Vor putea romanii sa devina actionari Facebook?

Vor putea romanii sa devina actionari Facebook?Raspunsul la aceasta intrebare este da, insa abia dupa ce Facebook va incepe sa fie tranzactionat pe bursa. Motivul este simplu: bancile de investitii care se ocupa de oferta publica initiala (IPO) Facebook stabilesc pretul actiunilor si apoi le vand propriilor clienti inainte ca acestea sa ajunga sa se tranzactioneze liber in piata.

Am avut cateva intrebari despre listarea Facebook din partea unor clienti, insa trebuie sa ne gandim ca este practic imposibil sa accesezi direct IPO-ul. Pentru a avea acces la oferta Facebook firma romaneasca de brokeraj trebuie sa aiba o legatura cu liderii consortiului din SUA si chiar daca ar exista acest lucru, trebuie sa aduci ordine de cel putin cateva milioane sau zeci de milioane de dolari pentru a primi o transa de actiuni”, a explicat Valerian Ionescu, director piete de capital in cadrul BCR.

“Este dificil pentru majoritatea investitorilor sa acceseze actiunile la pretul de IPO. Chiar si cei mai importanti investitori institutionali de pe Wall Street primesc doar o mica parte din totalul actiunilor pe care le cer”, a declarat, pentru Bloomberg, Kathleen Smith presedintele Renaissance Capital.

In aceasta situatie, romanilor nu le ramane decat sa cumpere actiuni Facebook dupa ce acestea vor ajunge pe bursa americana. Anumite firme de brokeraj din Romania ofera clientilor posibilitatea de a tranzactiona actiuni listate pe pietele straine, printre care si de pe Bursa din New York.

De asemenea romanii vor putea sa cumpere si CFD-uri pe actiunile Facebook prin intermediul brokerilor locali.

“Cel mai probabil in cea de-a doua zi dupa intrarea la tranzactionare a Facebook vom avea in oferta si CFD-urile pe aceasta companie”, spune Victor Stanila, directorul de comunicare al societatii de brokeraj Tradeville.

Contractele de tip CFD permit investitorilor sa castige bani atat cand pretul activului suport (in acest caz – actiunile Facebook) creste dar si cand acesta scade.

O metoda indirecta pentru romanii interesati sa investeasca in Facebook este reprezentata de fondurile de investitii. Singurele doua fonduri de investitii care mizeaza pe actiuni americane si care sunt distribuite in Romania sunt operate de catre ING Investment Management.

Cele mai importante date despre Facebook inainte de listare

Cele mai importante date despre Facebook inainte de listareMomentul exact al listarii Facebook nu este inca anuntat oficial, insa este de asteptat ca mutarea sa aiba loc in lunile aprilie – mai 2012, avand in vedere durata obisnuita a procedurilor legale.

Facebook va fi adus pe bursa americana de un adevarat “dream team” al bancilor de investitii. Morgan Stanley, Goldman Sachs, Deutsche Bank si Bank of America sunt doar o parte din grupurile financiare care se ocupa de listare. In total, acestea sunt asteptate sa incaseze 100 milioane de dolari, potrivit unor estimari facute de Reuters.

Analistii estimeaza ca Facebook ar putea atrage in cadrul IPO-ului circa 10 miliarde de dolari. Daca acest lucru se va intampla, reteaua de socializare va fi evaluata la 100 miliarde de dolari, aproape la fel de mult ca Mc Donald’s si Citigroup, si putin sub Toyota Motor Corp., al doilea cel mai mare producator auto din lume.

Mai jos regasiti un infografic, realizat de catre DreamGrow Digital, in care sunt prezentate cele mai importante date despre Facebook care au fost publicate in formularul S-1 trimis de companie autoritatilor americane de reglementare.

Infografic Facebook

Cine castiga cu adevarat de pe urma listarii Facebook?

Cine castiga cu adevarat de pe urma listarii Facebook?Listarea pe bursa a Facebook va crea peste 20 de miliardari si circa 1.000 de multimilionari in dolari.

Mark Zuckerberg (foto), fondatorul si CEO-ul companiei, este pe hartie principalul beneficiar al listarii Facebook. Valoarea actiunilor pe care acesta le detine este asteptata sa ajunga la 28,4 miliarde dolari, in cazul in care IPO-ul va avea succes si compania va fi evaluata la 100 miliarde de dolari.

Zuckerberg nu are insa de gand sa isi vanda actiunile si sa renunte la controlul companiei, astfel ca doar o parte din titlurile detinute se vor transforma efectiv in cash.

Ceilalti beneficiari sunt angajatii, bancile care au acordat finantare si investitorii deja prezenti in actionariatul Facebook, care isi vor putea vinde titlurile la un pret cu mult peste valoarea de achizitie dupa IPO.

Cine castiga de pe urma listarii Facebook

Merita cumparate actiunile Facebook imediat dupa listare?

Merita cumparate actiunile Facebook imediat dupa listare?Daca ar fi sa ne uitam la cazul celorlalte IPO-uri din IT realizate anul trecut, raspunsul ar fi negativ.

Companii precum LinkedIn sau Groupon au fost listate in 2011, actiunile acestora au explodat in prima zi, iar apoi acestea au inceput sa scada, chiar si pana in prezent.

Mai exact, in cazurile mentionate mai sus, marile fonduri de investitii au cumparat la preturi reduse titluri ale companiilor in cadrul IPO-urilor, iar dupa listare au inceput sa vanda in piata, acolo unde o parte din cerere era sustinuta de micii investitori ce nu au avut acces la oferta publica initiala. Evident, investitorii care au reusit sa cumpere in IPO sunt cei care au avut cel mai mult de castigat in aceste situatii.

Repetarea scenariului este probabila si in cazul Facebook, spun analistii internationali, care atrag atentia ca IPO-ul nu are doar parti bune.

Ramane insa de vazut daca Facebook se va desumfla imediat dupa listare, sau daca o va lua pe urmele Google, a carei valoare a crescut cu peste 500% de la momentul listarii si pana in prezent.

Sursa imagini: freedigitalphots.net, Agerpres, Facebook