Nu exista nicio institutie de garantare a investitiilor

Spre deosebire de investitiile directe facute pe bursa sau de banii plasati in depozitele bancare, sumele investite in fondurile mutuale nu sunt garantate in niciun fel in cazul in care societatea de administrare intra in incapacitate de plata.

Pe bursa, investitorii persoane fizice pot fi compensati in limita a 20.000 de euro de catre Fondul de Compensare al Investitorilor, in vreme ce depozitele bancare au un plafon de garantare de 100.000 euro.

Cand multi clienti isi retrag banii din fond, toti ceilalti invesitori vor fi afectati

Cand bursa scade, investitorii intra in panica si incep sa isi retraga banii din fondurile mutuale. In aceasta situatie administratorul de fond este nevoit sa vanda actiunile, obligatiunile sau titlurile de stat din portofoliu pentru a putea inapoia banii investitorilor.

Chiar daca administratorul crede ca aceasta este o miscare proasta, el nu are alternative atunci cand clientii isi cer banii inapoi.

Cand o actiune este vanduta prematur, precum in situatia de mai sus, pierderile se vor vedea in valoarea activului net si, implicit, toti ceilalti investitori care nu si-au retras banii din fond vor fi afectati.

Este aproape imposibil sa batem piata

Doar unul din trei fonduri mutuale la nivel global reusesc sa „bata piata”, sau mai exact aiba evolutii mai bune decat indicii pe care ii urmareasc, arata o analiza a Morningstar, una dintre cele mai mari companii de cercetare in domeniul fondurilor de investitii.

Acest lucru se intampla din doua motive: fie administratorul fondului nu reuseste sa anticipeze corect evolutia pietei, fie reuseste sa aiba o politica buna de investitii, insa costurile de administrare ale portofoliului ajung sa diminueze randamentul net al fondului.

In general, pentru un investitor cu indeajuns de mult timp si ceva experienta este preferabil sa isi administreze singur banii in detrimentul unui plasament intr-un fond mutual.

Fondul caruia ii facem reclama nu este neaparat si cel mai performant

O societate de administrare a investitiilor (SAI) are de cele mai multe ori sub umbrela mai multe fonduri de investitii pe care le controleaza.

Nu toate fondurile beneficiaza insa de acelasi nivel de promovare in randul propriilor clienti.

Uneori administratorul poate prefera sa „vanda” un fond proaspat lansat dar necunoscut in piata, un fond unde comisioanele, si, implicit, incasarile, sunt mai mari, sau un fond care pur si simplu este mai riscant, dar care este mai usor de promovat datorita unor performante recente mai bune.

Avem un fond cu riscuri minime... dar cu randamente la fel de minime

Corelatia dintre risc si castig trebuie mereu luata in calcul inainte de plasarea banilor intr-un fond.

Cele mai populare fonduri din piata romaneasca sunt cele de obligatiuni si monetare, adica fondurile care implica cele mai scazute riscuri. Acestea sunt adesea promovate pe ideea de siguranta sau prin evidentierea dimensiunii acestora.

Rareori insa administratorul unui fond de obligatiuni se va lauda cu randamentele „plictisitoare” pe care acestea le aduc, in general de doar 1-2 puncte procentuale peste dobanda bancara.

Avem un fond cu randamente de trei ori mai mari decat dobanda bancara... dar care se pot evapora in cateva saptamani

Tot la capitolul corelatie risc-castig trebuie trecute si fondurile de actiuni sau care investesc in instrumente financiare derivate.

Cand un administrator iese in fata cu un fond care a generat castiguri spectaculoase intr-o perioada scurta de timp, cel mai probabil investitia pe care a mizat a fost una riscanta sau foarte riscanta.

Desi in general administratorii subliniaza riscurile pe care le implica investitia intr-un anumit fond, o parte din ei „uita” uneori sa mentioneze ca randamentele pot fi pierdute foarte usor atunci cand pietele intr-o in perioada cu turbulente.

Indiferent ce se intampla cu banii tai, eu tot voi face profit

Chiar daca fara indoiala orice administrator isi doreste sa aiba un track record cat mai bun, cu un istoric al randamentelor pe care sa il poata prezenta potentialilor clienti, este de mentionat ca incasarile acestora nu depind exclusiv de evolutia portofoliului pe care il au investitorii.

Comisioanele de subsciere sau chiar si de retragere vor fi percepute indiferent daca investitorul a castigat sau pierdut bani de pe urma unui fond.

Mai mult, anumiti administratori percep si comisioane de succes incasand mai multi bani daca au reusit sa aduca investitorilor un randament mai bun decat cel inregistrat de benchmark-ul fondului.