Ce este perioada de gratie la cardurile de credit?

Ce este perioada de gratie la cardurile de credit?

Perioada de gratie reprezinta intervalul calendaristic in care banca nu percepe dobanda pentru creditul pe card folosit daca, pana la sfarsitul acestui interval, clientul ramburseaza integral suma folosita, plus taxe si comisioane.

Cele mai mari perioade de gratie sunt oferite acum de: Banca Romaneasca (61 de zile), Cetelem (60 de zile), BRD (60 de zile) si CEC Bank (59 de zile).

Sursa foto: stockimages

Plata cu cardul sau retragere de numerar?

Plata cu cardul sau retragere de numerar?

Cele mai multe banci ofera perioada de gratie exclusiv pentru plata cu cardul direct in magazine. In cazul acestora, retragerea de numerar anuleaza posibilitatea folosirii perioadei de gratie, dobanzile curgand din momentul retragerii banilor, arata sursa citata.

Dar sunt si cateva care au extins acest beneficiu si asupra retragerilor (Banca Transilvania: 56 zile, Carpatica: 55 zile, Marfin Bank: 50 zile, Intesa Sanpaolo: 45 zile).

Cea mai buna DAE la cumparaturi pe card de credit

Cea mai buna DAE la cumparaturi pe card de credit

In cazul ambelor variante, clientul va plati un comision de retragere de numerar destul de mare (mai mare ca cel aferent unui card de debit/salariu), motiv pentru care si dobanda anuala efectiva (DAE) datorata bancii va fi mai mare comparativ cu cea platita in cazul celor care platesc cu cardul direct in magazine, scriu analistii FinZoom.

Cea mai buna Dobanda Anuala Efectiva la Cumparaturi pe Card de Credit
Banca - Card de Credit - Valuta DAE
(cumparaturi)
DAE
(retrageri
ATM)
Perioada
de gratie
(zile)
BRD - PUNCT Card - RON 10,80% 15,96% 60
CEC Bank - MasterCard - RON 11,24% 18,00% 59
Intesa Sanpaolo Bank - Mastercard Standard - RON 11,73% 11,73% 45
Piraeus Bank - Piraeus Visa Exact - RON 12,84% 21,80% 51

Cum se calculeaza perioada de gratie?

Cum se calculeaza perioada de gratie?

Perioada de gratie se calculeaza plecand de la premiza ca tranzactiile se efectueaza in prima zi a lunii, ceea ce nu se intampla in mod real. Perioada de gratie afisata de fiecare banca pentru cardurile sale este cea maxima, insa pentru a beneficia de aceasta (50 de zile, de exemplu) trebuie folosit cardul de credit in prima zi a acestui interval.

Astfel, daca banca are intervalul 1 ale lunii acesteia - 20 ale lunii urmatoare, perioada de gratie este, de exemplu, 1 martie - 20 aprilie. Platilor efectuate pe data de 1 a lunii in curs (se ia in calcul o luna de 30 de zile) nu li se va percepe dobanda pana pe data de 20 a lunii urmatoare (posesorul beneficiind astfel de intreaga perioada de gratie de 50 de zile).

Insa, daca se efectueaza o plata la comerciant pe data de 28 a lunii in curs (am luat in calcul tot o luna de 30 de zile), pentru suma cheltuita se va percepe dobanda tot incepand cu data de 20 a lunii urmatoare (utilizatorul cardului beneficiind in acest caz numai de 22 de zile de gratie).

Cand apar probleme?

Cand apar probleme?

Daca pana la sfarsitul perioadei de gratie, in cazul nostru data de 20 a lunii urmatoare posesorul cardului nu achita intreaga suma consumata din credit, acesta trebuie sa returneze bancii suma minima lunara (intre 2% si 5% din creditul utilizat, in functie de banca).

Daca aceasta suma minima nu este rambursata, posesorul cardului risca sa plateasca penalitati (sub forma dobanzilor penalizatoare care pot fi, in functie de banca, cumulate cu taxe pentru depasirea datei scadente).