Gandul

GandulDe la inceputul anului pana acum, statul a imprumutat peste 11 miliarde de euro de la banci, FMI, CE sau de la investitorii straini. Oficialii guvernamentali sustin ca nu exista alta solutie atat timp cat statul cheltuieste mai mult decat incaseaza, scrie azi cotidianul Gandul pe prima pagina.

Statul roman imprumuta doua milioane de euro in fiecare ora pentru a putea plati la timp pensiile si salariile bugetarilor dar si pentru a achita imprumuturile mai vechi. De la inceputul acestui an pana acum, Romania a imprumutat, de la banci, FMI sau de la Comisia Europeana, 11 miliarde de euro, adica aproape 50 de milioane de euro pe zi, respectiv doua milioane de euro in fiecare ora, din zi si din noapte.

Adevarul

AdevarulAdevarul scrie pe prima pagina ca 20 de formatori de opinie si oameni influenti din mass-media romaneasca au plecat in Noua Zeelanda la invitatia companiei Rosia Montana Gold Corporation. Jurnalistii Robert Turcescu, Emil Hurezeanu si Mihai Tatulici au acceptat de la controversata companie o excursie ce costa aproximativ 10.000 de euro de persoana.

La sfarsitul saptamanii trecute, 20 de formatori de opinie si sefi din presa romaneasca au luat drumul ­Noii Zeelande la invitatia Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), companie care incearca de ani buni sa inceapa sapaturile in mina de aur de la Rosia Montana.

Romania Libera

Romania LiberaRomania Libera face o analiza despre cum a scos mafia asiatica 600 milioane de dolari din Romania. Investigarea activitatii unor grupari asiatice care opereaza in complexul Dragonul Rosu scoate la iveala un sistem similar celui mafiot. Procurorii au stabilit ca unii dintre liderii retelei aveau conexiuni la varful grupului de firme Niro, controlat de Dumitru Nicolae.

Primele rezultate ale unei anchete derulate de procurorii Directiei pentru Investigarea Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) pun in lumina miza uriasa care se ascunde sub unele standuri din Dragonul Rosu: aproape 600 milioane dolari, bani care au fost scosi din Romania numai in ultimii patru ani prin tranzactii vamale frauduloase si spalare de bani. Romania Libera a documentat cine sunt personajele-cheie ale acestor operatiuni si cum anume se deruleaza acestea.

Evenimentul Zilei

Evenimentul ZileiCotidianul Evenimentul Zilei analizeaza astazi de ce s-a certat Ponta cu Geoana. Puterea mogulilor in partid, alianta cu PNL, proiectul suspendarii lui Basescu si intrarea la guvernare acestea au fost mizele confruntarii dintre fostul si actualul presedinte al PSD.

Sa-l atace frontal pe Traian Basescu? Umar la umar cu PNL si mogulii sa-l suspende si sa-i smulga puterea din maini? Sau sa astepte erodarea PDL si consolidarea imaginii PSD, astfel incat sa castige detasat alegerile din 2012? Drumul pe care urma sa fie impins PSD a fost miza conflictului deschis dintre actualul presedinte al PSD, Victor Ponta, si fostul lider, Mircea Geoana.

Financiarul

FinanciarulCurtea de Conturi cumpara superlaptopuri de trei ori mai scumpe decat pretul pietei, scrie azi pe prima pagina publicatia de business Financiarul.

Achizitia nu ofera insa siguranta in activitatea de control. Un laptop costa 1.550 de euro iar posesorul se poate lauda cu caracteristici dintre cele mai avansate

Achizitia unui lot de laptopuri arunca o lumina proasta asupra Curtii de Conturi, organismul de control cu cea mai mare putere in stat, institutie care, practic, nu poate fi controlata decat politic. Cum­pararea celor 80 de laptopuri ridica nume­roa­se semne de intrebare, pornind de la pretul exagerat de mare pana la caracteristicile tehnice solicitate care nu au legatura cu activitatea de control sau audit, ci duc cu gandul la un laptop de „fite”.