1 / 4

Julian Assange, Robin Hood-ul hackingului

Admirat sau hulit, Julian Assange, fondatorul unei organizatii care are ca scop divulgarea unor informatii secrete de importanta globala, pare a fi profetul unei noi ere, in care primeaza transparenta involuntara. Prin WikiLeaks, el isi propune sa transforme capitalismul, sa il faca mai liber si mai etic.

Cand a inceput sa se vorbeasca tot mai mult de WikiLeaks si, totodata, cand au aparut din ce in ce mai multe documente secrete, despre Assange se spunea ca este un fost hacker. Titulatura acordata de presa i se pare insa putin enervanta acestuia, deoarece chiar daca el a fost, intr-adevar, co-autorul unei carti cu tema ce inseamna sa fii hacker, "asta se intampla in urma cu 20 de ani".

"A devenit foarte enervant sa vad ca inca sunt numit hacker. Nu imi e rusine de acest lucru, ba chiar ma simt mandru. Insa inteleg motivele pentru care presa din ziua de astazi imi spune astfel. Am lansat printre primele companii furnizoare de servicii de Internet, Suburbia. Asta se intampla in 1993, in Australia", povesteste acesta intr-un interviu acordat revistei Forbes, aparut pe data de 29 noiembrie anul curent. "Conceptul de hacker a fost foarte valoros pentru mine", a adaugat el.

Dupa lansarea Suburbia, el a devenit editor si, ocazional, s-a remarcat si ca jurnalist, dupa cum marturiseste. Cum a inceput sa dezvolte strategia siteului care furnizeaza informatii secrete?

In 1993, cand a fondat Suburbia, el era constient de faptul ca este foarte important ca oamenii sa aiba acces la informatii. "Eram, practic, imprimanta electronica a companiilor sau indivizilor care doreau sa publice anumite informatii din interior si nu numai."

Cu WikiLeaks, acesta a incercat sa creeze un sistem care sa rezolve problema cenzurii presei si a reglementatorilor din intreaga lume, dupa cum arata publicatia Time.

Supranumit "Robin Hood-ul hackingului", Julian Assange se pare ca nu sta mai mult de doua zile in acelasi loc. Totusi, potrivit acestuia, exista un sambure de adevar in ceea ce se spune despre persoana sa: ca si corespondentii de razboi care calatoresc in diferite tari, si el face acelasi lucru. "Merg in diverse state, unde avem suport si unde trebuie sa urmarim anumite piste pentru documentele pe care le publicam. Liderul unei organizatii se ocupa, de obicei, de chestiuni de logistica, iar eu nu fac exceptie", explica el.

Desi WikiLeaks are mai multe unitati de baza in diverse locuri, exista patru unde Assange se simte in siguranta, deoarece acolo organizatia beneficiaza de suport politic puternic.

Chiar daca o multime de publicatii l-au descris ca fiind pacifist, el se declara o persoana combativa si admite, desi nu este de acord cu razboiul, ca, daca o tara inconjurata de alte state nu dispune de armata sau de o institutie care sa asigure securitatea nationala, gruparile vecine pot profita de aceasta oportunitate si pot prelua controlul asupra teritoriului respectiv.

Sursa foto: http://www.facebook.com/#!/pages/Julian-Assange/339976537931

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri