Oriflame Romania: Online-ul, element important in comunicarea din 2009

Oriflame Romania: Online-ul, element important in comunicarea din 2009Monica Tatoiu, managing director Cosmetics Oriflame Romania (foto), a declarat, pentru Wall-Street, ca pentru 2009 bugetele de promovare vor creste proportional cu cresterea vanzarilor, structura lor modificandu-se prin alocarea sumelor catre publicitatea pe site-urile cu trafic mare. 95% din vanzarile companiei sunt realizate online, potrivit lui Tatoiu.

“Bugetul de marketing si publicitate va fi corelat mai bine cu modelele de evaluare ale impactului mesajului in valoarea vanzarii. Se va diminua alocarea pe canale conventionale in favoarea canalelor neconventionale”, spune Monica Tatoiu.

Daca in 2008 cea mai mare parte a bugetului de promovare al Cosmetics Oriflame Romania a fost impartita “in mod egal” de televiziune si revistele glossy, Tatoiu precizeaza ca in 2009 compania se va orienta in special spre publicitatea online “corelata cu comunicarea educativa, mai mult decat cea informativa”.

“Produsul de well-being pe care il vom lansa la inceputul lui 2009 se adreseaza unui public informat, educat pentru care lumea virtuala este principalul canal de informare. Comunicarea online este mult mai vie, mai directa, necesita mai mult dinamism si creativitate, trebuie mai bine personalizata dar beneficiile sunt pe masura”, declara Monica Tatoiu.

In ceea ce priveste posibilele efecte ale crizei financiare asupra bugetelor de marketing ale companiei, Tatoiu crede ca, in actualul context financiar, firmele au nevoie doar de “«lichiditati» de creativitate”.

“Asta inseamna sa «cumperi» oameni «+» pentru zile «-». In vremurile de criza nu se reduc decat «costurile» rele, cele bune trebuie sa creasca. Cotele de piata pierdute genereaza costuri mai mari pe termen lung pentru recuperare. Acum se cumpara cel mai iefin cote de piata!”, explica directorul general al Oriflame Romania.

De asemenea, Monica Tatoiu afirma ca investitiile companiei in 2009 se vor focaliza “spre oameni inteligenti si mintile lor agere. Mai ales catre oameni care stiu sa citeasca si inteleg ceea ce citesc. Pe acest segment de personal nu prea exista somaj in lume”.

Bugetul de marketing al P&G, concentrat pe comunicarea directa cu consumatorul

Bugetul de marketing al P&G, concentrat pe comunicarea directa cu consumatorulCu toate ca nu pot prevede cu certitudine care pe va impactul pe termen lung al crizei financiare globale, reprezentantii gigantului Procter&Gamble spun ca au implementat deja masuri de eficientizare a bugetului si a costurilor pe diverse arii-de la advertising la costuri administrative.

“Avem inceredere in strategia durabila a companiei pe termen lung si in capacitatea organizatiei P&G de a face fata unor astfel de perioade mai dificile. Bugetul de marketing si comunicare in 2009 va urmari concentrarea pe comunicarea directa cu consumatorul pentru a intelege cat mai bine nevoile acestuia”, a declarat, pentru Wall-Street, Ramona Brad, director relatii externe al P&G (foto).

Potrivit acesteia, strategia companiei urmeaza cateva directii strategice, printre care se numara aducerea pe fiecare dintre pietele in care activeaza a unor produse care sa vina in intampinarea nevoilor specifice ale consumatorilor, atentia pentru cost si productivitate sau accentul pus pe inovatie.

“Ca atare, criza financiara determina in fiecare piata o reevaluare a modului in care platforma de intelegere a consumatorilor si de comunicare este perfect adaptata nevoilor consumatorilor din acel moment. In ceea ce priveste inovatia exemple in acest sens sunt produsele compactate la detergenti (care au redus costurile de productie sau impactul pe mediu) sau dezvoltarea de tehnologii si produse din categoria detergenti/produse de spalat vase performante la temperaturi scazute (in asa fel incat consumul de energie sa fie mai redus)”, spune Ramona Brad.

Pe de alta parte, reprezentantul P&G afirma ca bugetele de promovare vor fi orientate atat spre canalele media traditionale, cat si spre “noile tendinte in comunicare”, Internet.

“Strategia noastra de comunicare ramane bazata pe aceleasi principii de evaluare permanenta a receptivitatiii consumatorului si de definire a planului de promovare in functie de aceasta. Mai mult ca oricand, insa, credem ca vor conta din ce in ce mai mult comunicarile care vor veni in contact cat mai direct cu consumatorul si suntem pregatiti sa investim in aceste canale”, declara Ramona Brad.

Chiar si in conditiile financiare actuale, actiunile P&G au avut o evolutie stabila pe parcursul acestui an si mai ales dupa declansarea crizei globale, potrivit directorului de relatii externe al companiei.

“Aceasta ne face sa nu intampinam dificultati in atragerea de fonduri. Stabilitatea financiara a unei companii depinde de abilitatea acestei companii de a avea o strategie pre-existenta durabila si bazata pe anumite elemente fundamentale. In perioade de turbulente economice, este important pentru o companie, mai ales pentru o companie care produce bunuri destinate uzului zilnic, sa vina in intampinarea nevoilor consumatorilor in acel moment, sa nu piarda acest contact si sa adapteze strategiile nevoilor diferite in aceste perioade. Aceste perioade de turbulente sunt si o proba a increderii consumatorilor in anumite brand-uri, incredere construita de-a lungul timpului sau nu”, afirma Brad.

Desi vanzarile P&G au urmat, in 2008, “un trend solid, conform asteptarilor”, Ramona Brad spune ca se observa o diminuare a cresterii pietei locale cu 7 pana la 10% fata de perioada similara a anului trecut, corelata cu scaderea prognozata a indicilor de crestere economica la nivelul tarii.

“Este dificil de estimat evolutia pe urmatoarele 6 luni. Ce credem ca este din nou foarte important este sa colaboram eficient cu toti partenerii nostri in asa fel incat solutia sa nu o reprezinte cresterea preturilor pentru consumatori. Ce putem spune este ca, de-a lungul ultimilor 3 ani, am avut o politica de preturi pentru produsele noastre care s-au situat mult in urma ratei inflatiei. Aceasta arata preocuparea companiei pentru a nu translata presiunea costurilor crescande cu materiile prime si transportul (datorate cresterii pretului petrolului) din ultimii ani pe consumator si portofelul lui”, explica Brad.

Investitiile in publicitatea cu difuzare media, de sute de mil. de euro in 2007

Investitiile in publicitatea cu difuzare media, de sute de mil. de euro in 2007Potrivit unor specialisti in media planning ai agentiilor de media Starlink, Starcom si Media Investment, investitiile publicitarilor in difuzare media in 2007 s-au situat intre 450 si 750 milioane de euro, iar cele mai mari investitii au fost in televiziune.

Agentia de media Starcom, care face parte din grupul Leo Burnett Romania, a estimat ca in 2007 piata de media a fost de 450 de milioane de euro, care a fost impartita in 285 de milione de euro alocati televiziunii, 79 de milioane de euro alocati presei scrise, 40 de milioane de euro alocati pentru OOH, 30 de milioane de euro pentru radio, 9 milioane de euro pentru Internet, 2 milioane de euro pentru cinema si 4,5 milioane de euro pentru publicitate indoor.

Pe de alta parte, agentia de media Media Investment, parte din cel mai mare grup de publicitate autohton independent The Group, a estimat ca in 2007 investitiile nete in media au fost de aproximativ 540 de milioane de euro, iar 60% din bugete au mers catre TV, 24% catre presa scrisa, 7,5% radio, 7,5% outdoor si 1% Internet.

In ceea ce priveste investitiile publicitarilor in piata de media in 2008, Roxana Craciun, media manager Bigger Group, este de parere ca acestea vor creste cu peste 60% fata de 2007, iar piata de OOH va cunoaste o crestere mai ales sub aspectul cercetarii.

De asemenea, agentia de media Starcom a estimat ca valoarea investitiilor media in 2008 va fi de 560 de milioane de euro, bani care se vor imparti pe TV (355 mil. euro), presa scrisa (93 mil. euro), OOH (50 mil. euro), radio (36,5 mil. euro), Internet (15,5 mil. euro), cinema (2,5 mil. euro) si indoor (6,5 mil. euro).