Care este diferenta de pret?

Care este diferenta de pret?Unul dintre cele mai importante aspecte in procesul de cumparare a unei locuinte este pretul. De multe ori, diferenta de pret intre un apartament cu trei camere si unul cu patru, de exemplu, este foarte mica. Tot o diferenta redusa este intalnita si intre pretul unui apartament cu patru camere dintr-un cartier periferic al Bucurestiului si pretul unei vile dintr-o comuna invecinata. Am analizat din acest punct de vedere trei cartiere si zonele lor limitrofe.

Militari. In cartierul Militari, pretul cerut pe mp al unui apartament vechi cu patru camere este de 947 euro, in timp ce in localitatile invecinate, Ciorogarla, Chijna si Rosu, pretul unei case noi cu patru camere scade cu 20%, pana la759 euro/mp, potrivit imobiliare.ro.

Preturile difera insa in functie de vechimea locuintei. Un apartament cu patru camere poate avea un pret de vanzare cuprins intre 65.000 si 75.000 de euro, daca este construit inainte de 1977, si de 75.000 – 90.000 de euro, daca este construit dupa 1977, spune Catalin Serbanesc, managing partner al companiei Coldwell Banker.

In ceea ce priveste casele sau vilele din jurul cartierului Militari, preturile variaza in functie de distanta fata de oras. Spre exemplu, o casa construita dupa anul 2000, din zona Ciorogarla, are un pret de vanzare cuprins intre 65.000 si 75.000 de euro. In zona Chiajna insa, exista trei subzone Dudu si Rosu, care sunt mai apropiate de Militari si unde o casa cu patru camere, construita dupa 2000 are un pret de vanzare de 100.000 – 120.000 de euro, si subzona Chiajna, unde o proprietate similara are un pret de 85.000 – 95.000 de euro.

“Apropierea de centru, zona Razoare cat si aparitia pasajului Basarab justifica interesul potentialilor cumparatori interesati de viata citadina mai mult decat viata la periferie, intr-o vila. Cu totul alta este situatia atunci cand ne apropiem de autogara Militari, unde preturile cerute pe apartamentele de patru camere scad, atingand valori de aproximativ 70.000 euro pentru un apartament de 85 mp dintr-un bloc cu patru etaje, construit in 1984”, explica Iulian Niculae , proprietarul agentiei imobiliare Victoria Consult.

Astfel, apartamentele situate la periferie, precum zona Apusului, ajung sa fie cumparate la valoarea celor cu doua camere, situate pe bulevardul Iuliu Maniu, pana in piata Gorjului. Apropierea de comuna Rosu-Chiajna, localitate “lipita” de sectorul 6, determina aceasta concurenta dura, spune Niculae.

Berceni. In sudul Bucurestiului, intre un apartament cu patru camere si o vila similara nu exista mari diferente de preturi, spune Catalin Grigore, manager al agentiei Sud Rezidential.

Mai mult, in cartierul Berceni pot fi gasite apartamente cu patru camere chiar si la 70.000 de euro. “Interesanta este insa oferta bogata de apartamente din Popesti Leordeni, cu doua sau trei camere, la concurenta cu orasul”, subliniaza Iulian Niculaer, de la Victoria Consulting.

Pretul cerut pentru un apartament vechi cu patru camere din zona Berceni este de 969 euro/mp, mai mare cu 9% decat cel al unei vile cu tot atatea camere din Popesti-Leordeni sau Jilava, potrivit imobilare.ro.

Pantelimon. Un apartament cu patru camere din cartierul bucurestean Pantelimon are un pret cuprins intre 65.000 si 75.000 de euro, pentru apartamentele construite inainte de 1977, si de 72.000 – 79.000 de euro pentru apartamentele construite dupa 1977. O casa in orasul Pantelimon are un pret de vanzare de aproximativ 65.000 de euro, conform datelor Coldwell Banker.

“In zona situata in imediata apropiere a cartierului Pantelimon, pretul cerut pentru un apartament cu patru camere, confort II, scade sub 50.000 euro. Comuna Pantelimon, situata insa la o distanta mai mare de Bucuresti, ofera oportunitati incepand cu 45.000 euro”, afirma Iulian Niculae, adaugand ca la acest pret poti gasi o casa nefinisata cu parter si etaj, cu o suprafata de 145 mp, un teren de peste 400 mp si fosa septica.




Avantaje si dezavantaje. Ce inclina balanta?

Avantaje si dezavantaje. Ce inclina balanta?Pentru cei care iubesc orasul, sueta la cafenea, un cinema, viata de seara, confortul oferit de transportul subteran, mutarea in afara orasului poate reprezenta o alegere nu tocmai inspirata.

„Am intalnit familii tinere, cu un copil, care detineau un apartament cu doua camere si au decis parasirea cartierului in favoarea unei case in afara Bucurestiului. O diferenta de pana in 30.000 euro le-a permis evadarea dintre blocurile gri in favoarea unui aer mai curat sau a unui gratar in curte. Au cantarit atent avantajele si dezavantajele alegerii unei case in exteriorul orasului, avand si prieteni care deja au facut pasul acesta”, spune Iulian Niculae (foto), de la Victoria Consult.

Desi apartamentele cu patru camere au avantajul de a fi localizate in interiorul orasului, si zonele adiancete orasului din zonele Militari sau Pantelimon ofera posibilitati de deplasare rapida catre centrul orasului, tinand cont de magistralele de metrou, completeaza Catalin Serbanescu.

„Din acest punct de vedere, zonele limitrofe de langa Militari ofera un avantaj in plus tinand cont de traseul magistralei de metrou, care strabate intreg cartierul, impreuna cu punctele sale de interes, dar si de Pasajul Basarab, care a imbunatatit accesul spre zona centrala – de nord”, subliniaza el.

Pentru zona de sud a Capitalei, Catalin Grigore de la Sud Rezidential, sustine ca cel mai important avantaj al unei case in apropierea orasului il reprezinta intimitatea.

“Toata lumea cauta sa se retraga, in final, spre o zona linistita. Un alt avantaj ar fi ca zona Popesti-Leordeni beneficiaza de metrou cu statia la Dimitrie Leonida, iar in fata statiei exista un platou foarte mare unde oamenii isi pot parca masinile si ulterior isi pot continua drumul cu metroul in Capitala”, afirma Grigore.

1. Casa langa Bucuresti sau apartament in Capitala?




Riscuri de analizat inainte sa te muti

Riscuri de analizat inainte sa te mutiLocuitul in afara orasului poate avea insa si dezavantaje. Iulian Niculae ii sfatuieste pe cei interesati sa se mute la o casa in afara Bucurestiului sa acorde o mare atentie la aspecte legate de lucrarile de dezapezire, de starea drumurilor iarna, de frecventa penelor de curent sau de intarzierea cu care vin serviciile publice, precum ambulanta.

“Alte aspecte importante pot fi lipsa unei gradinite in apropiere si a farmaciei non-stop din colt. Un avantaj evident il au ansamblurile de vile, unde aceste servicii sunt prestate deja”, afirma Niculae.

Prezenta sau accesul facil catre scoli, spitale si centre comerciale este un factor mentionat si de Catalin Serbanescu, de la Coldwekll Banker. Potentialii cumparatori ar trebui sa mai fie atenti la eventualele lucrari de infrastructura care s-ar putea derula in viitor in acea zona si ar putea duce la crearea unui disconfort, spune el.

“Nu in ultimul rand, ar trebui sa tina cont de costurile de intretinere ale unei case sau vile, de la cele de incalzire, la cele legate de mentinerea starii proprietatii pe parcursul utilizarii acesteia”, subliniaza managerul Coldwell Banker.

Pe langa infrastructura, Catalin Grigore, de Sud Rezidential, spune ca este important si cum sunt construite imobilele. De asemenea, adauga el, cei interesati trebuie sa stie ca totul este negociabil si deci pretul nu este fix.

Toate acestea trebuie luate in calcul si analizate atent inainte de procesul de achizitie. Chiar daca diferenta de pret intre un apartament si o casa poate fi doar de cateva mii de euro, infrastructura si beneficiile zonei in care iti alegi locuinta pot fi hotaratoare.

Comenteaza aici: Tu ce preferi, un apartament cu patru camere in Bucuresti sau o casa in apropierea orasului? De ce tii cont in alegerea ta?