1 / 4

Care sunt premisele cresterii pretului unciei?

De la criza financiara din 2008, investitorii au cautat, din ce in ce mai mult, alternative pentru investitiile traditionale, iar aurul a beneficiat foarte mult de pe urma acestei realocari.

Pe parcursul ultimilor trei ani, investitiile totale in comoditati au crescut cu 265 miliarde dolari, la 425 miliarde de dolari, conform Barclays Capital. Aurul a stimulat in mod particular aceasta crestere exploziva, metalul galben reprezentand mai mult de o treime din toate investitiile in marfuri, se arata intr-o analiza SaxoBank.

In ultimele saptamani, pretul unciei de aur si-a reluat cresterea, dupa cateva luni de scaderi. La nivel global exista trei premise care sprijina aprecierea cotatiilor.

„La nivel global exista trei premise care sprijina aprecierea curenta a cotatiilor aurului. In primul rand, criza zonei euro parcurge un episod considerabil mai grav decat orice am vazut pe parcursul ultimelor 18 luni”, a explicat Mihai Nichisoiu (foto), analist piete internationale la Tradeville.

In al doilea rand, cotatiile integreaza o prima de risc generata de absenta unei rezolutii privind extinderea plafonului datoriei publice in Statele Unite, a explicat analistul.

„A treia premisa ar fi ca alunecarea economiilor globale obliga cele mai importante centre de lichiditate la mentinerea unor abordari monetare relaxate: Statele Unite si Regatul Unit in particular, vizibilitatea asupra normalizarii monetare in zona euro s-a redus considerabil, Elvetia nu poate majora dobanzile in conditiile unei aprecieri parabolice a francului iar Japonia se afla intr-o postura aproape similara vizavi de yen”, a mai spus Nichisoiu.

Si investitorii sau speculatorii romani urmeaza tendinta globala. In ultima vreme, s-a observat o crestere a apetitului pentru metale pretioase, crescand numarul de pozitii deschise la BVB pe contractul futures pe aur.

„Aurul este cel mai important castigator al noului concurs de imprejurari: incertitudini tot mai mari in privinta monedelor de rezerva precum dolarul american si euro, ingrijorari severe in legatura cu deficitele, experimente monetare ultra-relaxate. Riscul unor excese speculative creste la randul sau, dar deocamdata imprejurarile favorabile unei aprecieri suplimentare a cotatiilor raman valide. Din aceasta perspectiva, interesul tot mai mare al investitorilor, inclusiv al celor din Romania, este absolut firesc”, a mai explicat Nichisoiu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri