1 / 5

Micii investitori nu trebuie ignorati

La scurt timp dupa inchiderea ofertei, si dupa ce a devenit evident ca micii investitori vor plati mai mult pentru actiunile Transelectrica decat fondurile de investitii si jucatorii institutionali, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) si-a manifestat nemultumirea spunand ca investitorii de retail au fost dezavantajati.

Acestia au cerut ca pretul pentru transa investitorilor mici sa fie acelasi cu pretul pentru investitorii mari, prin derogare. Chiar daca este putin probabil ca regulile sa fie schimbate dupa inchiderea ofertei, nemultumirea AIPC este intr-o anumita masura de inteles.
Investitorii de retail vor plati 15,71 lei pentru o actiune subscrisa in oferta Transelectrica, cu 5,4% mai mult decat pretul de 14,9 lei platit de institutionali.

La aceasta diferenta s-a ajuns din cauza faptului ca transa rezervata retailului a fost prea mica, iar astfel s-a ajuns la o competitie prea mare care a dus pretul in sus pentru micii investitori. Practic interesul micilior investitori a fost subestimat si, chiar daca este evident ca nimeni nu poate estima cu exactitate care va fi cererea pentru o anumita oferta, statul si intermediarii viitoarelor oferte ar trebui sa tina cont si de exemplul SPO-ului Transelectrica.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri