in mediul privat. Ei sunt completati de o echipa creativa formata dintr-un expert in mediul non-profit, social marketing, web-design si fotografie- Alexandru Budurescu- si un arhitect si designer de interior- Bogdan Costea. De aceea ei au toate ingredientele pentru a porni o afacere sociala sustenabila, bazata pe modalitati inedite de a valorifica lemnul reciclat. Cei patru au gasit o idee de afacere sociala cu potential de export in designul, productia si comercializarea de obiecte premium de mobilier, decoratiuni interioare si corpuri de iluminat din lemn recuperat si reciclat.

Organizatia finalista din judetul Dambovita, ANA E.ION. II urmareste extinderea activitatii printr-o afacere sociala care consta in productia de brichete din rumegus si, in plan secundar, fabricarea din cherestea a unor casute din lemn, lambriuri, dusumele. Scopul fiind de a asigura suplimentarea locurilor de munca pentru membrii comunitatii, preturi scazute pentru incalzirea locuintelor si mentinerea unor mestesuguri legate de prelucrarea lemnului.

Galati- o afacere care transforma lana in izolator termic

Galati- o afacere care transforma lana in izolator termicFinalistul din judetul Galati, Lucian Stanciu, doreste sa investeasca in comuna Independeta, un sat tipic romanesc, plin de viata si traditii, intrucat il considera „Humulestiul” copilariei sale. El si-a propuns sa infiinteze un centru de colectare, prelucrare si tranformare a lanii in vederea producerii de materiale izolatoare termice naturale de inalta performanta. Ideea sa ar conduce la crearea locurilor de munca in localitate, la valorificarea potentialului si resurselor locale, astfel incat, pe termen lung, Independenta ar putea deveni cel mai important centru de colectare, prelucrare si transformarea lanii.

Giurgiu- afacere cu plante medicinale

Giurgiu- afacere cu plante medicinaleFinalista din judetul Giurgiu, Andreea Urse, a debutat ca antreprenor inca de la varsta de 19 ani si a continuat sa se implice in cat mai multe proiecte. Ea vrea sa dezvolte o afacere sociala, prin care sa contribuie la dezvoltarea comunitatii, oferind locuri de munca si formare profesionala persoanelor care apartin grupurilor defavorizate, la starea de sanatate a consumatorilor dar si la mediul inconjurator. Ea vrea sa dezvolte un business in domeniul plantelor medicinale.

Gorj- afaceri cu lemn reciclat

Gorj- afaceri cu lemn reciclatEchipa de management formata din tinerii antreprenori Cristian Branea si Silviu Andrei Petran are o bogata exprienta in domeniul proiectelor in sectorul non-profit, dar si in mediul privat. Ei sunt completati de o echipa creativa formata dintr-un expert in mediul non-profit, social marketing, web-design si fotografie- Alexandru Budurescu- si un arhitect si designer de interior- Bogdan Costea. De aceea ei au toate ingredientele pentru a porni o afacere sociala sustenabila, bazata pe modalitati inedite de a valorifica lemnul reciclat. Cei patru au gasit o idee de afacere sociala cu potential de export in designul, productia si comercializarea de obiecte premium de mobilier, decoratiuni interioare si corpuri de iluminat din lemn recuperat si reciclat.

Consortiul informal „Dezvoltare Durabila pentru Bustuchin” s-a constituit pentru a initia, elabora si implementa programe si proiecte destinate dezvoltarii durabile a comunei. Prin cumularea fortelor a 8 ONG-uri, Consortiul are experienta vasta in initierea si managementul de proiecte in folosul comunitatii. El isi propune sa incurajeze incluziunea sociala prin munca si sa genereze venituri sustenabile prin oferirea de servicii deficitare pentru intrega comunitate. Prin proiectele de voluntariat si dezvoltare comunitara derulate in comunitate, Consortiul Bustuchin a contribuit la dezvoltarea locala prin cresterea spiritului civic, sprijinirea persoanelor aflate in dificultate si cresterea calitatii vietii cetatenilor acestei comune, misiune pe care isi propun sa o dezvolte si pe viitor. Consortiul vrea sa construiasca un strand.

Prahova, businessuri in agricultura si educatie

Prahova, businessuri in agricultura si educatie Radu Nita din Telega detine o vasta experienta profesionala in antreprenoriat, management general si project management, implicandu-se pe parcursul carierei si in diverse activitati de voluntariat. Radu iti doreste sa contribuie la cresterea nivelului de viata al locuitorilor din Telega, pe care ii descrie drept harnici, dar dezamagiti si resemnati cu situatia economica defavorabila. Isi doreste sa infiinteze o afacere sociala in Telega, pentru ca este locul copilariei si adolescentei sale si este dispus sa ofere fondurile si proprietatile personale in vederea atingerii scopului sau. Radu Nita vrea sa initieze o ferma apicola.

Finalistul Vlad Cristea din Boldesti-Scaeni
, doreste sa-si foloseasca experienta de peste 20 de ani in functii de management in companii multi-nationale, pentru a dezvolta propria afacere sociala. Avand o proprietate in localitatea Seciu, Vlad a devenit foarte atasat de comunitate, identificandu-se cu oamenii, cu grijile, temerile si sperantele lor. Dorind sa contribuie la dezvoltarea comunitatii, finalistul s-a implicat intr-un proiect de renovare a bisericii din localitate, prin obtinerea unei sponsorizari. Cristea vrea sa faca o tabara educativa.

Ilie Bogdan vrea sa infiinteze o afacere sociala in localitatea natala, Boldesti-Scaeni, intrucat este, dupa parerea sa, o comunitate puternica, dar fara directie. Acesta a inceput sa investeasca in comunitate din pasiune, prin plantarea unei livezi cu pomi fructiferi. Pe viitor, Ilie vrea sa isi poata transforma si extinde pasiunea intr-o afacere sociala.

Salaj- ferma apicola

Salaj- ferma apicolaFundatia AGAPIS activeaza in domeniul afacerilor sociale, avand in Valcau-ul de Jos o unitate de procesare si ambalarea a produselor apicole si fructelor uscate prin care sprijina producatorii locali. Fundatia isi propune extinderea activitatii de sprijin a micilor producatori in comuna Marca. Astfel, aceasta va crea mai multe locuri de munca pentru persoanele provenind din grupurile vulnerabile, va sprijini micii producatori agricoli si va sustine in continuare accesul la educatie pentru tinerii din mediul rural. Fundatia vrea sa dezvolte o ferma apicola.

Vrancea- panificatie la Crucea Rosie

Vrancea- panificatie la Crucea RosieONG-ul finalist din Vrancea, Crucea Rosie din Focsani, are misiunea de a determina o schimbare pe termen lung si sustenabila in cadrul comunitatilor locale unde recesiunea economica se resimte acut. Crucea Rosie deja are o afacere sociala functionala - cantina sociala "Masa pe Roti". Aceasta functioneaza cu succes din 2007, intr-un spatiu pus la dispozitie de catre Primaria Municipiului Focsani, pe care Crucea Rosie Vrancea l-a reamenajat si utilat cu ajutorul sponsorizarilor. In timp cantina si-a extins dotarea cu o linie de panificatie/ patiserie de capacitate medie.

Prin intermediul ideii "Cuptorul de paine Burcioaia", Crucea Rosie isi propune sa ii extinda acesteia activitatea cu o linie de panificatie. Acesteia i se vor adauga puncte de desfacere si o miniceainarie care vor deservi initial colectivul de aproximativ 45 de copii ai gradinitei si scolii din Burcioaia. De asemenea, vor contribui la inlesnirea aprovizionarii localnicilor cu produse de panificatie traditionale la preturi accesibile si vor promova un stil de viata sanatos.

Sursa foto: sheelamohan, freedigitalphotos.net