1 / 7

Problemele sistemelor de pensii

Centrul Australian pentru Studii Financiare a publicat recent raportul Melbourne Mercer Global Pension Index. Documentul analizeaza sistemele de pensii din 20 de tari de pe continentele americane, din Europa si din zona Asia – Pacific, acoperind 55% din populatia totala a planetei.


Desi fiecare sistem de pensii are probleme specifice, raportul creioneaza o serie de provocari comune pe care majoritatea tarilor le au de infruntat.

  • Nevoia de crestere a varstei minime de pensionare atat acum cat si in viitor pentru a reflecta imbunatatirea sperantei de viata a populatiei (in special in statele dezvoltate), dar si pentru a reduce costurile sistemelor publice de pensii. Nevoia de a incuraja economisirea privata, atat prin intermediul dar si in afara sistemelor de pensii, astfel incat sa se reduca dependenta populatiei de sistemul public de pensii.
  • Nevoia de a convinge persoanele cu ocupatii liber-profesioniste sa adere la un sistem de pensii privat sau de stat, avand in vedere ca aceasta categorie de angajati in general nu obisnuieste sa economiseasca de buna voie.
  • Nevoia de a reduce „scurgerile” de bani din sistemul de pensii inainte de pensionarea efectiva a contribuabililor

Cititi in slide-urile urmatoare care sunt tarile cu cele mai bune sisteme de pensii



Sursa foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri