Terenurile agricole

Terenurile agricoleStatistica ingrijoratoare: Cel putin in SUA, preturile la terenuri agricole au urcat constant in ultimii ani. Recent a fost inregistrata si o tranzactie record, in statul Iowa, unde un teren de circa 4.000 de metri patrati (putin mai mic decat un teren de fotbal) a fost vandut pentru 20.000 de dolari.

Ce spun expertii: “In fiecare luna ne confurntam cu preturi ametitoare la cele mai recente licitatii pentru terenuri agricole”, a declarat Esther George, reprezentantul Rezervei Federale americane in statul Kansas City.

De asemenea cunoscutul investitor Jim Rogers sustine de ani de zile ca investitiile in terenurile agricole sunt oportune, lucru pe care l-a sustinut si intr-un interviu pentru Wall-Street.ro.

Sursa imagini: sxc.hu, freedigitalphotos.net, federalreserve.org

Titlurile de stat ale SUA

Titlurile de stat ale SUAStatistica ingrijoratoare: Preturile au crescut in vreme ce randamentele au scazut inca de la inceputul anilor ’80. Un titlu de stat american cu maturitate de 10 ani are in prezent un randament de circa 2%, in vreme ce obligatiunile pe 30 de ani aduc un castig de doar 3%.

Peter Schiff, investitorul american care a reusit sa anticipeze criza imobiliara inceputa in 2007, a declarat recent intr-un interviu pentru Forbes ca se asteapta la o cadere abrupta a pietei de obligatiuni in urmatorii doi – trei ani.

„Cu cat o amanam mai mult, cu atat va deveni mai mare (n.red. bula din piata obligatiunilor de stat), asa ca dobanzile trebuie sa fie marita in timpul recesiunii pentru a putea sa contracaram aceste ineficienta”, mentioneaza Schiff.

Cartile in varianta print

Cartile in varianta printStatistica ingrijoratoare: Pretul cartilor printate a urcat in medie cu 7% pe an incepand cu 1978.

“Este greu sa iti imaginezi ca modelul cartilor printate poate sa supravietuiasca. Bula cartilor educationale incepe sa intre intr-un proces de deflatie”, spune economistul Mark Perry.

Mai jos, un grafic in care este reprezentata evolutia pretului la carti in comparatie cu evolutia pretului caselor.

Aurul

AurulStatistica ingrijoratoare: In 2011, uncia de aur a ajuns la 1.900 de dolari si a inchis a unsprezecelea an consecutiv de cresteri. Aurul se tranzactioneaza in prezent la 1.640 de dolari pe uncie, cu 127% mai mult decat in noiembrie 2008.

Acum doi ani, George Soros spunea ca aurul reprezinta „bula suprema”. Atat el cat si alti specialisti din piata considera ca metalul pretios este supraevaluat si va incepe sa se deprecieze.

Celelalte marfuri

Celelalte marfuriStatistica ingrijoratoare: In medie, pretul marfurilor a explodat in ultimul deceniu.

Analistii de la Stifel Nicholas si State Street avertizeaza ca trendul de crestere inregistrat in piata marfurilor de-a lungul ultimilor zece ani este aproape de a se incheia.

Apple

AppleActiunile Apple au crescut cu 5.000% in ultimii zece ani si cu 50% in acest an.

“Una dintre actiunile favorite ale acestei generatii pe care sunt short este Apple”, a declarat in martie Jeff Gundlach, expert in instrumente financiare cu venit fix.

De asemenea, Aswath Damodaran, profesor de finante la New York University, a renuntat la investitiile in Apple. „Noii investitori ai Apple ma sperie”, a declarat acesta.

Actiunile companiilor din tehnologie

Actiunile companiilor din tehnologieStatistica ingrijoratoare: Start-up-uri evaluate la peste un miliard de dolari, companii “proaste”, investitori de la Hollywood, petreceri nebunesti si alte sapte semne aduc aminte in prezent de bula companiilor de IT de la sfarsitul anilor ’90.

Pana acum, anul 2012 a fost cel mai bun an pentru cresterea IPO-urilor in ziua listarii din 2000, adica din era bulei dot-com, arata un raport de cercetare al companiei Renaissance Capital.

China

ChinaStatistica ingrijoratoare: Aparitia unui numar din ce in ce mai mare de stiri despre orasele pustii din China, despre mall-urile goale, dar si rapoartele care accepta la unison potentialul de crestere economica al acestei tari.

Peter Chiappinelli, manager de portofoliu in cadrul companiei financiare GMO, crede ca Republica Chineza este „mama tuturor bulelor”.

„Nu stim cand se va sparge bula insa in istoria de pana acum nu s-au intalnit cazuri in care o tara sa iasa dintr-un ‚bubble’ fara sa intampine probleme financiare”, spune Chiappinelli.

Apartamentele

ApartamenteleStatistica ingrijoratoare: Bancile americane de credite ipotecare Fannie Mae, Freddie Mac si Ginnie Mae, au vandut in primul trimestru din 2012 obligatiuni bazate pe apartamente si cladiri in valoare de 13,5 miliarde dolari, cu 81% mai mult decat in T1 2011, scrie Businessweek.

„Mereu construim prea multe unitati dintr-un singur tip de cladire. De aceasta data cred va fi vorba de complexele rezidentiale”, a fost declaratia care a atras cea mai mare atentie la o intalnirea recenta a dezvoltatorilor imobiliari din orasul american Orlando.

„Cred ca, in cele din urma, ne vom grabi ma mult decat trebuie. Avem tendinta sa facem asta in afacerile de real-estate”, a declarat Steve Flangan, un broker american de imobiliare.

Actiunile

ActiunileStatistica ingrijoratoare: Din martie 2009 si pana in prezent, S&P 500, principalul indice al Bursei din New York a crescut cu 107%, pana la nivelul de 1.380.

Economistii Gary Shilling si Bob Janjuah sunt de parere ca S&P 500 va scadea in curand pana la 800 de puncte (-42%).