Locul 1: Banca Transilvania

Locul 1: Banca Transilvania

Evolutie actiuni in ultimul an: +72,9%

Evolutie ultima luna: +1,4%

Dintre actiunile lichide, titlurile Banca Transilvania (TLV) au avut cea mai mare crestere pe Bursa de Valori Bucuresti in ultimul an. Rezultatele financiare ale bancii cat si schimbarile din actionariat au sustinut cotatiile TLV.

Banca Transilvania a avut in T1 2014 cel mai bun inceput de an din istorie (profit 103,4 mil. lei). De asemenea, in aceasta primavara Bank of Cyprus a iesit din actionariatul Banca Transilvania, incasand 82,5 mil euro pentru 10% din banca.

Locul 2: Transelectrica

Locul 2: Transelectrica

Evolutie actiuni in ultimul an: +59%

Evolutie ultima luna: +12,1%

In general o companie cu evolutii modeste pe Bursa, Transelectrica reuseste de aceasta data sa urce pana pe locul al doilea in clasament, cu o apreciere a actiunilor de aproape 60%. Evolutia vine in contextul in care compania de stat a reusit sa faca un profit de 162,2 mil. lei in 2013, de 4,7 ori mai mare decat cel inregistrat in anul anterior.

Locul 3: Bursa de Valori Bucuresti

Locul 3: Bursa de Valori Bucuresti

Evolutie actiuni in ultimul an: +54%

Evolutie ultima luna: +4%

BVB reuseste sa ocupe a treia treapta a podiumului cu o crestere de peste 50%. Evolutia vine dupa ce pe Bursa au fost listate anul trecut doua companii importante (Nuclearelectrica si Romgaz), iar anul acesta este asteptata inchiderea cu succes a ofertei Electrica. Totusi, valoarea tranzactiilor de pe BVB (a caror taxare reprezinta cea mai importanta sursa de venituri pentru bursa) nu a urcat pe masura asteptarilor in ultimele 12 luni.

Locul 4: Fondul Proprietatea

Locul 4: Fondul Proprietatea

Evolutie actiuni in ultimul an: 24,4%

Evolutie ultima luna: +1%

Fondul Proprietatea (FP) a castigat 24,4% pe Bursa in ultimul an, ajutat de un program de rascumparare a propriilor actiuni. Evolutia titlurilor FP va ramane in atentia investitorilor si in 2014, administratorii companiei anuntand noi programe de rascumparare dar si vanzari ale unor active importante din portofoliu, precum un pachet de actiuni Romgaz.

Locul 5: SIF Oltenia

Locul 5: SIF Oltenia

Evolutie actiuni in ultimul an: +23,3%

Evolutie ultima luna: -3,1%

SIF Oltenia (SIF5) este societatea de investitii financiare care a avut cea mai buna evolutie in ultimele 12 luni, investitorii care au mizat pe actiunile SIF5 castigand 23,3%. Actionarii SIF Oltenia nu au reusit nici pana la aceasta data sa decida valoarea dividendelor care vor fi distribuite in 2014, o AGA in acest sens urmand sa aiba loc pe 27 iunie.

Locul 6: Biofarm

Locul 6: Biofarm

Evolutie actiuni in ultimul an: +14%

Evolutie ultima luna: -1,7%

In ciuda scaderii din ultima luna, Biofarm ramane una dintre companiile cu cresteri constante pe Bursa de Valori Bucuresti. Luna trecuta SIF Muntenia si SIF-Banat Crisana si-au consolidat pozitia in actionariatul companiei, ajungand la o detinere comuna de 72,7% dupa desfasurarea unei oferte publice de cumparare.

Locul 7: BRD

Locul 7: BRD

Evolutie actiuni in ultimul an: +13,9%

Evolutie ultima luna: +8,9%

BRD Societe Generale, a doua banca din piata dupa valoarea activelor, a urcat pe bursa cu aproape 14% in ultimul an. De trei ani banca inregistreaza pierderi, in 2013 acestea ajungand la un total de 385 mil. lei.

Locul 8: SIF Muntenia

Locul 8: SIF Muntenia

Evolutie actiuni in ultimul an: +12,8%

Evolutie ultima luna: +1,1%

SIF Muntenia (SIF4) este una dintre cele doua societati de investitii financiare care au reusit sa intre in top 10. Evolutia pozitiva a SIF4 vine in ciuda faptului ca 2014 este primul an in care societatea nu acorda dividende actionarilor.

Locul 9: Erste Bank

Locul 9: Erste Bank

Evolutie actiuni in ultimul an: +8,9%

Evolutie ultima luna: +13,9%

Erste, grupul bancar care in Romania controleaza si BCR, a castigat aproape 9% pe bursa in ultimele 12 luni. Actiunile bancii austriece se tranzactioneaza atat la Viena cat si pe Bursa din Bucuresti.

Locul 10: Petrom

Locul 10: Petrom

Evolutie actiuni in ultimul an: +7%

Evolutie ultima luna: +3,5%

Petrom, cea mai mare companie din Romania si de pe Bursa de Valori Bucuresti a reusit sa intre in top 10 dupa ce in ultimul an a urcat cu 7%. Pe langa aceasta crestere, investitorii in Petrom au mai castigat si de pe urma dividendelor care anul acesta au avut un randament de 7,6%