Moneda de aur turceasca Meskuk

Moneda de aur turceasca Meskuk

Poate vi se pare surprinzator, dar Turcia este cel mai mare producator de monede de aur din ultimul deceniu. Moneda de aur emisa de statul turc poarta numele de "Republica" si poate fi cumprata sub doua forme, Meskuk (moneda standard) si Ziynet (moneda decorativa).

Ziynet este populara in special in randul oamenilor de rand, care o cumpara drept cadou la diferite ocazii importante din viata, de la nasterea unui copil pana la nunta, dar Meskuk este moneda de referinta cu cea mai mare puritate dintre cele doua si cu cea mai mare valoare.

Turcii au imbratisat in masa investitia in aur, ca o solutie impotriva inflatiei dupa ce tara s-a confruntat la trecerea dintre milenii cu o criza financiara si o inflatie masiva.

Daca va faceti griji unde o sa puteti revinde monedele turcesti, trebuie sa stiti ca Turcia beneficiaza de cea mai mare piata de vanzare de aur din lume, Marele Bazar, unde peste 3.000 de magazine vand, cumpara si realizeaza bijuterii din aur, ceea ce asigura constant o lichiditate foarte buna pentru vanzarea de monede de aur, comerciantii avand posibilitatea evaluarii puritatii aurului.

Moneda turceasca Meskuk are 22 de carate si o puritate de 91,7%, in timp ce monedele decorative Ziynet contin mai putin aur. Gramajul monedelor incepe de la 1,65 grame.

Sursa foto: Moneda de aur turceasca Meskuk, Shutterstock

Moneda de aur sud-africana Krugerrand

Moneda de aur sud-africana Krugerrand

In 1970, Africa de Sud controla circa 62% din productia globala de aur si, daca excludem blocul comunist care in acea perioada stoca aur, putem ajunge la o cota de 80% a statului african.

Anticipand sfarsitul etalonului aur, Rand Refinery, cel mai mare procesator de aur din lume, a decis sa introduca la vanzare monede de aur pentru populatie. In perioada sistemului financiar bazat pe etalonul aur, detinerea aurului de catre persoane private era interzisa. Rand a speculat astfel cererea care avea sa apara din partea populatiei dupa eliminarea etalonului aur.

Astfel, in 1970 procesatorul sud-african a lansat in circulatia primele monede de aur, Krugerrand-ul, iar pe parcursul anilor '70 Africa de Sud detinea monopolul in producerea de monede. Desi, in prezent, multe state emit propriile monede de aur, Krugerrand-ul a ramas cea mai populara moneda de aur in circulatie.

Cea mai mica moneda Krugerrand are 3,39 de grame, iar puritatea standard este de 22 de carate (91,66%).

Sursa foto: Aurom Investment

Moneda de aur canadiana Maple Leaf

Moneda de aur canadiana Maple Leaf

Canadienii au fost primii straini care au recunoscut popularitatea Krugerrand-ului sud-african si au facut in 1979 aceeasi miscare, introducand in circulatie moneda Maple Leaf (frunza de artar).

Canadienii nu au copiat moneda sud-africana, ci au lansat prima moneda de 24 de carate din era moderna, cu o puritate de 99,9%. Puritatea a crescut in 1982 la 99,99% si a ajuns in 1998 la 99,999%. A devenit rapid cea mai populara moneda de 24 de carate din lume, cu circa 40 de milioane de exemplare in circulatie.

Cea mai populara moneda canadiana este cea de 28,34 grame (1 uncie), dar puteti gasi pe piata si variante mai mici, mergand chiar pana la 2,83 grame.

Sursa foto: http://worldmintcoins.com/

Moneda de aur American Eagle

Moneda de aur American Eagle

"Vulturul american" a intrat pe piata in 1986 cu o puritate de 22 de carate. La fel ca moneda de aur turceasca, puritatea mai joasa insemna ca era combinat cu aliaje care sa il faca mai rezistent.

Ulterior, in 2006, monetaria Statelor Unite a lansat "American Buffalo", moneda de aur de 24 de carate pe care investitorii de anvergura cu siguranta o au in depozite. De fapt, monedele americane sunt printre cele mai tezaurizate monede din lume, iar piata americana este cea mai mare din lume, ceea ce face American Eagle sau American Buffalo alternative recomandate pentru investitii.

Sursa foto: moneda de aur American Eagle, Shutterstock

Moneda de aur chinezeasca Panda

Moneda de aur chinezeasca Panda

China are o istorie bogata in ceea ce priveste aurul, fiind responsabila cu emiterea primelor forme de monede din istoria omenirii in urma cu 3.000 de ani.

Insa, a doua cea mai mare economie din lume a inceput sa emita monede de aur moderne in 1982, cand a lansat "Chinese Panda", moneda cu imaginea unui urs panda de o puritate de 24 de carate (99,9%),

In fiecare an, imaginea ursului panda se schimba, moneda chinezeasca devenind astfel foarte apreciata de colectionari. China este cel mai mare producator de aur, iar rezerva tarii se speculeaza ca ar concura cu cea a Statelor Unite, de peste 8.000 de tone.

Sursa foto: moneda de aur chinezeasca Panda, Shtterstock

Moneda de aur australiana Kangaroo

Moneda de aur australiana Kangaroo

Australia a inceput sa bata monede de aur in 1987 prin monetaria Perth. "Cangurul australian" are o puritate de 24 de carate (99,99%), dar imaginea celebrului marsupial a fost tiparita pe monede din 1990.

La fel ca in cazul monedei chinezesti Panda, imaginea cangurului se tot schimba incepand cu 1990, motiv pentru care "Australian Kangaroo" este o moneda dorita si de investitori si de colectionari.

Recent, monetaria australiana a lansat cea mai grea moneda din lume, de o tona, la 24 de carate.

Sursa foto: moneda de aur australiana Kangaroo, Shutterstock

Moneda de aur austriaca Philharmonic

Moneda de aur austriaca Philharmonic

Moneda austriaca a fost batuta prima data in 1989, fiind printre ultimele venite in cercul exclusivist al monetariilor care emit monede de aur.

Totusi, moneda Austrian Philharmonic are 24 de carate si o puritate de 99,99%. Poate fi cumparata in diferite gramaje, de la 28,3 grame pana la cea mai mica de 2,83 grame.

Austrian Philharmonic este cea mai populara moneda de aur din Europa.

Sursa foto: Moneda de aur austriaca Philharmonic, Shutterstock