1 / 4

Cartile, jumatate din businessul de 75 de mil. euro

“Sa nu ne duca cineva grija ca nu avem profit. Nimeni, inclusiv actionarul majoritar, nu ar investi pentru a ajunge la asemenea dimensiuni cu holdingul daca nu vedea lumina. Suntem mai bine decat ne asteptam, cu toata criza”, a declarat pentru Wall-Street Razvan Corneteanu (foto), presedinte si director executiv al Adevarul Holding.

Veniturile pentru anul fiscal 2009-2010 care se va termina la 31 martie sunt in jurul valorii de 75 de milioane de euro, iar pentru anul fiscal urmator managerul grupului de presa detinut de Dinu Patriciu estimeaza un avans al cifrei de afaceri cu 20%, pana la 90-100 de milioane de euro.

In anul calendaristic 2008, Adevarul Holding a avut afaceri de 27,1 milioane de euro si pierderi de 13,1 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

Desi evita sa declare felia din cifra de afaceri detinuta, pe de o parte de vanzarile de ziare, reviste, carti si, pe de alta parte, din publicitate, Corneteanu afirma ca aproximativ jumatate din veniturile pe 2009, dar si cele asteptate pentru acest an sunt generate de carti.

De altfel, de astazi timp de 26 de saptamani editia de vineri a ziarului Adevarul se va distribui impreuna cu ghidurile turistice “National Geographic” .

Cu toate ca din noiembrie 2008, de cand cotidianul quality este insotit de diferite genuri de carti, vanzarile medii per aparitie ale publicatiei au crescut cu aproape 100.000 de exemplare vandute, managerul companiei de publishing spune ca saltul nu se datoreaza doar cartilor, iar suplimentele au rolul de a atrage atentia catre continutul ziarului.

“Vin unii si spun ca am ajuns la aceste vanzari datorita cartilor, dar noi am investit constant din toamna lui 2006 in produs. Sigur insa ca ne-am folosit de carti pentru a suna clopoteii asupra ziarului pe care il avem”, explica Corneteanu.

De la lansarea colectiei “100 de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca” in noiembrie 2008, cotidianul si-a crescut numarul de copii vandute de la 56.140 la 160.000 de ziare vandute in medie pe luna in decembrie 2009, conform datelor Biroului Roman de Audit al Tirajelor (BRAT).

In urmatoarea perioada vor fi lansate noi colectii, toate planurile pentru 2010 fiind deja finalizate, insa oficialul Adevarul nu a dezvaluit temele acestora din cauza concurentei.

“Bugetul de investitii este mai mic decat incasarile. Castigam foarte multi bani din aceste lucruri si daca vorbim de milioane investite este vorba si de mai multe milioane castigate. In carti investim mult. Pentru a ajunge la 20 de milioane de carti vandute trebuie sa tiparesti in jur de 24 de milioane si investitia este de cateva zeci de milioane de euro”, a adaugat Corneteanu.

Tot pentru dezvoltarea acestui business, grupul a deschis sapte librarii in diferite orase mari din tara si urmeaza sa mai deschida inca zece, dintre care sapte-opt in acest an. Pe de alta parte, compania a investit aproape jumatate de milion de euro in zece librarii volante care circula prin marile orase.

Cu toate ca adesea a fost cataloga tca o persoana care nu crede foarte mult in potentialul internetului, Corneteanu afirma ca trustul pe care il conduce investeste masiv in dezvoltarea online (cateva zeci de procente, daca nu se iau in considerare investiile in carti), iar 10% dintre cei circa 1.000 de jurnalisti din Adevarul Holding apartin diviziei online. Companiile din trust numara in jur de 1.500-1.600 de angajati.

Insa seful grupului de presa afirma ca reticenta catre online este cauzata de faptul ca veniturile nu sunt pe masura asteptarilor si nu vor ajunge prea curand la nivelul celor generate de print.

“Cifrele sunt intre 5-7% din incasarile pe presa si intervine socul si discrepanta pentru un proprietar. Nu inseamna ca nu investim puternic in internet, dar de aici si a spune ca in SUA si Marea Britanie veniturile din internet le depasesc pe cele din print si vom ajunge si noi acolo este drama lunga. Am intrebat daca a calculat cineva cate miliarde de clickuri ar trebui sa produca internetul din Romania ca sa ajunga la jumatate din cat produce presa. Cred ca un numar nerozonabil de clickuri pe care nu le va produce in urmatorii in cinci ani. Piata online va creste, dar mi-e teama ca nu va ajunge nici la jumatatea veniturilor din presa scrisa la finalul celor trei ani si jumtate care au mai ramas”, afirma Corneteanu.

In urma cu doi ani, presedintele Adevarul Holding declara pentru cotidianul Business Standard ca veniturile din internet nu vor ajunge nici in cinci ani la jumatate din cele ale presei scrise.

In ceea ce priveste evolutia pietei de publicitate pe segmentul print, el estimeaza ca in 2010 investitiile se vor mentine la nivelul lui 2009.

Corneteanu spune ca anul trecut investitiile in presa tiparita au fost mai mari decat cele 40 de milioane de euro evaluate de agentia Initiative Media, insa nu a oferit date suplimentare.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri