De ce nu mai scad dobanzile la credite

De ce nu mai scad dobanzile la crediteDobanzile la creditele in lei sau euro nu au mai scazut in primele trei luni din 2011 absolut deloc, ci, dimpotriva, s-au majorat cu cateva procente, desi cererea pentru imprumuturi este tot anemica. Evolutia dobanzilor la credite a fost influentata in ultimii ani de factori macroeconomici, de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei sau de strategiile bancilor comerciale.

De ce nu mai scad dobanzile la credite? Economistii sustin ca vremea reducerilor de dobanda a trecut, dar subliniaza si ca, de mai multi ani, canalul de transmisie a dobanzilor in piata nu functioneaza corect, iar banca centrala are o parte din vina.

O prima explicatie este ca ciclul de reducere a dobanzilor a fost deja depasit, atat pe plan local, cat mai ales in Europa, unde deja se incepe un ciclu de crestere a dobanzilor, sustine Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica. El sustine ca dobanzile la creditele de pe piata locala trebuiau sa scada mai mult acum un an, inainte de majorarea cotei TVA la 24%. Acum, cand redresarea economica este asteptata si in Romania, este mai greu ca dobanzile sa mai scada.

Un alt motiv pentru care creditele nu se mai ieftinesc, in opinia lui Laurian Lungu, il reprezinta rigiditatea din sistem si ecartul ridicat dintre dobanzile la credite si cele la depozite. Ecartul dintre rata la credite si cea la depozite este, in prezent, de peste 5 p.p. la lei si de aproape 3 p.p la euro.

Analistul economic Lucian Isar (foto) considera ca finantarile nu se ieftinesc, cel putin cele in lei, pentru ca, nici acum, canalul dobanzilor nu este reparat de catre banca centrala.

Isar mai mentioneaza ca alti factori care mentin dobanzile la credite ridicate sunt rezervele minime obligatorii mari si provizioanele constituite conform standardelor romanesti de contabilitate. "Rezervele sunt in continuare mari, iar cand se decide micsorarea acestora, lichiditatea eliberata are ca destinatie finantarea statului", afirma Lucian Isar. Rata rezervelor minime obligatorii este, in prezent, de 15% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in valuta.

Care este pretul corect al creditelor

Care este pretul corect al creditelorDobanzile la credite sunt acum la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, afirma Anca Bidian (foto), CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

Statisticile BNR arata ca dobanzile la credite s-au redus in 2009 si 2010, dar inceputul lui 2011 a adus, spre surpriza populatiei si a companiilor, cresteri. Astfel, dobanzile la credite noi in lei au crescut de la 9,85% (decembrie 2010), pana la 11,7% (februarie 2011), iar dobanzile la creditele noi in euro s-au majorat de la 5,23% la 5,68%.

"Piata este cea care regleaza nivelul dobanzilor pe palierul in care intersecteaza cererea si trebuie sa avem in vedere ca dobanzile reprezinta costul banilor, costul riscului si marja de profit. Un nivel de echilibru este acela la care cererea devine solvabila si gradul de accesibilitate al achizitiilor imobiliare este mare raportat la veniturile medii", explica Anca Bidian.

Din acest punct de vedere, sefa Kiwi Finance sustine ca nivelul actual al dobanzilor si pretul pietei imobiliare asigura un grad de accesibilitate de 2-3 ori mai mare decat in vara lui 2008.

Analistul Laurian Lungu subliniaza, insa, ca pe piata finantarilor se observa o lipsa de competitivitate. "Pe plan local nu exista alte surse viabile de finantare, este doar sistemul bancar, care are un fel de monopol. Nu avem o piata de capital sanatoasa astfel incat, spre exemplu, companiile sa se poata finanta si din alta parte decat de la banci", afirma Lungu.

Cum se formeaza dobanda la credite

Cum se formeaza dobanda la crediteBancile asigura, in mod traditional, intermedierea financiara. Simplificat, institutiile de credit ar trebui sa atraga depozite de la populatie si companii si sa acorde credite catre clienti. Astfel, costul resurselor financiare ar trebui sa fie reprezentant de costul depozitelor.

Bancile din Romania se finanteaza diferit, sustine Gabriel Cretu, directorul de retea si vanzari in cadrul OTP Bank Romania. Motivul pentru care bancile trebuie sa se finanteze diferit este dat de gapul de maturitati, maturitatile depozitelor fiind mult mai reduse decat cele aferente creditelor. Mai clar, depozitele se realizeaza pe 1, 2 ani, in timp ce creditele se acorda pe perioade de pana la 30 ani. Prin urmare, bancile se finanteaza de pe piata, obtinand resurse in lei sau valuta.

Cretu a explicat ca daca analizam cum se formeaza dobanda la creditele in euro este important sa ne uitam la toate componentele dobanzii.

"Nicio banca din Romania nu se imprumuta la Euribor, aceasta este o rata la care noi nu avem acces. La rata Euribor se adauga prima de risc a tarii. Dupa aceasta trebuie sa luam in calcul si costul RMO. Daca mai luam in calcul si costurile administrative si o marja de profit, ajungem la concluzia ca un pret corect pentru creditele in euro este undeva la 6,5%", a declarat Gabriel Cretu.

In ceea ce priveste dobanda platita pentru imprumuturile de la banci, creditele in euro au ramas si in prima parte a acestui an mai avantajoase decat cele in moneda nationala, desi clientii trebuie sa isi asume riscul valutar.

Clientii care decid sa se imprumute in euro accepta riscul valutar pe care il au de gestionat, insa considera, de cele mai multe ori, ca este un risc gestionabil, in conditiile in care Banca Nationala mentine cursul stabili, iar in ultima perioada leul s-a apreciat fata de moneda europeana.