Julian Assange, Robin Hood-ul hackingului

Julian Assange, Robin Hood-ul hackinguluiAdmirat sau hulit, Julian Assange, fondatorul unei organizatii care are ca scop divulgarea unor informatii secrete de importanta globala, pare a fi profetul unei noi ere, in care primeaza transparenta involuntara. Prin WikiLeaks, el isi propune sa transforme capitalismul, sa il faca mai liber si mai etic.

Cand a inceput sa se vorbeasca tot mai mult de WikiLeaks si, totodata, cand au aparut din ce in ce mai multe documente secrete, despre Assange se spunea ca este un fost hacker. Titulatura acordata de presa i se pare insa putin enervanta acestuia, deoarece chiar daca el a fost, intr-adevar, co-autorul unei carti cu tema ce inseamna sa fii hacker, "asta se intampla in urma cu 20 de ani".

"A devenit foarte enervant sa vad ca inca sunt numit hacker. Nu imi e rusine de acest lucru, ba chiar ma simt mandru. Insa inteleg motivele pentru care presa din ziua de astazi imi spune astfel. Am lansat printre primele companii furnizoare de servicii de Internet, Suburbia. Asta se intampla in 1993, in Australia", povesteste acesta intr-un interviu acordat revistei Forbes, aparut pe data de 29 noiembrie anul curent. "Conceptul de hacker a fost foarte valoros pentru mine", a adaugat el.

Dupa lansarea Suburbia, el a devenit editor si, ocazional, s-a remarcat si ca jurnalist, dupa cum marturiseste. Cum a inceput sa dezvolte strategia siteului care furnizeaza informatii secrete?

In 1993, cand a fondat Suburbia, el era constient de faptul ca este foarte important ca oamenii sa aiba acces la informatii. "Eram, practic, imprimanta electronica a companiilor sau indivizilor care doreau sa publice anumite informatii din interior si nu numai."

Cu WikiLeaks, acesta a incercat sa creeze un sistem care sa rezolve problema cenzurii presei si a reglementatorilor din intreaga lume, dupa cum arata publicatia Time.

Supranumit "Robin Hood-ul hackingului", Julian Assange se pare ca nu sta mai mult de doua zile in acelasi loc. Totusi, potrivit acestuia, exista un sambure de adevar in ceea ce se spune despre persoana sa: ca si corespondentii de razboi care calatoresc in diferite tari, si el face acelasi lucru. "Merg in diverse state, unde avem suport si unde trebuie sa urmarim anumite piste pentru documentele pe care le publicam. Liderul unei organizatii se ocupa, de obicei, de chestiuni de logistica, iar eu nu fac exceptie", explica el.

Desi WikiLeaks are mai multe unitati de baza in diverse locuri, exista patru unde Assange se simte in siguranta, deoarece acolo organizatia beneficiaza de suport politic puternic.

Chiar daca o multime de publicatii l-au descris ca fiind pacifist, el se declara o persoana combativa si admite, desi nu este de acord cu razboiul, ca, daca o tara inconjurata de alte state nu dispune de armata sau de o institutie care sa asigure securitatea nationala, gruparile vecine pot profita de aceasta oportunitate si pot prelua controlul asupra teritoriului respectiv.

Sursa foto: http://www.facebook.com/#!/pages/Julian-Assange/339976537931

Cum a fondat WikiLeaks?

Cum a fondat WikiLeaks?"Printr-un mix de personalitate, anumite talente avute si pentru ca am avut aceasta oportunitate. Din punct de vedere al personalitatii mele, pot spune ca imi place sa protejez victime si ca nu ma dau in laturi de la <<batalii intelectuale>>. In ceea ce priveste calificarile mele, am devenit interesat de criptografie (scriere secreta cu ajutorul unui cod de semne conventionale) cu ceva vreme in urma si, drept urmare, am devenit inginer in domeniu. Si am fondat una dintre primele companii furnizoare de servicii Internet (ISP) din Australia. Iar acest mix de calitati, ca sa spun asa, s-au dovedit a fi ingredientele necesare pentru WikiLeaks si ceea ce isi propune sa faca organizatia", a explicat omul care a alertat Statele Unite prin documentele confidentiale facute publice.

Intrebat daca se considera un sustinator al pietei libere, Julian Assange a raspuns, pentru Forbes, ca are diverse pareri despre capitalism, dar ca, fara indoiala, iubeste pietele libere. Dat fiind ca a locuit si lucrat in multe tari, el sustine ca a avut ocazia sa vada o vibratie puternica in sectorul telecom malaezian, comparativ cu cel din Statele Unite, spre exemplu.

Totodata, acesta a declarat si ca nu este corect ca cineva sa il catalogheze sau sa il includa intr-o anumita tabara filosofica sau economica, intrucat a avut sansa sa invete din mai multe surse.

"Eu sunt liberal, insa am suficienta experienta in politica si istorie ca sa inteleg ca o piata libera sfarseste prin a fi una care exercita monopol, daca nu este fortata sa ramana libera", arata el.

Julian Assange pare a fi prezent si in social media, avand conturi pe trei dintre cele mai cunoscute retele sociale, Facebook, Twitter si LinkedIn.

Pe pagina sa de Facebook nu apare nici o informatie personala si nimic postat. In schimb, Assange a incarcat o fotografie de a sa pe Facebook si are peste 8.900 fani. Pe LinkedIn, la o cautare a numelui sau aflam ca acesta este "leaker" (informator), iar daca accesam pagina sa de Twitter, putem observa ca are 1.779 de followeri si ca urmareste 43 de persoane care au, de asemenea, conturi pe pagina respectiva, printre care Barack Obama, Michelle Obama, Sarah Palin sau Joe Bidan.

Despre WikiLeaks

Despre WikiLeaksConform Wikipedia, organizatia lui Julian Assange este una internationala, de media, non-profit, care publica documente secrete de la persoane a caror identitate este confidentiala. WikiLeaks a fost lansat in 2006 si face parte din trustul Sunshine Press. La un an de la lansare, siteul avea o baza de date care ajunsese la 1,2 milioane de documente.

Organizatia s-a autodescris ca fiind una fondata de disidenti chinezi, precum si de jurnalisti, matematicieni si start-up-uri din domeniul IT&C din Statele Unite, Taiwan, Europa, Australia si Africa de Sud. Potrivit Wikipedia, echipa WikiLeaks ar fi formata din cinci persoane care lucreaza full-time si circa 800 de colaboratori. Nici o persoana din echipa nu este recompensata din punct de vedere material.

In plus, nu exista nici un sediu central al organizatiei, iar cheltuielile anuale, in principal cele de intretinere a serverelor si de birocratie, ating 200.000 euro, dar ar ajunge la 600.000 euro daca cei care lucreaza pentru WikiLeaks ar fi platiti pentru serviciile prestate.

Singura sursa de venit a organizatiei o reprezinta donatiile (Associated Press, The Los Angeles Times si National Newspaper Publishers Association cheltuiesc sute de mii de dolari pentru a asigura suportul legal al WikiLeaks), insa se urmareste ca, in curand, sa se introduca un sistem de plata care sa ofere acces la viitoarele documente secrete.

Sursa foto: http://karadeniz-press.ro/kara/pentagonul-sub-amenintarea-wikileaks/