1 / 4

1. Motivatia emotionala

In luarea deciziilor, indivizii sunt influentati de stimulente. Daca salariul avocatilor creste fata de cel al salariatilor care au absolvit cursuri economice, creste stimulentul alegerii facultatii de drept fata de alegerea facultatii economice.

Similar, daca nivelul costurilor de studiu creste, studentii decid sa invete mai putin si sa lucreze cu norma intreaga decat sa se duca la facultate. Ca urmare, motivatia emotionala a parintilor presupune responsabilitatea de a-i asigura copilului cele mai mai bune sanse de reusita in viata.

Aceasta reprezinta principalul factor pentru care asigurarile de viata pentru copii, construite sub forma unui plan de economisire si renta, sunt achizitionate si in perioade economice mai dificile.

"Parintii opteaza pentru un plan financiar pentru copii din dorinta de a le asigura acestora un start reusit in viata. Daca acest lucru inseamna sa economiseasca mai multi bani, intrucat castigurile nu se impoziteaza, si sa fie in acelasi timp protejati financiar, cu atat mai bine.

Prin intermediul unor astfel de planuri financiare parintii reusesc sa-si stabileasca o disciplina financiara in ceea ce priveste economisirea. De asemenea, aleg aceste produse datorita randamentelor investitionale si a flexibilitatii gradului de risc pe care si-l pot asuma in functie de apetitul personal la risc", a explicat Mihai Popescu (foto), CEO Aviva Romania.

In general, toate companiile de asigurari de viata ofera produse de economisire pentru copii, denumite specific precum "Bursa de Studii" (Aviva), "Junior Extra" (Alico), "Magister" (BCR Asigurari de Viata), "Academica" (ING asigurari de Viata) sau altfel. Acest tip de asigurari pentru copii ofera un instrument pentru economisire pe termen lung cu plati regulate - parintii avand astfel posibilitatea sa obtina in final o suma consistenta cu un efort financiar repartizat pe o perioada relativ extinsa si deci cu un efort financiar mai putin destabilizator pentru bugetul familiei - beneficiind totodata de asigurare pentru evenimente neprevazute (vezi slide-ul 3).

Cat costa educatia copilului incepand cu 18 ani?

Universitatile din Romania isi vor schimba, in urmatorii ani, ofertele educationale pentru a fi compatibile cu cele din restul tarilor europene. Desigur si taxele vor fi pe masura. In acelasi timp, locurile cu taxa la facultatile de stat cresc de la an la an.

Bugetul mediu lunar al unui student in Romania este insa de aproape patru ori mai mic decat cheltuielile unui tanar plecat la studii in strainatate. Citeste aici cat cheltuie studentii din marile centre universitare.

O simulare
realizata de BCR Asigurari de Viata a
costurilor totale estimate pentru 3 ani de studii la nivelul anului 2010 (pentru 2011 costurile sunt comparabile) este prezentat in tabelul alaturat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri