1 / 4

Dragos Stanca, managing partner Thinkdigital: Daca as fi ramas un vendor local, acum eram in insolventa

Daca as avea mintea de acum si am fi in 2002, cand ma ocupam de print si de online, as construi branduri foarte puternice pe nise clare si as incerca sa stau foarte bine pe pcioare pe acele nise. Ce lipseste pietei este relevanta intr-un mediu in care bugetele cresc serios, dar catre buzunarele unor jucatori globali. Ar trebui sa fie branduri putine, consolidate pe nise foarte clare, nu “n” site-uri si reviste pentru femei, “n” branduri de sport si de barbati.

Companiile ar trebui sa isi gandeasca strategia 360. De exemplu, un site de sport poate sa vanda echipament sportiv, sa vanda bilete pentru stadion. Orice jucator trebuie sa gandeasca intr-un context mai larg, niciun model de business sanatos nu sta intr-un singur produs, o singura sursa de venit. Cu cat sursele de venit sunt mai diversificate, cu atat e mai sanatos. Este nevoie de modele de business care sa gandeasca intregul ecosistem.

Uneori suntem neinformati, suntem concentati la lucrurile mici din fiecare zi si nu vedem the big picture.

Veniturile noastre au crescut, dar nu pentru ca crescut numarul de site-uri locale, ci datorita Facebook. De exemplu, fata de anul trecut am inregistrat o dublare a audientei pe site-urile locale, dar veniturile s-au majorat cu mai putin de 10%. Daca as fi ramas un vendor local, fara dealuri si tehnologie internationala, probabil eram in insolventa acum, pentru ca perioada de recuperare a banilor este destul de mare si nu ai cum sa mentii viabil acest model de brokeraj de publicitate. Dar ceea ce ni se intampla noua arata tendinta pe piata. Practic, cresc bugetele, dar nu pentru companiile locale.

Cred ca va urma o consolidare a pietei, fortat sau nu, si o polarizare. Vor fi cateva centre care vor produce continut de calitate si vor gasi modele de business pentru a supravietui.

Online-ul si internetul nu este o media, este un mediu de comunicare, un mediu de business, faceti e-commerce.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri