Adrian Sarbu

Adrian Sarbu

Adrian Sarbu (58 de ani), romanul cu cea mai inalta functie in media la nivel global, a demisionat in august, dupa patru ani de mandat, din functia de presedinte si CEO al Central European Media Enterprises (CME), grupul american care detine Pro TV, cel mai important jucator de pe piata locala de televiziune.

Managerul s-a alaturat CME in 1995 cand cu ajutorul americanilor a lansat Pro TV in Romania, un canal care in scurt timp a devenit lider de piata, pozitie in care se afla si astazi.

Orange a intrat pe segmentul de televiziune

Orange a intrat pe segmentul de televiziune

Orange Romania, cel mai mare operator telecom de pe piata locala, si-a lansat la jumatatea lunii iunie serviciul de televiziune digitala prin satelit Orange TV pe o piata cu 2,19 milioane de abonati pentru servicii TV prin satelit la finalul lui 2012.

Initia, serviciul a fost lansat doar pe televizoare obisnuite si desktopuri, iar din septembrie a fost extins pe smartphone-uri si tablete.

Orange vrea ca pana la finalul lui 2015 sa ajunga la in jur de 300.000 de abonati pentru serviciile TV. Cei mai mari jucatori pe piata locala de televiziune prin satelit sunt RCS&RDS, Romtelecom si UPC Romania.

Ordonanta de urgenta pe televiziune

Ordonanta de urgenta pe televiziune

Guvernul a modificat, prin Ordonanta de Urgenta, Legea audiovizualului, ca achizitionarea de spatiu publicitar televizat "nu poate fi facuta de un intermediar decat in numele si pe seama beneficiarului final"

Tot in noua lege scria ca plata se va face direct catre radiodifuzor de catre beneficiarul final al publicitatii televizate, in baza facturii emise de radiodifuzor catre beneficiar, iar "orice rabat sau avantaj tarifar, indiferent de natura acestuia, acordat de catre radiodifuzor, trebuie sa figureze pe factura emisa beneficiarului final al publicitatii televizate".

"Ordonanta de urgenta prin care companiile trebuie sa isi negocieze contractele direct cu canalele de televiziune pe care vor sa se promoveze, eliminandu-se astfel rolul agentiilor de media, a creat o mare povara operationala pentru toate posturile TV, in cazul Kanal D numarul facturilor emise intr-o luna crescand de la 30 de la 300, a declarat pentru Wall-Street.ro, Haluk Kurcer, directorul general al televiziunii.

Burda International a preluat Sanoma Hearst

Burda International a preluat Sanoma Hearst

Burda International GmbH a achizitionat Sanoma Hearst, unul dintre cei mai mari publisheri de pe piata locala, cu branduri precum Cosmopolitan sau National Geographic in portofoliu, devenind astfel unul dintre cele mai mari trusturi media din tara, cu peste 35 de titluri si mai mult de 40 de servicii media online.

Prin aceasta achizitie, Burda Romania, o companie care detine brand-uri precum Practic in bucatarie – cea mai bine vanduta revista din tara –, Casa Lux, Ioana, Gradina mea de vis isi adauga la portofoliu nume precum Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, Marie Claire, Esquire, Men’s Health, Auto Motor si Sport si National Geographic.

Astfel, compania devine unul dintre cei mai importanti publisheri de reviste, ajungand la peste o treime din publicul tinta feminin din zonele urbane din Romania.

Tranzactia prin care Burda cumpara Sanoma ”este de natura sa ridice obstacole semnificative in calea concurentei efective” spuneau in urma cu o luna oficialii Consiliul Concurentei.

Pentru ca tranzactia sa fie acceptata de Concurent, managemetul Burda s-a angajat ca vor fi vandute atat titluri din portofoliul Sanoma, cat si al Burda.

Sorin Alexandrescu, seful Antena Group, arestat

Sorin Alexandrescu, seful Antena Group, arestat

Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena Group, compania care detine posturile de televiziune Antena1, Antena2, Antena3, Euforia si GSPTV, a fost arestat preventiv din 31 mai pana in 6 iunie, el fiind acuzat de santaj.

Alexandrescu a fost acuzat de procurorii DNA ca l-ar fi santajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei sa semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Potrivit procurorilor, in perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, seful Antena Group l-ar fi constrans pe Bendei sa semneze un contract sub amenintarea ca, in caz de refuz, va da in vileag fapte presupus compromitatoare pentru acesta si ca, in acest scop, va fi realizata o ancheta jurnalistica.

Sorin Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei ca daca nu incheie actul va fi facuta o ancheta jurnalistica in care se va arata ca in 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca in schimb sa obtina drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Procurorii au aratat ca Alexandrescu urmarea sa-l determine pe Ioan Bendei sa semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioada de cinci ani, insa, in final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord si cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioada de cinci ani, promitand in schimb sa nu mai publice informatiile legate de contractul dintre RCS&DS si firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Claudiu Saftoiu a demisionat de la conducerea TVR

Claudiu Saftoiu a demisionat de la conducerea TVR

Claudiu Saftoiu si-a depus pe 10 decembrie demisia din functia de presedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului.

Demisia lui Saftoiu a venit inaintea sedintei de plen reunit in care urma sa fie dezbatut si votat raportul de activitate al TVR.

Saftoiu a fost numit la sefia TVR in iulie anul trecut.

TVR a renuntat la peste 600 de angajati

TVR a renuntat la peste 600 de angajati

Televiziunea Romana a renuntat de la 1 februarie la 635 de angajati, urmand ca in companie sa ramana 2.450 de salariati. La acel moment pentru televiziunea publica lucrau 3.150 de oameni.

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) avea la momentul concedierii angajatilor o pierdere cumulata de circa 130 de milioane de euro, in timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publica la bugetul de stat erau in cuantum de 65 de milioane de euro.

In urma concedierilor colective, TVR a trebuit sa plateasca salarii compensatorii care au fost bugetate la 16,5 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro).

CNA a retras licenta OTV

CNA a retras licenta OTV

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a retras in ianuarie cu unanimitate de voturi, licenta audiovizuala a televiziunii OTV, si, astfel, postul controlat de Dan Diaconescu nu a mai avut posibilitatea sa emita.

Licenta OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasa la propunerea Laurei Georgescu, presedintele CNA

Canalul i-a fost retrasa licenta din cauza ca societatea Ocram Televiziune SRL, care detine canalul, nu a facut dovada platii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru incalcari ale legislatiei audiovizualului, in anii 2009, 2010, 2011 si 2012.

Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, "Licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: titularul nu depune la Consiliu, in termen de 6 luni de la data aplicarii unei amenzi, dovada achitarii acesteia".

Pro TV are un nou CEO

Pro TV are un nou CEO

Pro TV S.A, compania care detine Pro TV, cel mai mare urmarit canal de televiziune din Romania, l-a numit in functia de CEO pe lituanianul Aleksander Cesnavicius, el inlocuind-o de la 1 decembrie pe Anca Budinschi, cea care a condus businessul din septembrie anul trecut.

Astfel, Budinschi ocupa in prezent functia de director adjunct si director de programe, ocupandu-se cu preponderenta de partea creativa a businessului.

Cesnavicius are o experienta de peste 10 ani in televiziune, fiind pana de curand la conducerea celei mai mari companii de online din Lituania, tara sa natala. A lucrat de asemenea pentru grupul media scandinav MTG, cat si pentru RTL.

Mediafax Group renunta la versiunea tiparita ProSport si Pro TV Magazin. Instyle va fi inchisa

Mediafax Group renunta la versiunea tiparita ProSport si Pro TV Magazin. Instyle va fi inchisa

Mediafax Group, trustul de presa detinut de Adrian Sarbu, a renuntat in octombrie la versiunea tiparita a Pro TV Magazin, ghidul TV saptamanal editat de companie. Publicatia, lansata in decembrie 1996, la un an de la aparitia canalului Pro TV, a fost inchisa in contextul in care vanzarile de ziare si reviste continua sa scada, la fel si veniturile din publicitate ale acestora.

De asemenea, cotidianul Prosport apare din 9 decembrie pe print doar o data pe saptamana, lunea, ca supliment al Ziarului Financiar. In rest, ziarul ramane online. Prosport a fost lansat in 1997 si este unul dintre cele doua cotidiene de profil de pe piata locala, celalalt titlu fiind Gazeta Sporturilor.

Pe de alta parte, Mediafax Group, inchide si lunarul InStyle, numarul de decembrie fiind ultimul care va mai fi la vanzare, dupa ce contractul de licenta a expirat si nu va mai fi prelungit, a declarat pentru Paginademedia.ro, Orlando Nicoara, director general al Mediafax Group. Compania a preluat licenta inStyle in toamna lui 2011 de la Attica Media.

Radio Guerrilla a ramas fara licenta

Radio Guerrilla a ramas fara licenta

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis pe 20 septembrie sa retraga toate licentele audiovizuale ale Radio Guerrilla, detinute de Realitatea Media SA, ceea ce implica faptul ca postul de radio trebuie sa se inchida oficial.

CNA a luat aceasta decizie dupa ce Realitatea Media SA, o companie aflata in insolventa, a anuntat ca va vinde la licitatie licentele postului Radio Guerrilla.

Radio Guerrilla a avut in jur de 70.000 de ascultatori si o cota de 2,1% in Bucuresti, intre mai si august anul acesta, conform Asociatiei pentru Radio Audienta.

Postul de radio se afla pe locul al zecelea la nivelul capitalei, pe primele locuri aflandu-se Radio Zu, Kiss FM si Romania Actualitati.

http://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/154368/radio-guerrilla-se-inchide-cna-a-retras-licenta-postului-de-radio.html

Fondul de investitii Catalyst a cumparat 30% din Avocatnet.ro

Fondul de investitii Catalyst a cumparat 30% din Avocatnet.ro

Fondul de private equity Catalyst Romania, administrat de catre 3TS Capital Partners, a realizat prima sa investitie in Romania, prin achizitia a 30% din Avocatnet.ro, cel mai important cotidian juridic de pe piata locala.

Avocatnet.ro este o publicatie fondata in 2001 care intre timp a devenit cel mai important cotidian juridic de pe piata locala cu 853.726 de vizitatori unici in luna aprilie a acestui an (cei mai multi in categoria economic&financiar), conform Studiului de Audienta si Trafic pe Internet.

Compania de venture capital 3TS a investit in mai multe companii locale, printre care Internet Corp., publisherul Wall-Street.ro, Romprest sau Avangate.

Lansarea YouTube in Romania

Lansarea YouTube in Romania

Gigantul de internet Google a lansat pe 25 aprilie platforma de partajare de continut video YouTube Romani.

Principala schimbare pe care o va aduce iminenta intrare a YouTube in Romania o reprezinta “programul de parteneri”. Practic, incepand cu aceasta lansare, YouTube imparte o parte din banii generati de publicitate pe clipuri cu creatorii acestora.

“YouTube.ro va contribui la cresterea pietei de advertising din tara. Nu luam bani dintr-o parte pentru a ii duce in alta, ci cream noi resurse”, a spus Dan Bulucea, directorul general al Google Romania, in momentul lansarii platformei.