Nu te speria, nu renunta imediat nu te apuca de agricultura

Marcel Murgoci este unul dintre cei mai experimentati brokeri de pe Bursa de la Bucuresti, acesta incepandu-si activitatea in 1997. Traderul spune ca increderea in propria persoana este esentialala inceput de drum, a te speria de primul esec fiind poate cea mai des intalnita greseala.

“La inceput nu eram 100% sigur de tranzactiile pe care le faceam, lipsa increderii era o problema. Este si logic sa te sperii cand nu ai experienta si vezi ca pierzi bani. Daca vrei sa faci bani din investitii si iti place aceasta activitate este esential sa ramai in piata chiar si in perioadele grele.

Imi aduc aminte ca aveam multi colegi in perioada 1999 - 2000, una de criza acuta, care s-au speriat de bursa, au renuntat complet la tranzactionare si s-au apucat de alte lucruri, unii chiar de agricultura”, spune Murgoci

Incearca sa nu mergi mereu cu turma

Incearca sa nu mergi mereu cu turmaCand pretul actiunilor creste zile la rand, nimic nu mai pare ca poate opri seria pozitiva, astfel ca multi investitori cumpara atunci cand toata lumea cumpara. De asemenea, cand bursa este in picaj este aproape imposibil sa rezisti impulusului de a-ti vinde cat mai repede actiunile.

Adrian Barbulescu, broker in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction, spune ca efectul de turma a fost una dintre problemele intalnite la inceput de cariera si pe care incearca sa le evite pe cat posibil in prezent.

“Cand esti incepator este usor sa te lasi influentat de efectul de turma si sa mergi cu piata uitand complet de analiza actiunii sau de oricare alt mecanism logic de evaluare a unei companii. Uneori te poate ajuta sa mergi cu valul, insa de cele mai multe ori se intampla sa intri in piata la final de trend, sa mai prinzi inca o zi-doua de cresteri, apoi actiunile sa scada chiar si sub pretul la cumparasei initial”, spune Barbulescu, trader pe bursa din anul 2005.

Evita graba si lacomia

Evita graba si lacomiaMihai Muresian face parte din noul val de brokeri de pe Bursa, el incepand sa tranzactioneze in 2008, an in care piata de la Bucuresti a scazut cu peste 70%.

“In primele luni eram mai mereu grabit, aproape orice tranzactie pe care o faceam in nume propriu era o speculatie. Lacomia si tentatiile sunt foarte mari la inceput, mizam pe active riscante doar pentru a face randamente cat mai mari si cat mai repede.

In timp mi-am dat seama ca o strategie mult mai sanatoasa este sa nu imi investesc toti banii in active riscante, sa imi diversific investitia si sa am rabdare”, spune Muresian, director de tranzactionare in cadrul firmei de brokeraj Intercapital Invest

Nu risca mai mult decat trebuie

Nu risca mai mult decat trebuieMuresian remarca si faptul ca investitorii incepatori adesea isi asuma riscuri mult prea mari, in special raportat la sumele de bani pe care le au la dispozitie.

“Una dintre principalele greseli pe care le faceam era sa imi asum riscuri mult prea mari, mergand doar pe principiul ca pot invinge si anticipa piata in majoritatea cazurilor, este ceva des inatalnit in cazul incepatorilor”, spune brokerul.

“Ca sa iti limitezi riscurile este bine sa ai meru tinte de profit pe care sa nu le incalci. Ti-ai propus sa faci 10% randament intr-o perioada de timp? L-ai facut? Marchezi profitul si astepti o schimbare de trend ca sa cumperi din nou mai ieftin. Este periculos sa ramai in piata peste tinta de randament si sa risti sa te prinda o intoarcere a pietei”, adauga Adrian Barbulescu.

Atentie la tranzactionarea dupa zvonuri

Atentie la tranzactionarea dupa zvonuriZvonurile si informatiile fac parte din viata de zi cu zi a pietei de capital. Uneori acestea pot aduce castiguri semnificative, insa de cele mai multe ori riscurile tranzactionarii in functie de acestea sunt mult prea mari.

“Uneori am riscat si am pierdut mult pentru ca eram foarte sigur de un anumit zvon sau stire. Cand faci abia primele tranzactii in piata este greu sa iti dai seama care este o informatie reala si care este doar un zvon oarecare. Cum sa te aperi de astfel de situatii? La inceput trebuie sa eviti sa tranzactionezi pe baza acestora, iar pe masura ce dobandesti experienta incepi sa ‘filtrezi’ astfel de zvonuri.

Categoric odata cu trecerea unei perioade de timp incepi sa nu mai apleci urechea la orice informatie si ajungi sa simti situatiile unde chiar poti face niste bani”, spune Marcel Murgoci.