15 / 21

Cele mai longevive 20 de branduri romanesti

Locuitorii din preajma podgoriilor Murfatlar au si astazi ca ocupatie de baza cultivarea vitei de vie. Ei sunt insa continuatorii unei povesti vechi. Scythia Minor, denumirea antica a Dobrogei, era cunoscuta pentru cultivarea vitei de vie, vinul obtinut aici fiind unul dintre produsele care faceau obiectul schimburilor comerciale dintre populatia autohtona (tracii) si coloniile grecesti de pe malul Marii Negre. Marturii scrise despre traditia producerii vinului la Murfatlar au fost lasate si de faimosul poet latin Ovidius (43 i.C.17 d.C.), care a trait in cetatea Tomis, de pe malul Marii Negre, fiind exilat de imparatul roman Augustus. In 1907 au fost plantate in scop experimental soiuri de vita de vie precum Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat Ottonel si Folle Blanche, iar in 1936 au fost infiintate in zona primele plantatii viticole cu soiuri nobile vest europene. In 1955, a fost infiintata Intreprinderea de Stat Murfatlar, care a devenit in scurt timp liderul producatorilor romani de vin. Murfatlar este in prezent cea mai mare podgorie din Romania care apartine unui singur producator si este detinatorul a 160 de medalii la concursurile internationale de vinuri. Productia de struguri din acest an este estimata la circa 23.000 de tone.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri