Omniasig VIG

Omniasig VIGIn caz de avarie totala, prin cuantumul daunei se intelege valoarea autovehiculului, precum si cheltuielile de transport sau de limitare a pagubei la momentul producerii riscului asigurat, din care se scade valoarea la aceeasi data a epavei vehiculului (partile componente ce se mai pot intrebuinta sau valorifica), fara a putea depasi suma asigurata.

Valoarea epavei se stabileste la nivelul cel mai mare obtinut in urma vanzarii epavei prin selectie de oferte, daca partile contractante agreeaza valorificarea epavei prin selectie de oferte; prin evaluare de catre Omniasig pana la un nivel maxim de 20% din valoarea autovehiculului, in cazul in care partile contractuale nu agreeaza valorificarea epavei prin selectie de oferte sau daca in termen de 30 de zile de la demararea selectiei de oferte nu se obtine o oferta de cumparare; in caz de incendiu total, valoarea epavei reprezinta pretul obtinut prin vanzarea acesteia la fier vechi.

Se considera dauna totala cand dauna depaseste 80% din suma asigurata. Nu exista cazuri in care asiguratul este despagubit cu un autoturism la schimb.

Allianz-Tiriac Asigurari

Allianz-Tiriac AsigurariValoarea epavei este evaluata in jurul valorii de 25%, in caz de dauna totala, si ramane in proprietatea asiguratului, numai daca asiguratorul (direct sau prin imputernicitii sai) refuza preluarea ei. De asemenea, in cazul in care clientul doreste sa o pastreze se scade din valoarea despagubirii.

In aceasta situatie, asiguratul primeste in jur de 75% din suma asigurata si epava, pe care o poate scoata la licitatie sau nu. Daca opteaza pentru licitatie si obtine mai mult de 25% din suma asigurata, diferenta se reduce din cei 75%, primiti de la asigurator.

Se considera dauna totala cand dauna depaseste 75% din suma asigurata.

Groupama Asigurari

Groupama AsigurariIn cazul distrugerii totale se acorda despagubire ca urmare a unuia din riscurile acoperite prin asigurare, cu exceptia furtului. Pentru incendiu, se plateste suma asigurata, mai putin valoarea epavei, evaluata de asigurator sau valorificata ca fier vechi daca nu se gaseste cumparator.

In cazul repararii autovehiculului intr-un service autorizat, se achita valoarea reparatiei dar nu mai mult decat suma asigurata. De asemenea, in cazul in care autovehiculul nu se repara, asiguratul primeste suma asigurata, mai putin valoarea epavei, epava care va fi evaluata de catre asigurator si care va fi atribuita licitatorului sau va ramane in proprietatea asiguratului.

Evaluarea epavei se face de catre asigurator, in functie de: cataloage, site-uri de specialitate, si/sau nota de calcul in care sa se tina seama de valoarea elementelor ramase neavariate. In caz de dauna totala, potrivit optiunii asiguratorului, asiguratul poate fi despagubit si prin inlocuirea autovehiculului avariat/distrus cu unul similar celui cuprins in asigurare.

Prin autovehicul similar se intelege un autovehicul de aceeaai marca si tip cu cel avariat, ce indeplineste urmatoarele conditii: acelasi tip de caroserie, acelasi numar de usi, acelasi combustibil, capacitate cilindrica similara (± 200 cmc), acelasi an de fabricatie sau un an superior celui al autovehiculului asigurat.

Din suma ce se cuvine drept despgubire se scad, fara a fi nevoie de acordul expres al asiguratului, si ratele de prima ramase de achitat pana la sfarsitul perioadei de asigurare, aferente autovehiculului avariat; fransiza(ele) prevazuta(e) in contractul de asigurare.

Se considera dauna totala cand dauna depaseste 80% din suma asigurata.

Asirom VIG

Asirom VIGIn caz de dauna totala, epava ramane la asigurat sau acesta o vinde catre un ofertant (dupa caz). Valoarea epavei se stabileste prin licitatie online si pleaca de la 20 % din suma asigurata.

In contractul de asigurare, exista un articol care mentioneaza fatul ca asiguratorul poate opta (in cazul daunei totale) pentru ofertarea unui auto similar, existent pe piata (oferte reale). Se considera dauna totala cand dauna depaseste 80% din suma asigurata.

Generali Romania

Generali RomaniaIn cazul producerii daunei totale, stabilirea pretului epavei se poate face print-un sitem specializat online sau printr-un expert neutru (costul se va suporta 50% de catre societate si 50% de catre asigurat)

Din valoarea indemnizatiei se va scadea valoarea epavei. In conditii nu exista un procent din suma asigurata la care se considera dauna totala, este in functie de fiecare asigurat in parte.

Uniqa Asigurari

Uniqa AsigurariIn caz de dauna totala (avarii sau furt), daca valoarea pagubei este mai mare sau egala cu suma asigurata, valoarea despagubirii, incluzand prestatiile suplimentare, este diferenta dintre valoarea autovehiculului la data producerii evenimentului asigurat si valoarea ramasa (epava).

Valoarea autovehiculului la data producerii evenimentului asigurat, se identifica din cataloagele de specialitate (Eurotax, Schwacke etc.) sau, in lipsa acestora, din listele de preturi de la dealerii autorizati, pentru un autovehicul similar cu cel asigurat (marca/ tip/model, vechime, nr. km parcursi, dotari, etc).

La daune majore, cu valori apropiate de dauna totala (75% din suma asigurata), partile pot conveni asupra modalitatii de rezolvare a daunei, inclusiv prin considerarea oportunitatii valorificarii autovehiculului avariat (epava) si a utilizarii sumelor rezultate in despagubirea acordata. Din suma datorata se scade valoarea epavei.

Pentru toate cazurile prezentate in acest slide, despagubirea trebuie facuta in 15 zile de la depunerea tuturor actelor cerute de asigurator. (Uneori perioada se prelungeste din fel si fel de motive gasite de asigurator sau atunci cand asiguratorul considera ca este frauda).