Micii investitori nu trebuie ignorati

Micii investitori nu trebuie ignoratiLa scurt timp dupa inchiderea ofertei, si dupa ce a devenit evident ca micii investitori vor plati mai mult pentru actiunile Transelectrica decat fondurile de investitii si jucatorii institutionali, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) si-a manifestat nemultumirea spunand ca investitorii de retail au fost dezavantajati.

Acestia au cerut ca pretul pentru transa investitorilor mici sa fie acelasi cu pretul pentru investitorii mari, prin derogare. Chiar daca este putin probabil ca regulile sa fie schimbate dupa inchiderea ofertei, nemultumirea AIPC este intr-o anumita masura de inteles.
Investitorii de retail vor plati 15,71 lei pentru o actiune subscrisa in oferta Transelectrica, cu 5,4% mai mult decat pretul de 14,9 lei platit de institutionali.

La aceasta diferenta s-a ajuns din cauza faptului ca transa rezervata retailului a fost prea mica, iar astfel s-a ajuns la o competitie prea mare care a dus pretul in sus pentru micii investitori. Practic interesul micilior investitori a fost subestimat si, chiar daca este evident ca nimeni nu poate estima cu exactitate care va fi cererea pentru o anumita oferta, statul si intermediarii viitoarelor oferte ar trebui sa tina cont si de exemplul SPO-ului Transelectrica.

Partile bune si mai putin bune ale publicarii ordinelor de vanzare

Partile bune si mai putin bune ale publicarii ordinelor de vanzareDesfasurarea ofertei cu ordinele la vedere a fost unul dintre factorii care a generat concurenta sporita si implicit un pret mai bun pentru Ministerul Economiei.

Din pacate insa, in cazul ofertei Transelectrica, concurenta mai mare nu a ajutat pe nimeni deoarece efectele acesteia s-au vazut doar pe transa micilor investitori. Statul a incasat astfel doar 200.000 de euro in plus, in vreme ce jucatorii de retail, care aveau oricum o putere mai mica de cumparare, s-au ales doar cu actiuni mai scumpe.

De notat si faptul ca micii investitori au subscris inca de la inceputul ofertei la preturi care nu rar au fost peste minimul cerut de stat, in vreme ce jucatorii institutionali au subscris aproape constant la valoarea minima.

Recomandarile brokerilor trebuie luate in considerare de statul roman

Recomandarile brokerilor trebuie luate in considerare de statul romanPotrivit declaratiilor facute de reprezentantii consortiului care au intermediat oferta Transelectrica, pretul minim anuntat de catre statul roman a respectat in buna parte recomandarile acestora. Acelasi lucru nu se poate spune si despre cazul ofertei Petrom, care a esuat anul trecut. La acel moment in piata s-a speculat ca statul roman nu a respectat recomandarea de pret a brokerilor care se ocupau de tranzactie.

La SPO-ul Transelectrica pretul minim de 14,9 lei/actiune a reprezentat la momentul anuntului un discount de 12,6% fata de pretul din piata actiunilor TEL, in linie cu nivelul estimat brokeri si analisti.

Potrivit unui sondaj Wall-Street.ro realizat inaintea ofertei, principalii jucatori din piata estimasera ca oferta are nevoie de un discount de 10 – 20% pentru a se finaliza cu succes.

De asemenea, anumiti administratori ai fondurilor de investitii romanesti declarasera ca ar subscrie in SPO daca discountul ar fi cuprins intre 10 si 15%.

Contextul din pietele internationale conteaza

Contextul din pietele internationale conteazaChiar daca uneori „contextul de piata” poate parea un termen general si prea des folosit pentru a motiva anumite evolutii, oferta Transelectrica s-a desfasurat intr-un mediu excelent din acest punct de vedere, fapt care contibuit la succesul tranzactiei.

In cele doua saptamani in care s-a desfasurat SPO-ul Transelectrica stirile puternic negative sau chiar si puternic pozitive au lipsit din pietele internationale. Dovada este si evolutia principalilor indici globali, care in intervalul 14 – 27 martie au inregistrat variatii totale ce abia au depasit pragul de 1%.

S&P 500 unul dintre principalii indici care urmareste evolutia Bursei din New York a crescut cu 1,2% in perioada mentionata, in vreme ce Euro Stoxx 600, indice de referinta pentru bursele europene, a scazut cu 1,1%.

Sursa imagini: freedigitalphotos.net, sxc.hu