1 / 4

Cum calculeaza APAPR randamentul mediu al fondurilor de pensii

Pe baza datelor oficiale privind valoarea unitatilor de fond in data de 20 ale fiecarei luni, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) calculeaza valoarea medie ponderata a unitatii de fond la nivelul fondurilor de pensii, pe Pilonul II si Pilonul III.

In calcul, fiecare unitate de fond (VUAN) are o pondere egala cu cota de piata dupa activul net al fiecarui fond de pensii raportat la activele totale din industrie, la sfarsitul lunii respective.

Pentru exemplificare, Wall-Street.ro a calculat randamentele pentru data de 20 mai 2011 (vezi tabelul alaturat).

Randamentul total de la start al fondurilor de pensii este exprimat ca randament nominal mediu la nivelul fiecarei piete (Pilonul II si Pilonul III, separat), pe diferite perioade (in cursul anului, pe ultimul an, etc.).

Formula de calcul pentru fondul X este egala cu VUAN curent - VUAN la start / VUAN la start (date disponibile pe site-ul CSSPP aici).

In plus, este calculat istoricul complet de performanta, anualizand randamentul mediu ponderat de la lansare si pana in prezent (confom formulei de mai jos).

In formula alaturata R reprezinta randamentul total de la start, calculat precum mai sus, iar n insumeaza numarul de zile trecute, incepand cu 20 mai 2008 si pana la calcul (in cazul nostru 1095 zile pana la 20 mai 2011).

Randamentul fondurilor de pensii, asa cum este calculat de APAPR, reprezinta cel mai relevant indicator pentru a fi comparat (la nivel pur informativ si orientativ) cu alti indicatori din economie, cum ar fi rata inflatiei sau rata medie a dobanzilor cu care sunt remunerate depozitele bancare in lei ale populatiei.

Pentru comparatie, este prezentata si rata oficiala a inflatiei (sursa: INS), anualizata pe exact aceeasi perioada. Informatiile legate de randamentul fondurilor sunt cu atat mai relevante cu cat perioada de timp analizata este mai indelungata. De exemplu, datele privind randamentul mediu intr-un semestru sau intr-un an sunt prezentate mai degraba cu titlu informativ.

Cel mai relevant indicator este randamentul mediu anualizat de la lansare si pana in prezent, care indica performanta medie anuala a tuturor fondurilor de pensii de un anumit tip (Pilonul II sau Pilonul III), in istoric complet.



Pentru mai multe detalii despre randamente consultati documentele anexate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri