1 / 4

De ce sa investesti intr-un fond pe indice

In teorie, fondurile pe indici se impart in doua categorii: Exchange Traded Funds (ETF) si fondurile mutuale, administrate de un SAI.

„Mecanismul investitiei intr-un fond pe indici este acelasi ca si la orice alt fond de investitii, din punct de vedere al investitorului”, a explicat Rares Sofariu (foto), manager de portofoliu la fonduripeindici.ro.

Strategia investitionala a fiecarui fond este descrisa in documentul de emisiune a fiecaruia. Scopul fiecarui fond este de a depasi performanta indicelui pe care il reproduce.

Astfel, un avantaj important este faptul ca se plaseaza capitalul inj piete de capital dezvoltate, cu traditie, cu un management al riscului fiabil.

In cazul Fonduripeindici.ro, doar o parte din capital este investit la Bursa de Valori Bucuresti, resursele financiare mergand spre piete mari.

„Fondurile investesc in valorile mobiliare din componenta indicelui la care se raporteaza fondul, sau care au ca activ suport respectivul indice de baza sau emitenti din componenta acestuia. Deciziile investitionale si alegerea momentului de a intra in piata pe un anumit produs, se face dupa o atenta analiza asupra produsului si a factorilor care pot influenta. Momentul de intrare respectiv exit pe un produs se face cu acordul si analiza tuturor managerilor”, a explicat Sofariu.

In portofoliile SAI-urilor din Romania se gasesc patru fonduri pe indici, trei administrate de Certinvest si unul de BT Asset Management.

Aceste fonduri reproduc structura indicelui urmarit, oferind randamentul indicelui.

„Noi reproducem indicele, folosindu-ne de actiunile, ETF-urile, CDF-urile din indicele respectiv, cu scopul de a ii depasi performanta”, explica Sofariu.

Fondurile tematice oferite de companie genereaza o siguranta a investitorilor si o stabilire concreta a asteptarilor.

Insa, managerul de portofoliu spune ca un dezavantaj poate fi faptul ca este un proiect la inceput de drum si provocarea cea mai mare este de a castiga increderea investitorilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri