E mai bine sa ai conturi la doua firme diferite

E mai bine sa ai conturi la doua firme diferiteChiar daca initial poate parea costisitor, tranzactionarea prin cel putin doua firme de brokeraj ofera numeroase beneficii. O firma de intermediere nu are niciun interes sa imparta rulajul facut de un anumit client cu un alt competitor din piata, asa ca nu poate recomanda o astfel de strategie. Nimic nu impiedica insa clientul sa apeleze la serviciile unei alte societati de intermediere.

“Cel mai bine este sa ai doua conturi, la doua firme diferite. Primul asistat de un broker, iar al doilea la o firma de brokeraj care ofera cele mai mici comisioane din piata pentru tranzactionarea online. Pe primul faci tranzactii doar cat sa poti mentine serviciile brokerului clasic, nimic mai mult. Pe al doilea, cel online, se vor face insa majoritatea tranzactiilor. In felul acesta beneficiezi de eventualele sfaturi ale unui broker, insa te folosesti de ele pentru a face schimburile de pe al doilea cont”, spune Marian Mihaila, investitor pe Bursa de la Bucuresti (BVB).

Cel mai probabil insa brokerul nu va fi multumit de faptul ca sfaturile sale sunt folosite pentru a genera comisioane pe un alt cont, asa ca o astfel de strategie este bine sa fie aplicata fara a mai anunta brokerul.

SFAT UTIL: tarifele pentru mentinerea in paralel a unui cont online si a unuia asistat de broker nu se justifica daca investitorul in cauza nu obisnuieste sa tranzactioneze aproape zilnic.

Cum comentati? Care sunt lectiile invatate din experienta dumneavoastra in piata de capital?

Nu este chiar atat de greu sa bati performanta unui fond de investitii

Nu este chiar atat de greu sa bati performanta unui fond de investitiiIn teorie, persoanele care vor sa profite de randamentele peste medie ale bursei, dar care nu dispun de prea mult timp, au toate motivele pentru a-si lasa banii pe mana unor experti care ii vor investi in actiunile pe care ei le considera potrivite. Ce se intampla insa cand nici acestia nu reusesc sa aduca castigurile sperate de clienti ?

O buna parte din fondurile de investitii pe actiuni nu performeaza atunci cand se trage linie la sfarsit de an, cel putin nu in comparatie cu performanta generala a pietei. Niciun administrator de fonduri nu se va “lauda” insa investitorilor cu fondurile care au inregistrat cresteri sub cele ale principalilor indici ai bursei, sau care chiar au inregistrat scaderi.

Anul trecut de exemplu, BET, indicele celor mai lichide zece actiuni de pe BVB, a urcat cu 12,3%. Doar trei fonduri de actiuni au reusit sa ofere randamente peste aceasta valoare, maximul ajungand la 18,2%, in vreme ce minimul a fost de 12,6%. Practic, un investitor ar fi putut sa bata performantele a mai bine de jumatate din administratorii de fonduri din piata, cumparand la inceputul anului actiuni in cadrul companiilor din BET, folosind o pondere similara celei a indicelui.

“O parte din banii pe care ii joc pe bursa ii tin doar pentru investitii mai mari de un an. Initial i-am bagat in fonduri de actiuni dar mi-am dat seama ca acele comisioane de subscriere, de administrare si chiar de rascumparare inainte de termen, stergeau o buna parte din randament. Acum cand vreau sa am niste bani investiti pe termen lung, pur si simplu cumpar actiuni la companii lichide si sigure, platesc un comision mult mai mic brokerului si macar stiu ca daca pierd, pierd pe mana mea”, spune Daniel Badoiu, investitor pe bursa din anul 2005.

Cum comentati? Care sunt lectiile invatate din experienta dumneavoastra in piata de capital?


Aproape orice comision este negociabil

Aproape orice comision este negociabilDesi toate firmele de brokeraj au afisate comisioane standard aplicabile unor rulaje lunare de pana in cateva sute de mii de lei, multe dintre acestea accepta negocierea tarifelor mai ales in cazul clientilor fideli.

“Nu exista lucru care sa nu fie negociabil cu brokerul. De multe ori obisnuiesc sa fac schimburi intra-day, dar sumele pe care le rulez nu se incadreaza in limita ceruta de firma pentru a putea beneficia de un comision negociat. La un moment dat am vrut sa inchid contul pentru ca gasisem o firma ce avea comisioane mai mici. Abia atunci brokerul mi-a oferit un discount la comisioane, de care beneficiez si acum, un an mai tarziu. Atat timp cat nu esti client de o saptamana, tot ce trebuie sa faci este sa ceri discount-ul”, spune Mihaila.

Comisioanele standard aplicate pentru conturile asistate de brokeri pleaca de la aproximativ 0,4% din valoare tranzactiei si, in cazul sumelor foarte mici investite, trec de 1%.

Exista insa si firme de brokeraj care au renuntat sa afiseze o grila de comisioane pentru conturile asistate, limitandu-se la a mentiona ca acestea sunt negociabile in functie de suma investita si numarul tranzactiilor efectuate in timp.

Nu toata lumea are nevoie de un broker

Nu toata lumea are nevoie de un brokerDesi este preferabil ca investitorii care nu sunt familiarizati cu bursa sa tranzactioneze initial pe un cont asistat de un broker, cateva minime cunostinte economice ii pot scuti pe acestia de plata unor comisioane mai mari, in comparatie cu cele online.

“Nu cred ca sunt multe persoane in piata care au nevoie de broker pentru a-i explica diferenta dintre o stire pozitiva si una negativa pentru o companie. Dupa cateva luni pe bursa, cred ca majoritatea investitorilor care au indeajuns de mult timp isi pot face singuri propriile mini analize, sau in anumite cazuri le pot citi direct din presa. De exemplu acum, in perioada dividendelor, atata timp cat urmaresc bursa, nu am nevoie sa platesc comision suplimentar pentru ca cineva sa ma sune sa imi spuna ca firma X ofera un dividend foarte bun si e cazul sa cumpar”, a declarat Badoiu.

Acesta a mai adaugat ca rapoartele de analiza pentru principalii emitenti, dar si notele intra-day ale firmei de brokeraj, sunt printre principalele materiale pe care le are in vedere atunci cand tranzactioneaza pe bursa.

Ponturile pe gratis nu sunt neaparat si bune

Pe orice bursa vor exista atat persoane care castiga, dar mai ales persoane care pierd. Pentru investitori este bine ca orice sfat primit de la broker sa fie privit cu scepticism, nu din cauza ca acesta ar fi neaparat rau intentionat, ci mai ales pentru ca meseria de broker este, in fond, una de vanzari.

“Nu o data mi s-a intamplat sa mi se recomande sa cumpar o anumita actiune, motivele plecand de la lucruri generale, precum perspectivele bune din sector, pana la lucruri mai punctuale. Dar cand imediat apoi in piata vezi un ordin mare de vanzare, urmat de multe ordine marunte venite doar ca sa sustina un pret acceptabil pentru vanzator, mi se pare evident ca brokerul a facut pe placul unui jucator mare, convingand clienti mai mici sa fie contrapartea de care avea nevoie”, a declarat Mihaila.

Acesta mai adaugat ca pune sub semnul intrebarii orice pont venit din partea brokerului, chiar daca a lucrat cu acesta de mai bine de doi ani:

“Are firma de brokeraj investitii directe in cadrul acelei companii ? Dar fondurile de investitii ale firmei de brokeraj ? Este respectiva companie acoperita in rapoartele de analiza ale firmei de brokeraj sau pontul respectiv vine doar ca o “stralucire” de moment a brokerului ? Si mai ales, cate ponturi bune mi-a oferit pana acum respectivul broker ?”, a concluzionat Mihaila.