1 / 4

Fonduri de minimum 7 milioane de dolari pe an

Mai sunt doua saptamani din perioada de inscrieri pentru programul Orizonturi Deschise al Fundatiei Dinu Patriciu si dosarele curg. De curand, fundatia a organizat si primul sau Forum al Educatiei, gandit pentru a genera dezbateri intre jucatori din sistemul de invatamant. E o perioada aglomerata, insa proiectele noi fac parte din obiectivul fundatiei, spune Tincuta Baltag, 32 de ani, director general.

Conduce fundatia inca de la infiintare, in 2007. Lucrase in Rompetrol incepand cu anul 2000, mai intai in departamentul de comunicare interna pe proiecte de responsabilitate sociala, iar apoi ca asistenta personala a lui Dinu Patriciu. "Il stresam mereu cu tot felul de cereri care ajungeau la departamentul nostru, care solicitau fonduri pentru educatie, pentru copii, pentru operatii. Si atunci cand domnul Patriciu a decis sa-si infiinteze propria fundatie si sa investeasca serios in asta, mi-a propus mie acest job", povesteste ea.

In 2007 au lansat primul proiect, Inventeaza-ti Viitorul, pentru elevi si studenti care provin din familii sarace. Programul functioneaza si acum, oferind 5000 de burse in valoare de 200 de lei pe luna pentru elevi de liceu si 500 de burse in valoare de 300 de lei pe luna pentru studenti. Treptat, s-au adaugat noi programe pentru masteranzi si profesori, de finantare a scolilor, de integrare a studentilor din strainatate in campul muncii etc. In prezent, fundatia deruleaza 7 programe nationale si are peste 5.600 de bursieri.

ONG-ul functioneaza pe baza unui endowment in valoare de 100 milioane dolari, pe care Dinu Patriciu l-a plasat in 2006 intr-un fond de investitii. Fondul ruleaza banii si ii investeste in diverse instrumente financiare, precum actiuni, obligatiuni sau imobile. Dobanda produsa de acestea reprezinta bugetul anual al fundatiei. Insa bugetul nu poate sa fie niciodata mai mic de 7 milioane de dolari, aceasta fiind marja minima fixata.

"Asta ne da un extraordinar de mare avantaj pentru ca putem sa gandim proiecte pe termen lung", spune sefa fundatiei. "Atunci cand nu iti e teama ca la anul n-o sa mai ai bani, poti sa gandesti strategic, la efectul sustenabil al proiectelor tale, la durabilitate, monitorizare. Asta e un lucru de care nu beneficiaza alte ONG-uri".

In functie de bugetul fixat la sfarsitul fiecarui an, ea stabileste o strategie generala pentru anul urmator. De obicei, este completata pe parcurs, pe masura ce apar noi oportunitati de proiecte. Chiar daca are programe stricte de inscrieri, fundatia primeste si onoreaza cereri de sprijin si in afara acestora, atunci cand considera ca respectivul caz are mare nevoie de ajutor.

Daca pe finalul anului mai raman fonduri se suplimenteaza numarul de burse, insa cel mai adesea fundatia finanteaza alte ONG-uri care au proiecte in domeniul educatiei si care nu dispun de fonduri suficiente. "Cautam activ astfel de organizatii care sa fie serioase, sa fi dat dovada ca au investit bine banii pana atunci, sa aiba rapoarte anuale. Si le finantam, e ca si cum am externaliza proiectele pe care nu le putem duce la indeplinire", explica Baltag. In opinia sa, intre ONG-uri nu exista concurenta. Fundatia Dinu Patriciu acorda, prin programul Inventeaza-ti Viitorul, 5500 de burse pentru liceeni si studenti, insa cererile sunt de peste 20.000. "Aproape toti ar merita bursa pentru ca sunt copii cu rezultate foarte bune, au mijloace materiale precare si daca s-ar putea gasi alte ONG-uri care sa-i poata sustine ar fi extraordinar".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri