Alpinism

Alpinism"Intr-un contract de asigurare de viata, excluderea inseamna ca evenimentul asigurat survenit ca urmare a unei activitati (in speta, a activitatii excluse) nu se despagubeste, dar se accepta riscul din orice alte cauze", spune Adrian Lupescu, chief financial officer ING Asigurari de Viata.

Spre exemplu, un client care a primit excludere in contract pentru alpinism, nu va fi despagubit daca se accidenteaza practicand alpinismul dar va fi acoperit in cazul in care accidentul a survenit ca urmare a sofatului sau a unei cazaturi pe scari. Refuzul, pe de alta parte, inseamna faptul ca nu se incheie contractul de asigurare pentru respectivul client.

Asadar, desi multe forme alpinism de agrement, drumetii sau alpinism de perete sunt uneori acceptate de catre unii dintre asiguratori de viata, cei care practica acest sport in forme extreme pot gasi sa incheie o asigurare prin care o companie care sa-i despagubeasca.

Ciclism, inot sau echitatie

Ciclism, inot sau echitatiePentru ciclism, inot sau echitatie evaluarea este standard, atat pentru asigurarea de viata cat si pentru asigurarile suplimentare.

In cazul unui client care doreste sa incheie o asigurare de viata, in functie de situatia specifica, se realizeaza o evaluare, care poate fi: standard, caz in care riscul este acceptat fara supliment de prima, iar prima respectiva va avea o valoare tinand cont de tipul de produs ales, varsta si sexul potentialului client; non standard, caz in care oferirea asigurarii implica o prima sau condtiii diferite (o extraprima, excludere partiala sau refuz).

Sporturile de contact

Sporturile de contactPentru sporturile de contact, precum Karate, Muay Thai, Box s.a.m.d., sunt solicitate detalii privind practicarea acestor sporturi. In general, gradul de pregatire a clientului (amator sau profesionist) determina modul de oferire al asigurarii principale sau al asigurarilor suplimentare.

Chiar daca un boxer de exemplu nu poate suferi o accidentare atat de grava incat i-ar putea sfarsi viata, acesta este totusi foarte susceptibil de a se accidenta des. Unele dintre aceste leziuni ar putea fi atat de severe incat ar reduce serios calitatea vietii sportivului.

Bungee jumping

Bungee jumpingPentru bungee jumping, pentru asigurarea principala evaluarea este in general standard, iar pentru celelalte asigurari suplimentare aceasta activitate constituie excludere Exceptie face BASE jumping (Buildings, Antennas, Spans (bridges) and Earth (cliffs), unde riscul nu se acopera.

"Pentru acest hobby, cat si pentru cele urmatoare este necesara completarea unor chestionare suplimentare, care ajuta analistul de risc sa isi faca o idee asupra riscului aferent", adauga managerul ING Asigurari de Viata.

In functie de domeniu, chestionarele includ intrebari despre: gradul de pregatire al persoanei (amator, profesionist); daca sportul practicat se realizeaza individual sau in echipa; frecventa practicarii hobby-ului (numar de sarituri sau orele petrecute pe an in zbor); daca potentialul client practica si un sport „adiacent” (de exemplu, pilotul de avioane usoare va fi intrebat daca face si acrobatii aeriene); daca persoana este inscrisa intr-un club sau asociatie sportiva; echipamentul de protectie folosit.

"Nu sunt foarte multe sporturi / hobbyuri refuzate complet de catre companiile de asigurare pentru asigurarea de deces din orice cauza sau din accident, dat fiind ca aproape orice risc poate fi, intr-o masura mai mica sau mare, cuantificat", mai spune Adrian Lupescu.

Curse auto / Raliuri

Curse auto / RaliuriPentru cursele auto, evaluarea tine cont de liga de raliu, de capacitatea motorului, gradul de pregatire si in general, pentru asigurarea de viata se aplica o forma de extraprima in timp ce pentru asigurarile suplimentare aceste activitati reprezinta excluderi sau duc la neincheierea contractului (refuz).

Parasutism, zborul cu parapanta sau cu balonul

Parasutism, zborul cu parapanta sau cu balonulPentru parasutism si zborul cu parapanta sau zborul cu balonul, evaluarea tine cont de frecventa sariturilor, daca persoana este inscrisa in club (apartenenta la un club diminueaza riscul pentru ca un club sau o asociatie sportiva are angajati profesionisti care predau informatii vitale, pun la dispozitia persoanei echipamente profesioniste, incurajeaza lucrul in echipa ).

In general, pentru asigurarea de deces din orice cauza se practica o extraprima , in timp ce pentru asigurarile suplimentareaceste activitati reprezinta excluderi. Sunt, insa, taxate drastic (refuz de contract) incercarile de doborari de recorduri, testari de prototipuri si acrobatiile aeriene.

Scufundari

ScufundariScufundarile se evalueaza tinand cont de adancimea la care ajunge persoana, daca a primit training suficient inainte, daca este acompaniat sau se scufunda singur/a. In functie de aceste aspecte, se aplica doar o extraprima pentru asigurarea de baza si asigurarile suplimentare.

Refuzul se acorda pentru cazurile de incercari de doborari de recorduri, daca scufundarea se face in clopot de scufundare (diving bell) sau scufundari speciale, cum sunt „treasure hunting in shipwrecks”.